Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:07
5090 citiri
Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, miercuri, datele detaliate referitoare la produsul intern brut aferent trimestrului doi din 2014. Totodata, a mentionat ca a revizuit in scadere PIB-ul pentru perioada ianuarie-martie.

Produsul intern brut in aprilie-iunie a fost, in termeni reali, mai mic

cu 1,0% comparativ cu primele trei luni ale anului.

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,5% pe seria ajustata sezonier, arata INS.

In semestrul intai din 2014, economia a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Mai mult, INS a precizat si ca a revizuit in jos evolutia PIB-ului pentru primul trimestru al anului, de la 0,2% la -0,2%, dupa ce a fost criticat dur ca nu a facut acest lucru inca de la comunicatul remis pe 14 august. Atunci, opinia publica a aflat ca tara noastra a intrat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere) abia dupa publicarea datelor de Eurostat.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Evolutia sectoarelor de activitate

In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut un impact negativ asupra evolutiei PIB-ului, anume agricultura, constructiile (fiecare cu cate -0,3%) si comertul (-0,5%). Celelalte domenii au inregistrat fie o stagnare, fie o crestere anemica (sub 1%).

Investitiile in economie s-au prabusit

Pe de alta parte, cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, le-au avut urmatoarele ramuri:

- Industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%;

- Informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%;

- O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.

Reducerea volumului de activitate din constructii cu 3,6% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #PIB Romania , #recesiune