Reducerea CAS: Premierul explica de unde ia banii. Contraargumentele din teren

Joi, 17 Iulie 2014, ora 10:27
2974 citiri
Reducerea CAS: Premierul explica de unde ia banii. Contraargumentele din teren

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, ca daca nu facem acum reducerea CAS, cand avem crestere economica si incasari suplimentare, atunci nu o facem niciodata.

Aceasta declaratie vine la doua zile dupa controversatele consultari de la Cotroceni, unde nu a reusit sa prezinte sursele de compensare a scaderii CAS.

Reducerea CAS: Branza buna in burduf de caine - Realitati care nu pot fi ignorate

Pentru prima oara de la lansarea in spatiul public a intentiei de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale, prim-ministrul a prezentat si lista surselor bugetare care ar trebui sa amortizeze masura: e vorba, in principal, de banii atribuiti anterior, declarativ, dezvoltarii infrastructurii de transport si a infrastructurii energetice.

La argumentele premierului, economia reala si eficienta mecanismelor de colectare aduc, insa, cateva contra-argumente de neignorat.

Incasarile suplimentare de 2,6 miliarde din cresterea accizei

Unul dintre principalele argumente in sustinerea masurii de introducere a accizei suplimentare pe combustibil a fost oferit de ministrul Transporturilor de la data introducerii acestei taxe, Dan Sova, care spunea ca fondurile provenite din acciza vor fi dirijate pentru realizarea proiectelor de infrastructura.

La aceasta contradictie, se adauga corectii pur contabile:

-nSuma avansata miercuri de premierul Ponta este aceeasi cu cea vehiculata initial de Ministerul de Finante, inainte de decizia de restituire catre transportatori a 4 din cei 7 eurocenti platiti suplimentar la combustibil.

- Pentru anul 2014, cifra de 2,6 miliarde a fost dezmintita de ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, care a explicat ca 670 de milioane de lei nu au mai fost incasate, pentru ca s-a amanat aplicarea accizei un trimestru.

- Dupa introducerea accizei suplimentare, INS a publicat o statistica conform careia consumul de combustibil a scazut cu 16% fata de perioada anterioara introducerii acestei taxe.

Cele 1,5 miliarde din taxa speciala pe constructii

Dupa introducerea taxei speciale pe constructii, premierul Victor Ponta a asigurat ca, cel putin pentru companiile din domeniul energetic, banii colectati vor fi utilizati pentru dezvoltarea infrastructurii specifice. Acum anunta ca vor fi folositi pentru compensarea reducerii CAS.

Dupa instituirea acestei taxe si dupa ce mari companii s-au aratat nemultumite de masura, premierul Ponta si-a aratat disponibilitatea pentru eventuale negocieri.

Statul are de recuperat 41 de miliarde lei de la firmele aflate in insolventa si din reorganizarea ANAF

"Dupa cum arata istoricul procedurilor de insolventa, majoritatea acestor creante bugetare se vor transforma in arierate nerecuperabile", afirma presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

Conform declaratiilor sefului ANAF, cel mai optimist termen pentru finalizarea reorganizarii institutiei este 2018.

Suplimentar, fata de Legea 85 (fosta lege care reglementa insolventa) noua lege a coborat ordinea de prioritate pentru incasarea creantelor bugetare pe locul 5.

Citeste mai departe despre "Acum ori niciodata": Premierul anunta lista surselor de acoperire a scaderii CAS. Contraargumentele din teren pe Curs de guvernare.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...