Romania, in recesiune: Ce spune presa externa

Vineri, 15 August 2014, ora 14:22
6522 citiri
Romania, in recesiune: Ce spune presa externa

Intrarea Romaniei in recesiune tehnica, potrivit unui anunt facut joi de Institutul National de Statistica, a generat reactii si in afara tarii, atat in randul celor mai cunoscute institutii de presa, cat si in randul institutiilor bancare.

"O regandire a politicilor publice este necesara, din moment ce ei (Romania - n.red.) par sa puna cel mai mare obstacol in fata cresterii investitiilor, prin pierderea investitiilor publice, reducerea cofinantarii (si prin urmare a absorbtiei) fondurilor europene si impovararea fiscala a investitorilor privati.

Daca lucrurile nu se schimba, Romania se confrunta cu spectrul unei recesiuni tehnice, ceva ce era exclus in urma cu doar trei luni" afirma joi Dan Bucsa, de la UniCredit din Londra, citat de Portofolio.hu.

Acesta sustine ca factorul geopolitic ramane cea mai mare amenintare pentru cresterea economica din Europa Centrala, adaugand ca interdictia importurilor alimentare impusa de Rusia tarilor din Uniunea Europena va cantari mai mult in cazul exporturilor din Polonia si Ungaria decat pentru Cehia si Romania.

Un alt specialist, Nora Szentivanyi, de la J.P. Morgan, din Londra, a spus ca expunerea Romaniei la efectele masurilor impuse de Rusia privind importurile si exporturile va fi cea mai mica din regiunea Europei Centrale.

In schimb, William Jackson, de la Capital Economics, Londra, precizeaza, potrivit sursei citate, ca, pe langa Romania, o singura tara a mai inregistrat o asemenea performanta economica slaba pe primul semestru - Cehia.

Intrarea Romaniei in recesiune este semnalata si de prestigioasa agentie de presa AFP, care titreaza "Romania in recesiune, economia se contracta cu 1% in trimestrul 2".

Agentia de presa mai subliniaza ca scaderea din al doilea trimestrul inregistrat de economia Romaniei este cea mai pronuntata din randul tarilor Uniunii Europene. Stirea de pe AFP este preluata si de Business.iafrica.com.

Romania a intrat din nou in recesiune

Joi, Institutul National de Statistica a anuntat ca Romania a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce inseamna ca a intrat in recesiune tehnica. In trimestrul al doilea, tara noastra a avut cea mai mare scadere a produsului intern brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1%, comparativ cu primul trimestru, arata Eurostat.

Mai mult, Romania a revizuit datele pentru perioada ianuarie-martie 2014, de la +0,2% la -0,2%. In consecinta, sunt doua trimestre consecutive de scadere, ceea ce inseamna recesiune tehnica.

Citeste si:
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....