Reducerea CAS a fost amanata: De cand vor scadea contributiile la angajat si angajator

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 16:49
6662 citiri
Reducerea CAS a fost amanata: De cand vor scadea contributiile la angajat si angajator

Cotele de contributii de asigurari sociale (CAS) la angajat si angajator nu vor mai scadea din ianuarie 2017, asa cum era prevazut in proiectul Codului Fiscal publicat in luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform variantei prezentate miercuri de Guvern.

In schimb, celelalte prevederi legate de CAS au ramas neschimbate. E vorba de:

  • Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016
  • Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016
  • Introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri
  • Majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016

In schimb, au fost amanate cu un an urmatoarele masuri:

  • Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2018 (in proiectul initial era vorba de 1 ianuarie 2017)
  • Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2018 (in proiectul initial era vorba de 1 ianuarie 2017)

Amanarea vine dupa ce un raport al Accace a aratat ca reducerea CAS cu 5% la angajator, care s-a aplicat incepand cu veniturile inregistrate in luna octombrie 2014, s-a resimtit diferit la nivelul fiecarui angajator.

In cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 lei la 3.684 lei/luna. Astfel, dupa 6 luni, angajatorul a obtinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.

Reducerea CAS: Ce efecte concrete a produs si cine au fost beneficiarii principali

Dar companiile mici nu au reusit sa faca acest lucru.

Avand multi angajati care primesc salariul minim pe economie, ele au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014, iar incepand cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, cand pentru un salariu de 900 lei/luna costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile platite de angajator incepand cu luna ianuarie 2015, angajatorii au inregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/luna.

C.P.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...