Spania se afunda in recesiune. Scaderea economica si somajul, la cote maxime

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 08:21
3074 citiri
Spania se afunda in recesiune. Scaderea economica si somajul, la cote maxime

La o zi dupa ce Spania a anuntat cresterea ratei somajului la un nivel record, de 27,2 la suta, in primul trimestru din 2013, guvernul a anuntat reducerea estimarilor de crestere economica pentru acest an, tara urmand a se adanci si mai tare in recesiune.

Guvernul din Madrid estimeaza ca economia spaniola se va contracta cu 1,3 procente, in 2013, comparativ cu prognozele anterioare, de numai 0,5 la suta. Anul trecut, economia spaniola s-a depreciat cu 1,34 la suta, cea mai importanta scadere din anii 1970 pana in prezent.

Pentru 2014, vicepremierul Soroya Saenz a anuntat o crestere de 0,5 procente, in timp ce, in 2015, economia ar trebui sa aiba un avant de 0,9%. De asemenea, a patra cea mai mare economie din zona euro va avea si un deficit bugetar mai mare decat estimarile precedente, de 6,3% in acest an, 5,5% anul viitor, 4,1% in 2015 si 2,7 procente in 2016, ramanand peste tinta impusa in zona euro, de 2 procente.

Pe de alta parte, guvernul spaniol nu crede ca este cazul sa efectueze noi reforme sau sa ia noi masuri de austeritate.

Saenz a precizat ca nu vor fi reforme in domeniul taxelor si impozitelor, dar, in viitor, guvernul va incerca sa le reduca, relateaza The Telegraph.

In acest moment, oficialii spanioli negociaza cu autoritatile europene, sperand sa obtina mai mult timp pentru reducerea deficitului, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la sfarsitul lunii mai.

Somajul, la cote inalte timp de mai multi ani

In primul trimestru din acest an, rata somajului a atins un nivel record de 27,2 procente, iar situatia nu se va imbunatati semnificativ in urmatorii ani, in ciuda revenirii la o tendinta ascendenta a economiei.

Astfel, pana la sfarsitul acestui an se asteapta doar o usoara scadere, pana la 26,7 procente, iar, in 2014, rata somajului va fi de 25,8 la suta.

Spre comparatie, in 2007, cand economia era "alimentata" de boom-ul imobiliar, rata somajului era la nivelul minim record, de 7,9 la suta. Dupa recesiunea inceputa in 2008, insa, numarul somerilor din Spania a crescut continuu, chiar daca guvernul a aplicat o serie de masuri pentru flexibilizarea pietei muncii, fiind mai usor pentru angajatori sa angajeze si sa concedieze, in functie de nevoile companiei.

Aceste reforme au facut parte dintr-un program de masuri de austeritate in valoare de totala de 150 de miliarde de euro.

Si mai ingrijorator este faptul ca rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani a ajuns la incredibila valoare de 57,2 la suta.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...