Zona euro risca sa intre pentru a treia oara in recesiune, dupa 2008

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 22:36
3189 citiri
Zona euro risca sa intre pentru a treia oara in recesiune, dupa 2008

Zona euro risca sa intre in a treia recesiune dupa 2008, in pofida datelor economice recente care au fost peste asteptari, a avertizat marti Jean-Michel Six, economist sef la Standard&Poor's pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

"Riscurile unei a treia recesiuni au crescut", a declarat Six la Londra, in timpul unei intalniri cu presa, informeaza CNBC.

INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica

Zona euro a suferit doua recesiuni, una in 2009 si o alta in 2012-2013.

Six a notat ca redresarea inceputa in al doilea trimestru din 2013 a atins deja nivelul maxim, iar economia va stagna.

A treia cea mai mare economie a lumii, in recesiune tehnica

"Vom evita probabil o a treia recesiune, dar la limita", a adaugat economistul.

Date publicate vineri au aratat ca economia regiunii a avansat cu doar 0,2% in trimestrul al treilea, in timp ce analistii anticipau o crestere de 0,1%.

Exista in continuare ingrijorari mari legate de soliditatea economica a zonei euro, in special in privinta somajului si a inflatiei extrem de scazute.

Six a spus ca daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale, riscul de recesiune va fi considerabil.

"BCE a inceput sa cumpere deja obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active, dar exista apeluri pentru ca institutia sa achizitioneze si obligatiuni guvernamentale, la fel cum au procedat deja Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite, Banca Angliei si Banca Japoniei".

Germania evita la limita intarea in recesiune - Ce s-a intamplat cu Franta

Presedintele BCE, Mario Draghi, a reiterat luni angajamentul bancii de a folosi instrumente neconventionale suplimentare, daca va fi cazul, inclusiv achizitii de obligatiuni guvernamentale.

Six anticipeaza, ca scenariu de baza, ca suplimentarea lichiditatilor prin achizitii de obligatiuni guvernamentale va incepe anul viitor.

"Intram intr-un teritoriul periculos, reputatia BCE fiind in joc, pe masura ce institutia isi asuma tot mai multe riscuri. Ma aventurez sa spun ca probabil este necesar", a aratat Six.

Totusi, economistul considera ca este probabil ca zona euro sa evite recesiunea in 2015 si 2016, ajutata de declinul preturilor petrolului.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: MEDIAFAX