Reducerea CAS a intrat in vigoare: Ce efecte ar putea avea

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 10:24
4488 citiri
Reducerea CAS a intrat in vigoare: Ce efecte ar putea avea

Reducerea CAS cu 5% la angajator a intrat, miercuri, in vigoare, insa aceasta masura ar putea sa nu aiba masurile dorite de guvernanti.

In primul rand, patronii de firme se asteapta la noi cresteri de impozite in perioada urmatoare pentru ca reducerea contributiilor sociale va lasa un gol de 4,8 miliarde de lei la bugetul de stat, arata Digi 24.

Investitorii straini: Ne temem ca in 2015 statul va lua cu doua maini ce a dat prin reducerea CAS

In discursul tinut dupa aprobarea rectificarii bugetare, premierul Victor Ponta a sustinut ca suma necesara pentru ultimele luni din 2014 a fost acoperita. Totusi, nu a dat explicatii legate de situatia de anul viitor.

Exista doua scenarii in aceste conditii.

O posibilitate ar fi ca patronii sa creasca salariile, caz in care un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei pe luna va castiga in plus 81 de lei.

Daca angajatorul nu vrea sa creasca remuneratia angajatului, atunci el va economisi 143 de lei pentru fiecare salariat de 2.000 de lei, iar aceste sume ar trebui sa fie reinvestite.

Un beneficiu important al reducerii CAS ar mai fi si scaderea numarului romanilor care sunt platiti la negru.

Controverse

Reducerea CAS a starnit dezbateri aprinse pe scena politica. Presedintele Traian Basescu a criticat legea si a intors-o in Parlament, insa ea a fost revotata, asa ca a fost nevoit sa o promulge.

Totusi, el si-a exprimat ingrijorarea ca masura va produce efecte grave in 2015, cand deficitul fondului de pensii va creste cu 5 miliarde de lei din acest motiv.

In opinia sa, Guvernul nu va reusi sa acopere deficitul.

Traian Basescu: Am promulgat legea de reducere a CAS cu 5%

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a sustinut ca reducerea contributiilor de asigurari sociale va asigura crearea mai multor locuri de munca.

Ponta: Prin reducerea CAS putem sa avem mai multa munca la alb

"Am aflat ca, in sfarsit, avem realizat un proiect important pentru economia romaneasca, si anume reducerea contributiilor de asigurari sociale. In felul acesta putem sa cream mai multe locuri de munca, sa avem mai multa munca la alb si, ca orice proiect din Romania, in loc sa se faca rapid, se face mai greu, dar important e ca il realizam", a spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#efecte reducere CAS, #reducere CAS intrat vigoare, #reducere CAS angajatori , #reducere CAS