Presa internationala: Somajul in zona euro, la cote maxime

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 09:39
1359 citiri
Presa internationala: Somajul in zona euro, la cote maxime

Somajul in zona euro a atins nivelul ajustat sezonier de 10.1 procente in aprilie, cel mai inalt nivel inregistrat din 1999 pana in prezent si in crestere pentru a 25-a luna, consecutiv.

Rata de crestere a fost deosebit de mica - 0.1 procente fata de nivelul de 10% atins luna trecuta - semnificand 25.000 locuri de munca pierdute in plus, fata de cele 15.9 milioane de someri in intreaga zona euro; in momentele de varf ale recesiunii rata de crestere era de jumatate de milion de locuri de munca pe luna, conform informeaza Financial Times.

Cifrele pentru Germania indica a 11-a luna consecutiva de scaderi a numarului somerilor, in cea mai mare economie a zonei euro, in scadere cu 45.000 someri, ceea ce reprezinta dublu fata de media estimarilor.

Ultimele cifre subliniaza felul in care piata muncii europeana a suferit un impact mai mic decat piata americana a muncii.

Cifrele din zona euro ii face pe economisti sa sugereze ca a fost atins nivelul minim, urmand ca pe viitor situatia sa se imbunatateasca, maximul fiind sub nivelul de 10.5 - 11 procente, dupa prognozele initiale.

Probabil cel mai important indicator pentru posibilitatea ca somajul sa fi atins nivelul minim este o serie de cifre venite dinspre sectorul locurilor de munca temporare. Eurociett, care reprezinta agentiile de munca din Brouxelles, a declarat pentru Comisia Europeana ca piata muncii in cele mai mari economii ale zonei euro a crescut cu o rata de peste 10 procente in primul trimestru al anului, in comparatie cu perioada similara a anului trecut.

Aceasta a reprezentat prima crestere anuala survenita de la inceputul crizei.

Astfel de informatii ofera un indicator in avans pentru cererea pe termen lung pe piata de munca permanenta. Prin contrast, somajul se poate adapta in cateva luni de zile la noul context economic.

Dupa 23 de luni de contractie a pietii muncii in Franta, numarul de ore facturate de agentiile de munca temporara a crescut cu 4 procente in februarie si 12 procente in martie. Numarul de ore a crescut cu 24 procente in Germania si cu 20 de procente in Italia, in luna martie, dupa cresteri mai modeste in februarie.

Adancimea crizei economice determina un numar al orelor muncite care sa fie mult sub nivelele atinse inainte de 2008. Mare parte din aceasta cerere vine dinspre sectorul manufacturier care a avut o evolutie mai buna partial si din cauza devalorizarii euro, ceea ce a determinat o crestere continua a cererii pentru produsele zonei euro.

Efectul va fi, explica Ronald Janssen, economist la European Trade Union Confederation, ca nivelul de crestere economica necesar pentru a fi generate noi locuri de munca va fi ridicat. "In ultimul deceniu s-a crezut ca este nevoie de 1.5 procente pentru a stabiliza piata muncii. In faza de refacere cifra ar putea fi apropiata de 2.5 sau chiar 3 procente", a declarat Janssen.

Citeste si:
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a transmis, vineri seară, 24 septembrie, un apel către membrii PNL înaintea Congresului în care, le spune că, de ei depinde dacă vor reface guvernarea cu USR...
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
Sursa: Ziare.com