Reducerea CAS cu 5%, adoptata in Parlament

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 13:25
3810 citiri
Reducerea CAS cu 5%, adoptata in Parlament

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator a fost adoptata, marti, in plenul Camerei Deputatilor, cu 307 voturi pentru.

Proiectul a primit astfel unda verde si de la Camera Deputatilor, for decizional, dupa ce senatorii au respins, pe 25 august, cererea de reexaminare a Legii privind reducerea CAS, in urma solicitarii presedintelui Traian Basescu.

"Toate grupurile parlamentare au fost de acord cu revotarea legii din care se reduc cu 5 puncte CAS. Este un sprijin important. (...) E un act de justitie sociala. Avem cu totii o datorie. Astazi in sfarsit am reusit sa gasim solutia. Faptul ca a votat toata lumea arata ca sunt masuri bune pe care le-am gandit si care vor fi sustinute si in viitor", a precizat Victor Ponta.

Reducerea CAS merge la Camera Deputatilor - Cererea lui Basescu a fost respinsa

Marti dimineata, anterior adoptarii legii, ministrul Finantelor Ioana Petrescu a declarat ca Romania are resurse pentru a compensa golul din buget produs de reducerea CAS cu 5% la angajator, cerandu-le deputatilor sa voteze legea.

Aceasta masura "curajoasa si pro-business" va reduce evaziunea fiscala si va aduce mai multi bani la bugetul de stat, considera sefa de la Finante. "Avem resurse pentru a compensa golul din buget. Daca se reduce CAS cu 5 puncte procentuale, mediul de afaceri poate sa faca noi investitii sau sa crezee locuri de munca noi", a declarat Ioana Petrescu.

De asemenea, in viziunea ministrului, reducerea CAS micsoreaza evaziunea fiscala cu 25%, bugetul incasand 4,7 miliarde de lei.

Urmeaza ca legea sa fie trimisa din nou la presedintele Traian Basescu, un critic vehement al acesteia. Pe 14 august, seful statului i-a acuzat pe liderii PSD, PNL si PDL, ca sunt "iresponsabili si mincinosi" pentru ca sustin reducerea CAS in conditiile in care nu exista resursele financiare necesare, costurile urmand sa fie suportate de romani.

Basescu, atac la Ponta, Blaga si Iohannis: Sunt iresponsabili si mincinosi. Reducerea CAS baga tara in criza

Traian Basescu a retrimis la Parlament legea privind reducerea CAS - cum motiveaza

Traian Basescu a afirmat ca si el doreste reducerea CAS, dar a adaugat ca "rectificarea ne arata ca nu sunt resurse nici macar pentru 2014", pentru ca ultima rectificare bugetara a fost una negativa.

Guvernul Ponta a promovat intens aceasta masura, sustinand ca exista fondurile necesare pentru sustinerea ei incepand de la 1 octombrie, dar presedintele Traian Basescu s-a opus in permanenta, explicand ca masura nu este sustenabila pe termen lung si va produce gauri in buget.

Cea mai dura disputa intre presedinte si premier pe aceasta tema a avut loc chiar la Palatul Cotroceni, cand seful statului a cerut sa i se spuna de unde vor fi luati banii pentru suplinirea efectelor produse de reducrea CAS, iar ministrul de Finante, Ioana Petrescu, si premierul Victor Ponta nu au raspuns acestei intrebari.

A.G.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#reducere CAS adoptata, #reducere CAS Camera Deputatilor , #reducere CAS