Tarile dezvoltate, in pragul unei noi recesiuni?

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 08:05
3205 citiri
Tarile dezvoltate, in pragul unei noi recesiuni?
Foto: Daylife

La doi ani de la inceputul crizei mondiale, economia americana este lenta, pietele sunt reticente, iar europenii se lupta cu datoriile, iar unii din cei mai renumiti economisti din lume au reusit sa traga o concluzie, din pacate, nefericita: tarile dezvoltate vor avea mari probleme in viitor.

In cadrul Forumului Ambrosetti, desfasurat anual langa Lacul Como, din Italia, Nouriel Roubini, unul dintre putinii economisti care au prevestit recesiunea, a avertizat ca exista un real risc pentru o noua recesiune in Statele Unite, precum si in Japonia si multe tari europene.

Cu exceptia catorva optimisti, printre care se numara Edwin Truman, de la Institutul pentru Economie Internationala Peterson, ce spera intr-o crestere moderata, majoritatea liderilor, analistilor si economistilor veniti la forum, citati de Associated Press, au cazut de acord in privinta unor probleme esentiale ce stau in calea redresarii adevarate:

- Cea mai mare parte a motoarelor de crestere, cum ar fi pachetele de stimuli financiari, scutirile de taxe, ajutoarele de genul primelor de casare, au fost deja restrase de guverne.

- Cheltuielile facute in cadrul acestor programe de stimulare a ecomiei au provocat cresterea deficitelor si datoriilor, conducand la luarea unor masuri de austeritate care submineaza cresterea economica.

- Cea mai mare parte a cresterii la nivel mondial este stimulata de China, care este, la randul sau, dependenta de exporturi si are nevoie ca Occidentul sa continue sa cumpere. Insa, daca tarile dezvoltate din Vest nu vor mai face acest lucru, si China va inregistra scaderi economice.

- Europa continua sa-si piarda din competitivitate, in parte din cauza monedei unice europene, care ramane scumpa in raport cu dolarul american, in ciuda scaderilor masive inregistrate la inceputul anului.

- Domeniul imobiliar din Statele Unite, care s-a aflat la baza recesiunii mondiale, nu si-a revenit. Atat piata imobiliara, cat si cele asociate - creditare, ipoteci si alte instrumente financiare, sunt inca ruinate.

- Rata somajului ramane ridicata in majoritatea tarilor dezvoltate, Spania detinand un record dezastruos, de 20 la suta.

"Conditiile de pe piata muncii din SUA sunt oribile", a spus Roubini. El a adaugat ca, in cazul in care economia americana ar continua sa creasca in urmatoarele trimestre, anualizat ar fi de doar 1 la suta, ceea ce, pe cap de locuitor, ar insemna stagnare. Iar acest lucru "ar fi ca o recesiune pentru majoritatea persoanelor".

Va incepe decaderea Statelor Unite?

Istoricul Niall Ferguson, de la Universitatea Harvard, sustine ca SUA ar putea ajunge la datorii de 100% din PIB. "Este o politica fiscala total nesustenabila. In curand, SUA vor cheltui mai mult pe serviciile legate de datorii decat pe siguranta nationala. Acest lucru inseamna inceperea decaderii pentru orice putere mondiala", a spus Ferguson.

Potrivit economistului Hans-Werner Sinn, de la Universitatea din Munchen, americanii "trebuie sa renunte la standardul ridicat de viata", dupa ani la rand in care acesta s-a imbunatatit semnificativ, pe baza creditelor, care, acum, nu mai sunt disponibile.

Singura veste buna pe care a fost in stare sa o dea Roubini a fost ca economiile emergente au un potential de crestere foarte ridicat.

China trebuie sa se bazeze pe consum

Insa si aceasta afirmatie avea o parte negativa. Astfel, Roubini a avertizat ca liderul cresterii economice, China, este atat de dependent de exporturi catre Occident, incat, intr-un an, va fi depasit de India, din punctul de vedere al ratei de crestere.

Chiar si delegatul chinez Cheng Siwei a fost de acord cu aceasta afirmatie. "Trebuie sa ne schimbam modelul de investitii si sa ne bazam mai mult pe consumul intern", a spus Cheng, un fost oficial de top, care detine, in prezent, mai multe functii in asociatii de cercetare si dezvoltare.

In opinia sa, Grecia este o tara care nu are sanse de supravietuire. Cheng a adaugat ca fie Atena va fi sponsorizata de tarile bogate "la nesfarsit", fie va fi fortata sa revina la drahma, in ciuda colapsului bancar ce ar urma unei asemenea decizii.

Oamenii de afaceri nu prevad reinceperea angajarilor

Totusi, oamenii de afaceri prezenti la forum pareau ceva mai optimisti. Rugati sa participe la un sondaj despre estimarile privind propria companie, 70 la suta din ei au declarat ca se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri in 2010, iar aproape jumatate au estimat si o crestere a investitiilor realizate de companie.

Insa sub un sfert din ei cred ca vor putea face noi angajari, in timp ce aproape jumatate nu cred ca vor exista schimbari in acest sens, iar aproximativ un sfert au estimat ca vor fi noi disponibilizari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#recesiune tari dezvoltate, #criza economica Occident, #crestere economica China, #Nouriel Roubini recesiune , #recesiune