Timpul sa spunem adio austeritatii?

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 07:14
3152 citiri
Timpul sa spunem adio austeritatii?
Foto: Contemporarycondition

Dupa doi ani de reforme, europenii au inceput sa se sature de austeritate, mai ales ca, de cele mai multe ori, toate masurile luate nu par a da rezultatele dorite de guvernanti.

Fiecare nou pachet de masuri de austeritate este laudat de institutiile europene. Apoi, cand recesiunea isi face, din nou, aparitia, rata somajului urca, iar randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile statului respectiv incep sa se majoreze.

Mai mult, in momentul cand unii economisti intreaba daca nu cumva chiar masurile de austeritate conduc la recesiune, raspunsul politicienilor este "fiti rabdatori, vor aparea si rezultatele". Prin urmare, grecii, spaniolii sau italienii, de exemplu, sunt, practic, rugati sa aiba incredere in faptul ca masurile de austeritate vor da roade, la un moment dat.

Insa, atat cetatenii, cat si elitele din Europa simt nevoia sa puna capact acestui cerc vicios, sunt de parere analistii de la Financial Times. Colapsul guvernului olandez, precum si victoria socialistului Fracois Hollande in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta indica aceeasi directie: revolta impotriva austeritatii.

Acesta ar putea fi doar inceputul: alegerile din Grecia, referendumul din Irlanda si alegerile parlamentare din Franta, in iunie, ar putea transforma aceasta tendinta intr-o adevarata criza. Avand in vedere efectele negative pe care cetatenii suparati le-au avut asupra Uniunii Europene, in ultimul deceniu, liderii europeni ar trebui sa fie mai atenti la respectarea dorintelor acestora, sunt de parere analistii.

Frica de pietele financiare

In Spania, se implinesc doi ani de cand guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero a adoptat masurile de austeritate si o serie de reforme structurale. Aceste masuri au reprezentat un act de sinucidere politica a Partidului Socialist.

In prezent, conservatorii se afla intr-o situatie similara: la putin peste 100 de zile de cand au castigat puterea, au reusit sa-si indeparteze electoratul, fortand masuri de austeritate, care nu au rezultat decat in penalizari din partea pietelor financiare.

Desi Spania se afla intr-o situatie aproape disperata, fiind nevoita sa plateasca randamente mari, cu o rata a somajului record si o economie in recesiune, Jens Weidmann, presedintele Bundesbank (banca centrala germana) si membru in consiliul de administratie al Bancii Centrale Europene, a declarat ca o rata a dobanzii de 6 la suta pentru obligatiuni nu reprezinta "sfarsitul lumii".

In acelasi timp, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, isi bazeaza campania electorala, prin care spera sa castige un nou mandat, sustinand ca rivalul sau, Hollande, ar aduce Franta in situatia Spaniei, daca ar ajunge la Palatul Elysee.

In cazul Spaniei, despre care multi analisti spun ca nu o sa scape de probleme fara sprijin financiar din afara, este mai ingrijorator ca reducerile severe din domeniul educatiei si cercetarii, de exemplu, sunt amplu sustinute de Comisia Europeana, desi este cunoscut faptul ca, fara acestea, nu poate exista un model de crestere sustenabila, de care ar avea nevoie pentru a se indeparta de modelul cresterii economice pe baza speculei in domeniul imobiliar.

In privat, elitele din Spania admit faptul ca tintele propuse trebuie "imblanzite" si ca ar fi nevoie de un mix de politici noi. In public, totusi, nimeni nu are curajul sa infrunte liderii din Berlin, Frankfurt sau Bruxelles, de teama unei revolte a pietelor financiare.

Daca, in mod normal, statele isi exprima dorintele si votul prin Consiliul European si Parlamentul European, in prezent, deciziile par a fi luate unilateral in Berlin, au conchis analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#rezultate masuri austeritate Europa, #reforme Spania , #recesiune