Ziare.com

Recesiunea globala a redus emisiile de dioxid de carbon

de Teodora Bodeanu
Luni, 21 Septembrie 2009, ora 14:18

   

Recesiunea globala a redus emisiile de dioxid de carbon
Recesiunea are si efecte pozitive. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), emisiile de gaze cu efect de sera au scazut la un nivel fara precedent, furnizand o "oportunitate unica" de a renunta la consumul de combustibili fosili.

In primul studiu important asupra efectelor recesiunii asupra mediului inconjurator, agentia a descoperit ca emisiile de dioxid de carbon din cauza arderii combustibililor fosili au inregistrat o "scadere considerabila", mai mult decat in ultimii 40 de ani, relateaza Financial Times.

Responsabila pentru aceasta scadere este diminuarea productiei industriale, dar si renuntarea la planurile de construire a unor noi centrale electrice bazate pe carbune, din cauza scaderii cererii si a lipsei finantarii.

Pentru prima data, au avut efect si politicile guvernamentale, agentia estimand ca aproximativ un sfert din nivelul reducerii se datoreaza reglementarilor. Cele mai importante initiative in acest sens sunt reprezentate de tinta Europei de a reduce emisiile cu 20% pana in 2020, noile standarde acceptate pentru automobile in Statele Unite si politica de folosire eficienta a energiei, din China.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Fatif Birol, economist sef la AIE, a declarat ca scaderea a fost "surprinzatoare" si va face mai putin dificila atingerea tintei de reducere a gazelor pana la nivelul pe care oamenii de stiinta il considera necesar pentru a evita incalzirea globala.

"Avem o noua situatie, odata cu schimbarile la nivelul cererii de energie si amanarea multor proiecte pe domeniul energetic. Dar acest lucru inseamna doar ca trebuie neaparat sa profitam de aceasta oportunitate unica", a spus Birol. De asemenea, el a atras atentia ca trebuie sa se ajunga la o intelegere in cadrul intalnirii pe teme de mediu din Copenhaga, in luna decembrie.

Potrivit lui Biroul, companiile trebuie incurajate sa reduca emisiile. "Speram ca tratatul din Copenhaga va da un nou semnal pentru investitiile sustenabile. Daca ratam aceasta ocazie, va fi mult mai costisitor si, prin urmare, mult mai dificil sa readucem sistemul energetic mondial la un model sustenabil", a spus Birol.

Marti, cei mai importanti sefi de guverne se vor intalni in New York, in cadrul unui summit despre schimbarile climateri, sustinut de secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

Saptamana trecuta, un grup de 181 de investitori, cu active totale de 13.000 de miliarde de dolari au cerut reglementari care sa duca la reducerea dramatica a emisiei de gaze cu efect de sera. Marti, alte 500 de companii vor face un apel similar.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 851 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor