Rectificarea lui Teodorovici garanteaza recesiunea in Romania

Autor: Bogdan Hutuca - deputat PNL
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 07:28
9764 citiri

Va spun sincer, am crezut ca, in ceasul al douasprezecelea, ministrul Teodorovici va suna alarma si va incerca sa-i trezeasca si pe colegii sai de Guvern, dar mai ales pe sefii sai, Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Darius Valcov. M-am inselat.

Eugen Teodorovici avea doua optiuni. Prima era sa continue politica fiscala dezastruoasa de pana acum. A doua - sa le transmita sefilor lui politici ca e nevoie de masuri rapide care sa evite directia de coliziune pe care suntem acum. A ales prima optiune.

De ce nu a ales-o pe a doua? Foarte simplu. Pentru ca astfel ar fi recunoscut dezastrul de pana acum, esecul programului de guvernare si propriul sau esec ca ministru de Finante.

Teodorovici a preferat sa mute consecintele dezastruoase ale programului de guvernare undeva in viitor, cat mai departe posibil de prezent, preferabil dupa ce stanga paraseste guvernarea.

Din pacate pentru noi, modul in care a fost facuta rectificarea bugetara demonstreaza ca Romania se afla oficial in insolventa.

Zi de zi, romanii se trezesc dimineata, merg la munca, platesc taxe, impozite, accize si supraccize, insa cu toate acestea politicile guvernamentale ii lasa cu bani din ce in ce mai putini in buzunar. Puterea de cumparare a scazut dramatic in ultimii doi ani, in special din cauza inflatiei, a lipsei de lichiditati si a cresterii ROBOR.

Oricat au incercat pesedistii sa arunce chestiunea ROBOR in curtea BNR, este evident ca acesta a crescut de cateva ori deoarece guvernantii au luat mare parte din capitalul bancilor, iar astfel banii au devenit din ce in ce mai scumpi.

In plus, astazi avem cea mai dezechilibrata balanta comerciala din ultimul deceniu, iar asta pune direct presiune pe cursul leului. Da, exact acest lucru ar fi trebuit asumat de Teodorovici, si anume faptul ca masurile dezastruoase de stanga au produs o sarabanda a consecintelor care ne afecteaza pe toti.

Solutia logica

Vreau sa fiu foarte clar. Solutia logica este limitarea cheltuielilor statului si finantarea investitiilor statului.

Pur si simplu, nu mai putem sa ne imprumutam luna de luna pentru a plati fanteziile electorale gandite de doi condamnati penal si justificate in conferinte de presa de un ministru interesat mai mult de postul lui decat de viitorul Romaniei.

In loc sa mearga pe aceasta solutie, ei au decis ca Romania nu trebuie sa mai investeasca in Educatie, in Sanatate sau Infrastructura, caci doar astfel se explica de ce au taiat banii fix de aici.

Modul in care a fost construit bugetul in ultimii doi ani a impins pedala consumului pana la podea. Romanii au consumat mult, din ce in ce mai mult, insa majoritatea produselor au fost din import, pentru ca Guvernul nu a stimulat deloc oferta.

Si mai e ceva, mult mai grav: banii folositi pentru a sustine acest edificiu instabil au fost imprumutati, fie de pe piata externa, fie de pe piata interna, de la banci.

Daca vom lua arhiva unui ziar economic, vom vedea ca de la inceputul anului aproape ca nu a trecut o saptamana in care sa nu aflam ca Guvernul a mai luat un imprumut pentru a acoperi proasta guvernare si managementul dezastruos al banilor romanilor.

Business-ul ramane dusmanul Puterii

Cresterea economica ar fi fost argumentul cel mai bun pentru a sustine politici directe de stimulare a productiei interne. In ultimii doi ani de guvernare, numarul firmelor care functioneaza in Romania a scazut, in loc sa creasca.

Tocmai de aceea, tot ce am produs in plus in aceasta perioada am cheltuit pe bunuri si servicii din import. In timpul asta, antreprenorii romani sunt in continuare vazuti de statul socialist ca un dusman care nu trebuie lasat sa creasca si sa se dezvolte.

Marea provocare pentru guvernul socialist nu este ce autostrada, ce spital sau ce scoala sa mai construiasca. Marea provocare este aceea de a gasi noi si noi modalitati de imprumut pentru a-si acoperi incompetenta.

Administratia PSD a imprumutat bani de la organismele financiare internationale chiar daca dobanzile au crescut, a imprumutat bani de la bancile din Romania lasand mediul privat fara surse financiare de dezvoltare si extindere si in final a ajuns sa confiste pana si banii companiilor de stat, care in loc sa investeasca in tehnologizare si extindere sunt obligate sa-i trimita profitul lui Teodorovici.

Si, daca tot am ajuns aici, este uimitor sa vezi ca ministrul Finantelor declara ca nu este normal ca o companie romaneasca sa tina banii in banca. Pai tocmai, exact asta trebuie sa faca o companie, sa pastreze banii pentru a-i putea investi ulterior in dezvoltare!

Daca ne luam dupa domnul Teodorovici, conducerea Apple, care a decis sa pastreze in banci peste 246 miliarde de dolari, e formata din incompetenti.

Domnul Teodorovici trebuie sa inteleaga ca o companie se poate dezvolta si extinde doar daca investeste in noi tehnologii, in cercetare si in capital uman.

Tocmai de aceea Apple pastreaza acesti bani in banci. Probabil ca, daca ar fi condusa de socialisti ca Teodorovici care ar suge tot profitul, Apple ar disparea in doar cativa ani de pe piata.

Sa nu credeti insa ca cei care guverneaza nu cunosc toate aceste lucruri. Le cunosc foarte bine, insa nu le pasa. Singurul lucru de care le pasa este sa-i mai pacaleasca pe romani cateva luni, in speranta ca pana atunci Dragnea, Valcov si ceilalti isi rezolva condamnarile cu executare din prima instanta.

Ministrul Teodorovici stie foarte bine dezastrul in care duce Romania, insa cu toate astea alege sa fie instrumentul unor oameni carora nu le pasa nici de tara si nici de romani. Iar pentru asta, in fata istoriei, e de doua ori mai vinovat.

Bogdan Hutuca este deputat al Partidului National Liberal din decembrie 2016 si vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si banci. A lucrat multi ani ca expert in Ministerul de Finante. Este un sustinator infocat al libertatii economice si al modelului economic anglo-saxon. Crede ca singura posibilitate de dezvoltare pentru Romania este adoptarea unui stat minimal. Este un admirator al premierului britanic Winston Churchill si al presedintelui american Ronald Reagan. Citatul sau favorit este: "Government is not the solution to our problem, government is the problem".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#rectificare bugetare, #recesiune Romania rectificare bugetara , #recesiune