Revenirea in forta a dolarului

Luni, 29 Iunie 2009, ora 23:59
5013 citiri
Revenirea in forta a dolarului

Dolarul se va aprecia cu aproximativ 17% in a doua jumatate a anului, iar Statele Unite ale Americii vor iesi mai repede din recesiune decat Europa, afirma analistii.

CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America si Wells Fargo estimeaza ca dolarul se va aprecia cu peste 4% pana la sfarsitul anului, informeaza Bloomberg.

"Am incredere in dolar", a declarat Henrik Gullberg, analist al diviziei londoneze a Deutsche Bank.

"Daca ne uitam la datele din ultimele saptamani, SUA a fost cu un trimestru sau chiar doua in fata celor 16 state ale zonei euro din punct de vedere al revenirii economice", a adaugat acesta.

Fata de yen, care s-a depreciat fata de toate cele 16 valute importante analizate de Bloomberg in 2009, dolarul s-a apreciat cu 5,3% incepand cu 31 decembrie 2008, la 95,40 yeni/dolar.

Predictiile favorabile dolarului reflecta semnalele conform carora economia americana incepe sa iasa din cea mai grea perioada din punct de vedere financiar in care s-a aflat de la al doilea razboi mondial incoace.

Aprecierea dolarului a avut loc dupa ce oficialii bancii centrale din China au declarat ca nu intentioneaza sa-si schimbe moneda pentru rezervele in valuta. Dupa anunt, dolarul a crescut in raport cu 14 dintre cele 16 monede principale.

Astfel, a ajuns la o cotatie de 1,4031 dolari/euro, 1,6486 dolari/lira sterlina 95,43 yeni/dolar.

Dolarul va ramane moneda de referinta

"Dolarul isi va mentine rolul de moneda pentru rezerve. Este putin probabil ca oficialii chinezi sa schimbe compozitia rezervelor in valuta in viitorul apropiat", a declarat Koji Fukaya, strategist la divizia din Tokyo a Deutsche Bank.

China, cel mai important detinator de obligatiuni ale Trezoreriei americane, a redus rezervele rezervele cu 4,4 miliarde de dolari, in luna aprilie, pana la suma de 763,5 miliarde de dolari, dupa ce premierul Wen Jiabao si-a exprimat grija in privinta valorii activelor in dolari.

"Este putin probabil ca vreo tara sa-si doreasca o depreciere a dolarului, avand in vedere ca acest lucru ar insemna un soc pentru pietele financiare, in special pentru China, care detine multe titluri ale Trezoreriei", a declarat Masanoby Ishikawa, director general de schimb valutar la Tokyo Forex & Ueda Harlow, cel mai mare broker de valuta din Japonia.

Analistii estimeaza ca economia americana va creste cu 1,9% in 2010, dupa scaderea de 2,9% din 2009.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#dolar apreciere analisti, #SUA recesiune dolar, #criza economica dolar , #recesiune