Zona euro se confrunta cu cea mai lunga recesiune din istorie

Marti, 21 Mai 2013, ora 09:00
2021 citiri
Zona euro se confrunta cu cea mai lunga recesiune din istorie

Germania a reusit sa evite recesiunea la inceputul acestui an, insa cresterea sa economica nu a fost de ajuns pentru a pune capat recesiunii din zona euro.

Astfel, economia celor 17 state membre ale uniunii monetare s-a contractat pentru al saselea trimestru la rand, marcand cea mai lunga perioada de scadere economica din istoria regiunii.

In primul trimestru din 2013, economia zonei euro s-a depreciat cu 0,2 la suta, in principal din cauza reintoarcerii la recesiune si in Franta. In al patrulea trimestru de anul trecut, economia celor 17 state scazuse cu 0,6 la suta.

Economia din zona euro nu a mai inregistrat crestere din al treilea trimestru din 2011, aceasta fiind cea mai lunga perioada de declin. In Italia si Spania, nivelul scaderii economice este mai lent, insa ambele au inregistrat contractii de 0,5% in primul trimestru.

Din cauza estimarilor privind un nou an de recesiune in zona euro, dar si a scaderii inflatiei, Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat sa reduca rata dobanzii de politica monetara, mai devreme in luna mai, pana la un nivel minim record de 0,5 procente.

"O reducere a ratei cu 0,25 la suta pare si mai posibila, in timp ce BCE va continua sa investigheze necesitatea unei rate negative pentru depozite si metode de a furniza credite companiilor mici", a explicat Howard Archer, economist sef pentru Europa la IHS Global Insight, citat de CNN.

Recesiunea a determinat si o scadere a increderii mediului de afaceri, in timp ce ratele somajului au atins niveluri maxime record. Unii lideri europeni si-au manifestat vointa de a mai reduce din masurile de austeritate, in speranta unei redresari economice.

Dar situatia a devenit mai grava decat estimau analistii. Germania, care reprezinta circa 30% din productia din zona euro, a crescut cu doar 0,1 la suta in primul trimestru, din cauza unor temperaturi deosebit de scazute, care au afectat sectorul constructiilor.

Franta, a doua economie din zona euro, a inregistrat o scadere de 0,2 la suta, pentru al doilea trimestru la rand, din cauza reducerii exporturilor si investitiilor.

O veste buna a venit din Portugalia, unde ritmul scaderii economice a incetinit de la 1,8%, in trimestru patru din 2012, la 0,3%, in primele trei luni din acest an.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...