In an electoral, PSD propune scaderea CAS si la angajat, si la angajator

Luni, 15 Februarie 2016, ora 13:37
3250 citiri
In an electoral, PSD propune scaderea CAS si la angajat, si la angajator

Cativa parlamentari PSD au realizat un proiect de lege ce presupune reducerea contributiilor la asigurarile sociale (CAS). Masura vine intr-un an electoral, in contextul in care Guvernul Ponta a implementat in 2014 cea mai recenta scadere in acest domeniu.

Potrivit initiativei legislative, depusa in Parlament la inceputul lunii februarie, cota de contributie la asigurarile sociale de stat s-ar reduce cu doua puncte procentuale la angajator si cu trei pentru angajati.

Initiatorii social-democrati vor ca masura sa se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Reducerea CAS este cuprinsa si in Codul Fiscal. In varianta initiala a acestui document se propunea sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, dar a fost amanata pana in 2018 in versiunea finala.

Reducerea CAS a fost amanata: De cand vor scadea contributiile la angajat si angajator

"Cred ca Ministerul de Finante ar trebui sa isi faca niste calcule si, lasand deoparte dorinta mea, cred ca ar trebui sa fie de acord cu aceasta initiativa legislativa. Nu, nu, nu, nu vreau sa fie gandita ca o initiativa legislativa electorala", a mentionat Florin Paslaru, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, potrivit Digi 24.

La randul sau, Florin Iordache, deputat PSD, a sustinut ca toate criticile aduse in 2014 legate de reducerea CAS s-au dovedit a fi neadevarate si ca masura e una binevenita pentru mediul de afaceri. "Pai, daca sunt alegeri asta inseamna ca nu mai putem veni in sprijinul populatiei sau in sprijinul mediului de afaceri cu proiecte bune?", a intrebat retoric social-democratul.

In schimb, liderul PSRO, Mircea Geoana, nu vede cu ochi buni initiativa fostilor sai colegi de partid.

"Ar fi trebuit sa se gandeasca atunci cand au facut Codul Fiscal si in care au redus CAS-ul exclusiv pentru angajator si nu pentru angajati", a spus Mircea Geoana, potrivit postului de televiziune citat.

Reducerea CAS: Ce efecte concrete a produs si cine au fost beneficiarii principali

In 2014, contributiile la asigurarile sociale au fost reduse cu 5%, dar doar pentru angajator. La acea vreme, impactul bugetar prognozat era de -4,4 miliarde lei/an.

  • In prezent, valorile CAS sunt urmatoarele: 15,8% la angajator si 10,5% la angajat.
  • Deputatii PSD propun 13,8% pentru contributia datorata de angajator si 7,5% pentru angajat.

C.P.

Citeste si:
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a fost învestită de Parlament în noiembrie 2021, iar de atunci nu au existat tensiuni și conflicte majore care să zdruncine guvernul Ciucă. Totuși, se...
Comentarii