Ziare.com

Recesiunea a lovit cu furie tarile din Europa de Est - Reuters

de Constantin Pescaru
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:09

   

Recesiunea a lovit cu furie tarile din Europa de Est - Reuters
Criza din zona euro si masurile de austeritate adoptate de guverne au afectat cererea interna si au redus exporturile in Europa Centrala si de Est, ceea ce a dus la contractarea economiei Cehiei pentru al treilea trimestru consecutiv si la reintrarea Romaniei in recesiune tehnica, in perioada ianuarie-martie, potrivit Reuters.

Datele preliminare privind evolutia produsului intern brut (PIB) in statele emergente din UE arata ca economia Ungariei s-a contractat, an la an, pentru prima data, din perioada de varf a crizei economice globale, adica 2009.

Cifrele din cele trei tari sunt mai sumbre decat estimau economistii, astfel fiind posibila intensificarea dezbaterilor privind o posibila reducere a ratei dobanzilor de politica monetara.

Economistii au avertizat ca aceste date au venit inaintea primelor semne ale unui declin in industria din regiune, la inceputul trimestrului doi, scrie Reuters.

"Primele informatii sunt destul de infioratoare. Cel mai rau lucru este ca datele arata contractarea productiei in multe regiuni, chiar inainte de cea mai recenta inrautatire a crizei din zona euro. Deci, ma astept ca trimestrul doi sa fie si mai rau", a explicat economistul Neil Shearing, de la Capital Economics.

Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, a reintrat in recesiune, inregistrand in primul trimestru din 2012 o contractie de 0,1%, comparativ cu trimestrul anterior, dupa ce iarna grea a afectat grav productia din ianuarie si cererea pentru exporturile sale in zona euro.

Recesiunea tehnica, doar un foc de paie?

Cehia, unde guvernul reduce cheltuielile si majoreaza taxele pentru a scadea anul acesta deficitul la nivelul de 3%, impus de UE, a suferit un declin mult mai semnificativ, de 1%, comparativ cu trimestrul precedent. A fost al treilea declin trimestrial consecutiv.

Ungaria, al carei guvern de centru dreapta incearca sa negocieze obtinerea unui imprumut de la FMI si UE, a inregistrat o scadere masiva a economiei, de 1,3%.

Datele indica influentele negative ale masurilor de austeritate adoptate in aceste state, noteaza Reuters.

Desi exporturile au fost solide la inceputul acestui an, un element crucial pentru tari ca Ungaria si Cehia, cresterea in acest sector a scazut in luna martie.

In Romania si Bulgaria, unde boom-ul de dinaintea crizei a fost alimentat de influxul de capital de la bancile straine, care a crescut consumul intern, acestea si-au redus expunerea, afectand cresterea.

Guvernele au incercat sa reduca costurile, conform programelor stabilite cu FMI, in cazul Romaniei, pentru a-si pastra limita de deficit, in Ungaria, sau, asa cum a fost in Cehia si Slovacia, conform dorintei guvernelor de a reduce deficitele, pentru a preveni cresterea costurilor de imprumut.

Aceste evolutii au generat o atitudine defensiva a consumatorilor si au afectat investitiile guvernelor in infrastructura, determinandu-i totodata pe oamenii de afaceri sa-si reduca activitatile.

Astfel, ar putea fi amenintate tintele de crestere in tarile afectate, de la stagnare in Cehia si Ungaria la o crestere de sub 2% in Romania si Bulgaria si s-ar putea crea presiuni asupra planurilor guvernamentale de reducere a deficitelor, avand in vedere ca o crestere mai slaba duce de obicei la scaderea veniturilor din taxe.

Atat zona euro cat si Uniunea Europeana, in ansamblu, au evitat intrarea in recesiune, inregistrand o crestere economica zero, de la trimestru la trimestru, dupa o scadere de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Surpriza: Zona euro NU este in recesiune

Aceste cifre, care sunt superioare estimarilor analistilor, par optimiste, insa exista diferente mari in randul statelor membre. Astfel, in timp ce Finlanda a inregistrat o crestere economica de 1,3%, economia Cehiei s-a contractat cu 1%, iar Romania si Portugalia au inregistrat cea mai scazuta contractie trimestriala a PIB, de minus 0,1%.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3053 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noi, cadrele didactice din Cluj, stim foarte bine!

Ca recesiunea a lovit tarile din estul Europei din cauza guvernului Ponta!
Veti spune ca acest guvern dureaza abia de o saptamana!
Da, dar intentiile lor de a cuceri puterea dateaza de mult, iar toate tarile din jur priveau inspaimantate cum USL castiga teren!
Iar cand guvernul Ponta a fost investit, Cehia, Ungaria, Slovacia si alte tari, infricosate la maximum, si-au dat drumul la recesiune in public!

 

La noi nu a lovit recesiunea,

mai degraba au lovit tovarasii Basescu si Boc, luptatori neinfricati pentru cauza ceausismului in Romania.

 

@DR.STRANGELOVE

- asta e chiar o aiureala , la trecerea timpului ! vad ca ai devenit activist !

mda

Te rog! Tovarasul activist bec!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor