Ziare.com

Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:07

   

Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia
Institutul National de Statistica (INS) a publicat, miercuri, datele detaliate referitoare la produsul intern brut aferent trimestrului doi din 2014. Totodata, a mentionat ca a revizuit in scadere PIB-ul pentru perioada ianuarie-martie.

Produsul intern brut in aprilie-iunie a fost, in termeni reali, mai mic
cu 1,0% comparativ cu primele trei luni ale anului.

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,5% pe seria ajustata sezonier, arata INS.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In semestrul intai din 2014, economia a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Mai mult, INS a precizat si ca a revizuit in jos evolutia PIB-ului pentru primul trimestru al anului, de la 0,2% la -0,2%, dupa ce a fost criticat dur ca nu a facut acest lucru inca de la comunicatul remis pe 14 august. Atunci, opinia publica a aflat ca tara noastra a intrat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere) abia dupa publicarea datelor de Eurostat.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Evolutia sectoarelor de activitate

In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut un impact negativ asupra evolutiei PIB-ului, anume agricultura, constructiile (fiecare cu cate -0,3%) si comertul (-0,5%). Celelalte domenii au inregistrat fie o stagnare, fie o crestere anemica (sub 1%).

Investitiile in economie s-au prabusit

Pe de alta parte, cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, le-au avut urmatoarele ramuri:

- Industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%;
- Informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%;
- O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.

Reducerea volumului de activitate din constructii cu 3,6% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.

C.P.

Citeste mai multe despre crestere economica Romania PIB Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3805 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu trebuie sa ne spuna INSul ca socialismul dauneaza economiei

investitii oprite, taxe marite, accize crescute hoteste, suprataxe pe constructii speciale si anul nu s-a sfirsit.
Noroc cu Euostatul ca in Romania totul e sub control PSD

 

Romania, in recesiune: "Cine este responsabil?" Acesta ar trebui sa

fie titlul corect.
Exista un singur responsabil: putere executiva reprezentata de dr Viorel si guvernul sau ineptocrat.
Sint o adunatura de incapabili care distrug economia si finantele fie prin impotenta intelectuala fie prin manevre diverse de captare a bogatiei nationale in folos personal.
Guvernul Ponta nu va guverneaza: el redistribuie carnita de pe ciolan celor care canta pe tambalul albanezului ortodox melodia fredonata de Dragnea si familia Sarbu. Restul fluerati a paguba.

 

Romania in recesiune, dupa toate cifrele care le-am vazut anul

acesta:
in cuvinte putine si la obiect, ponta a Mintit, Mintit, Mintit.
in plus, a reusit sa si decredibilizeze INS ul, care, de bine, de rau, isi facea treaba.

 

Romania, in recesiune: Cine a jupuit economia ?? PSD???

Gorila de Gorj e explicat sa inteleaga si baba Leana sau nea MARIN, ca noi nu mai mergem cu
130Km/h inainte ci cu 100Km/h inapoi,dar tot acolo
ajungem( stam) pentru ca nu ne miscam de pe loc!!
VOTATI G.de G. si träiti sä nu muriti!!!

 

cam asa e

sa traiti,sa nu muriti s-aveti cum sa ma platiti si eu va platesc pe voi,va dau un leu si iau doi(asta va fi urarea lui Ponta pentru noul an)

Iresponsabilul...Ponta .

Nu este clar cine a tras economia in jos ?
Vinovat de aceasta situatie ,este mincinosul national Victor Ponta , care ne minte , ne minte , ne minte continuu si noi ca prostii acceptam minciunile lui .

 

Recesiunea saraciei: guvernul a umflat preturile si impozitele pana

i-au scazut veniturile bugetare - Oamenii si-au redus consumul fiscalizat din lipsa de bani si comertul s-a contractat, reducand PIB-ul acestei economii bazata pe negustoria rapace - Scaderea dobanzilor bancare nu a crescut apetitul pentru investitii si startup-uri - Numai noile locuri de munca si munca platita corect creeaza bani suplimentari si resusciteaza consumul fiscalizat - Filozofia economico-fiscala a guvernului este un fiasco cu diploma de Harvard

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor