Ziare.com

Reducerea CAS a fost amanata: De cand vor scadea contributiile la angajat si angajator

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 16:49

   

Reducerea CAS a fost amanata: De cand vor scadea contributiile la angajat si angajator
Cotele de contributii de asigurari sociale (CAS) la angajat si angajator nu vor mai scadea din ianuarie 2017, asa cum era prevazut in proiectul Codului Fiscal publicat in luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform variantei prezentate miercuri de Guvern.

In schimb, celelalte prevederi legate de CAS au ramas neschimbate. E vorba de:

  • Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016
  • Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016
  • Introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri
  • Majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016

In schimb, au fost amanate cu un an urmatoarele masuri:

  • Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2018 (in proiectul initial era vorba de 1 ianuarie 2017)
  • Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2018 (in proiectul initial era vorba de 1 ianuarie 2017)Amanarea vine dupa ce un raport al Accace a aratat ca reducerea CAS cu 5% la angajator, care s-a aplicat incepand cu veniturile inregistrate in luna octombrie 2014, s-a resimtit diferit la nivelul fiecarui angajator.

In cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 lei la 3.684 lei/luna. Astfel, dupa 6 luni, angajatorul a obtinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.

Reducerea CAS: Ce efecte concrete a produs si cine au fost beneficiarii principali

Dar companiile mici nu au reusit sa faca acest lucru.

Avand multi angajati care primesc salariul minim pe economie, ele au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014, iar incepand cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, cand pentru un salariu de 900 lei/luna costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile platite de angajator incepand cu luna ianuarie 2015, angajatorii au inregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/luna.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2590 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CAS-ul nu mai prezinta interes fiin'ca un sfert din ro-

manasi sunt in diaspora, din rest jumate sunt pensionari ,minori si someri iar ce'a mai ramas munceste pe salariul minim. Scuze...i-am uitat pe politiceni !

 

 

chiar maintrebam cand

o sa se arate ca acest nou cod fiscal este o hotie...:)))))
facilitatile amanate, sine die si taxele impinse in fata...
ma mir totusi ca n-a introdus inca taxa aia de 60 de milioane pe an, pt imm-uri.

taxa ca ezista!

 

 

Ihi, da, da...

"Cotele [...] nu vor mai scadea din ianuarie 2017,[...] ci de la 1 ianuarie 2018"
Și dup'aia de la 1 ianuarie 2020 sau 2030 sau la paștele cailor...
in schimb au inventat impozitul dublu - dai banii la sănătate după care plătești impozit pe ei, că nu-i poți deduce! Și au crescut contribuția la pensie la totalul veniturilor - adică am mai pierdut un sfert din ce ciștig.
Au rămas băieții fără parale și vor să mulgă tot. Și după aia ce vor face? Cind nu va mai fi nimic de muls, furat și tilhărit ce va face politicianul roman?
Păi - urez guvernului PSD, membrilor acestui partid și tuturor cerșetorilor care i-au votat o viață cit mai lungă și cit mai plină de toate bolile de pe pămint. Cum ne pregătesc ei viețile noastre, așa să le fie și lor...

 

 

traim din imprumuturi

si cine va urma la guvernare va pati ce a patit BOC .

Dar nici cu wponta nu se mai poate !

Ma nene , unde nu e cap ....

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor