Reprezentanții BCE transmit fără echivoc: Dobânzile la credite vor mai crește în Europa

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 15:58
1904 citiri
Reprezentanții BCE transmit fără echivoc: Dobânzile la credite vor mai crește în Europa

Banca Centrală Europeană – BCE a fost ultima dintre marile bănci centrale care au început anul trecut să majoreze dobânda de politică monetară și se pare că va rămâne ultima care va continua această politică.

Mai mulți membri din Consiliul guvernatorilor au declarat că sunt necesare noi majorări ale dobânzii monetare, în lupta împotriva inflației.

Tendința de creștere a costului creditelor în zona euro s-ar putea păstra cel puțin până în septembrie 2023, potrivit unor semnale emise din zona BCE.

Inflația de bază rămâne ridicată

Banca Centrală Europeană nu a terminat de majorat dobânzile, deoarece inflația de bază se dovedește ”încăpățânată”, a declarat Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE.

”Mai avem mult teren de acoperit”, a declarat Schnabel, potrivit Bloomberg, arătând că ”depinde de datele pe care le vom primi cu cât vor trebui să mai crească ratele”.

Vorbind cu o săptămână înainte ca oficialii BCE să se întâlnească la Frankfurt pentru a determina următoarea lor mișcare, Schnabel a subliniat că inflația de bază – care elimină elementele volatile precum alimentele și energia – ”este mai persistentă și rămâne ridicată, serviciile jucând un rol cheie din cauza impactului puternic al costurilor salariale asupra inflației din aceste sectoare”.

BCE a majorat deja ratele dobânzilor cu 375 de puncte de bază din iulie, dar anliștii estimează că oficialii Băncii Centrale Europene vor decide încă două majorări de un sfert de punct, atât luna aceasta, cât și în iulie.

”Înăsprirea actuală nu este suficientă”

Mai mult decât atât, unii factori de decizie din BCE au sugerat deja că ar putea fi necesară o majorare suplimentară în septembrie.

Klaas Knot, un alt membru al Consiliului guvernatorilor al Băncii Centrale Europene, a avertizat că inflația prelungită poate determina creșteri suplimentare ale costurilor îndatorării în viitor.

”Încă nu sunt convins că înăsprirea actuală (a politicii monetare – n.r.) este suficientă”, le-a spus Knot miercuri parlamentarilor olandezi. ”Inflația ar putea rămâne prea mare pentru o lungă perioadă de timp și atunci vor fi necesare majorări suplimentare ale ratelor.”, a explicat el, potrivit Bloomberg.

Dobândă monetară mai mică decât în SUA și Marea Britanie

Trebuie amintit că, pentru a lupta cu explozia prețurilor la nivel global, marile bănci centrale au declanșat în 2022 un proces susținut de majorare a dobânzilor de politică monetară. În timp de Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei au majorat dobânzile încă de la începutul anului, BCE a ezitat să facă acest lucru timp de jumătate de an, abia în iulie 2022 luând prima măsură în acest sens.

În prezent, nivelul dobânzii de politică monetară este de 3,75% în zona euro, în comparație cu 4,5% în Marea Britanie și 5% - 5,25% în Statele Unite.

În România, creșterea dobânzii de politică monetară, în prezent aflată la nivelul de 7%, a atras și majorarea indicelui ROBOR, fapt ce a pus mari probleme celor cu credite contractate la bănci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#economie , #economie politica