Zona euro se scufunda? Germania ar putea intra in recesiune

Joi, 03 Mai 2012, ora 19:46
4184 citiri
Zona euro se scufunda? Germania ar putea intra in recesiune

In conditiile in care recesiunea se raspandeste in Europa, Germania, cea mai mare economie a continentului, ar putea deveni urmatoarea tara afectata.

Doar saptamana trecuta, Spania si Marea Britanie au anuntat ca au intrat in recesiune tehnica, alaturi de alte 10 tari europene, dupa ce au inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica.

Germania ar putea fi urmatorul stat care va intra in recesiune, in conditiile in care economia s-a contractat cu 0,2%, in ultimele trei luni din 2011, si se asteapta un rezultat similar pentru primul trimestru din 2012, potrivit CNN Money.

Per total, intreaga zona euro va intra in recesiune anul acesta, din cauza masurilor de austeritate adoptate, in ultima vreme, pe intreg continentul.

"Este foarte probabil ca Germania sa intre in recesiune tehnica, deoarece economia acestei tari va inregistra o usoara contractie in trimestrul intai", a reiterat Christian Schulz, economistul bancii Berenberg.

De asemenea, nu se stie daca Banca Centrala Europeana (BCE) va continua programul de sprijinire a bancilor. Anul trecut, institutia a acordat imprumuturi pe trei ani, extrem de ieftine, in valoarea de un trilion de euro.

"Nu se stie daca BCE va mai injecta lichiditate in pietele bancare, pentru a sustine bancile, iar pietele financiare vor fi, in continuare, instabile. Astfel, situatia nu pare a fi prea optimista", a opinat profesorul de finante al Universitatii Pompeu Fabra din Barcelona, Joachim Voth.

Insa, spre deosebire de alte state, Germania nu trebuie sa faca taieri, deoarece are o economie destul de sanatoasa.

Cea mai mare economie din zona euro avut cel mai mult de suferit pe partea de exporturi, in ultimele 6 luni, pe fondul crizei din restul tarilor din uniunea monetara.

"Acum invatam o lectie foarte importanta. Vom vedea cat de periculoase pot fi masurile de austeritate pe fondul unei scaderi economice", a completat Voth.

Consumul intern din Germania nu va inregistra o crestere rapida in urmatoarea perioada, spune acesta, astfel ca nu va contrabalansa declinul exporturilor.

"Germanii nu se pricep la a da o petrecere", a spus, ironic, Voth.

Insa o eventuala scadere a economiei germane nu va afecta tarile din regiune, urmand sa aiba un impact extrem limitat, potrivit directorului Action Economics, Natascha Gewaltig.

In timp ce se asteapta la o scadere a productiei in Germania, in luna aprilie, increderea investitorilor in aceasta tara nu va scadea, mai ales ca, cel mai probabil, va inregistra o crestere economica in trimestrul al doilea.

"Per total, fundamentele pentru Germania sunt foarte pozitive", considera Christian Schulz. "Economia acestei tari este data inapoi din cauza temerilor conform carora criza din zona euro nu va fi rezolvata", a conchis acesta.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...