Reducerea CAS: Branza buna in burduf de caine - Realitati care nu pot fi ignorate

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 19:05
3690 citiri
Reducerea CAS: Branza buna in burduf de caine - Realitati care nu pot fi ignorate

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a starnit un nou val de discutii aprinse pe scena politica, intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu. Insa este o masura sustenabila, asa cum sustine Guvernul?

"E o problema prea importanta, dar care nu mai poate fi dezbatuta in Romania, pentru ca a intrat in conflictul Basescu-Ponta. Acum se duce o discutie politica si nu una economica. O sa va spun care e parerea mea, desprinsa de acest conflict care altereaza dezbaterea. Asa cum este conceputa, masura este branza buna in burduf de caine.

E foarte clar: nu se porneste de la realitati. Realitatea e ca exista o evaziune fiscala enorma, dar ea nu este la nivelul impozitarii muncii, ci in ceea ce priveste impozitarea capitalului. In Romania, se impoziteaza doar 20 la suta din profitul ce ar trebui fiscalizat", a mentionat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

"Se pare ca doamna Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finantelor - n.red.) vrea sa ajute antreprenorii si de aceea porneste de la o premisa gresita. Insa tot ce se construieste pe o premisa gresita, este gresit", a adaugat acesta.

El sustine ca nu este corect ca sa se reduca fiscalitatea pe munca doar pentru angajatori, mai ales ca este putin probabil ca acestia sa foloseasca banii economisiti din reducerea CAS pentru a crea locuri noi de munca.

"Micsorarea cotei contributiilor de asigurari sociale ar fi trebuit impartita in doua: jumatate la angajatori si jumatate la angajati, caz in care se producea efectul de stimulare al economiei, prin incurajarea consumului", considera analistul.

Guvernul a explicat cum are de gand sa acopere gaura de la buget

La debutul sedintei de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a enumerat resursele din care va fi acoperita gaura de 5,5 miliarde de lei provocata la buget de reducerea CAS.

Ponta explica de unde va acoperi gaura de la buget provocata de reducerea CAS

- 2,6 miliarde de lei din acciza suplimentara la carburanti;

- 1,5 miliarde de lei din taxa pe constructii speciale;

- 3 miliarde de lei din venituri curente suplimentare;

La aceste sume se adauga veniturile colectate de ANAF, dar si banii de la firmele aflate in insolventa, de la care Guvernul are de recuperat in total 41 de miliarde de lei.

"Daca e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar ca economia nu e doar contabilitate, mai un pic de minte, care unoeori lipseste la cel mai inalt nivel", a sustinut premierul, referindu-se la 2015.

Pentru 2014, impactul bugetar ar fi 850 milioane de lei.

Consiliul fiscal demonteaza estimarile Guvernului

Consiliul fiscal a dat aviz negativ reducerii CAS, motivand ca Guvernul nu are masuri de compensare a impactului financiar.

"In ceea ce priveste plusul de venituri aferent impozitului pe constructii speciale, trebuie amintit faptul ca acesta a fost deja consumat la nivelul anului curent prin amanarea cu trei luni a implementarii accizei suplimentare la carburanti, precum si prin decizia de restituire a unei parti din aceasta catre marii transportatori, care au un impact bugetar negativ cumulat de 923 de mil. lei (570 mil lei + 353 mil. lei), in conditiile in care bugetul pe anul in curs a fost construit in ipoteza aplicarii accizei marite la carburanti pe parcursul intregului an (si nu din luna aprilie asa cum s-a intamplat) si nu avea in vedere ultima masura", se arata in opinia Consiliului fiscal pe aceasta tema.

Prin urmare, la nivelul anului curent, spatiul fiscal creat de diferenta intre incasarile si estimarile de venituri aferente impozitului pe constructii speciale a fost deja utilizat si nu poate actiona in sensul compensarii impactului reducerii CAS.

Mai mult, Consiliul fiscal considera ca Guvernul a fost imprudent in momentul in care si-a facut calculele pe baza unor estimari, si nu pe date concrete.

Reducerea CAS: Consiliul fiscal da aviz negativ. Vezi motivatia

"A presupune ca sigure plusuri de venituri ca urmare a reformarii sistemului de administrare fiscala nu constituie o abordare prudenta, mai ales daca tinem seama de performanta istorica slaba a ANAF in ceea ce priveste imbunatatirea colectarii si de realizarea mult sub asteptari a veniturilor la nivelul anului in curs.

De altfel, Consiliul fiscal a indicat in mai multe randuri ca nu este prudent ca imbunatatirea colectarii (fara indoiala posibila - mai ales luand in calcul nivelul foarte inalt al evaziunii fiscale in Romania) sa fie considerata ca generatoare de spatiu fiscal ex ante, si ca o abordare prudenta impune ca recunoasterea existentei acestuia sa se produca doar ex post, dupa ce imbunatatirea eficientei colectarii se va fi si materializat, respectiv doar dupa ce la finele anului se va fi constatat ca veniturile bugetare au depasit estimarile initiale", arata sursa citata.

Tinta pentru deficitul bugetar pentru anul 2015 a fost stabilita la 1,4% din PIB, insa Consiliul fiscal avertizeaza ca "exista riscuri ridicate de inregistrare a unui derapaj major", care ar conduce ca nivelul deficitului bugetar sa ajunga periculos de aproape de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB).

Premierul Victor Ponta a dat vina pe Basescu si pe oamenii lui pentru aceasta situatie. "Va spun doar ca Polonia si Ungaria ajung la aceleasi tinte de deficit structural in 2018, nu in 2015. Franta, Italia, Portugalia, toti ceilalti - in 2017. Domnul Basescu a vrut 2015 - ca eventual, stiti cum, dupa noi potopul", a sustinut premierul, miercuri, la debutul sedintei de guvern.

Reducerea CAS, un nou circ politic

Presedintele Traian Basescu a avut consultari, luni dupa-amiaza, cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. Dupa ce a fost acuzat de badaranie de premier, Basescu a decis sa faca publice inregistrarile discutiilor.

Basescu a publicat inregistrarile de la consultarile cu Ponta-Petrescu: Ati terminat la Harvard? Ma asteptam la argumente gen Roubini (Video)

Din acestea a reiesit faptul ca seful statului a cerut "cifrele" care arata ca scaderea CAS este sustenabila.

Basescu: Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum

In replica, premierul a opinat ca ii pare rau ca a mers la aceste consultari, apreciind ca atunci "cand te bagi in cocina, te mananca porcii".

Ponta, despre intalnirea cu Basescu: Cand te bagi in cocina, te mananca porcii

Ce se intampla cu incasarile din acciza suplimentara la carburanti

Deputatul PDL Andreea Paul a amintit ca Guvernul a anuntat anterior ca tronsonul Nadasel - Suplacu de Barcau din Autostrada Transilvania, cu o lungime de 93 de kilometri, si tronsonul de autostrada Targu Neamt-Targu Mures vor fi finantati din banii obtinuti din acciza suplimentara de 7 eurocenti la combustibil.

Insa acum, Executivul a schimbat foaia, precizand ca sumele incasate din aceasta masura vor ajunge la acoperirea golului lasat la buget de reducerea CAS. Insa Andreea Paul este sceptica in ceea ce priveste banii obtinuti din aceasta sursa.

"Cresterea accizei la carburanti nu a adus nici pe departe incasarile asteptate la bugetul de stat. Veniturile din accize la buget au crescut cu 3,9 miliarde lei de la sfarsitul lunii martie 2014 pana la sfarsitul lunii mai. Surprinzator, anul trecut in aceeasi perioada, cand inca nu era aplicata acciza suplimentara, s-a inregistrat o crestere a veniturilor la buget de 3,7 miliarde lei in aceeasi perioada.

Prin urmare, avem incasari mai mari cu numai 200 milioane lei din accize in lunile aprilie si mai; practic, cate 100 milioane lei sau 22,2 milioane euro in fiecare luna. In acest ritm, abia in 22 de luni si jumatate va putea Guvernul sa adune 500 milioane de euro" din aceasta sursa, a scris pe blog Andreea Paul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#efecte reducere CAS, #reducere CAS Ponta Basescu, #reducere CAS buget , #reducere CAS