Rezistă economia României unui nou puseu inflaționist? Urmările liberalizării pieței de energie se resimt încă

Marti, 07 Februarie 2023, ora 17:20
1646 citiri
Rezistă economia României unui nou puseu inflaționist? Urmările liberalizării pieței de energie se resimt încă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că prețul motorinei nu va crește în România după noile sancțiuni impuse Rusiei de Comisia Europeană.

Este același Virgil Popescu ce dădea în decembrie 2019 asigurări ferme că prețul energiei electrice și al gazelor naturale nu vor crește după liberalizarea pieței.

Între timp, atât populația, cât și firmele românești și economia autohtonă pe ansamblul său sunt puternic afectate de explozia prețurilor din zona de energie.

”Preţurile nu au niciun motiv să crească”

Virgil Popescu încerca să îi convingă pe români că măsurile adoptate de Guvernul Orban, din care făcea parte, nu vor aduce o creștere a costurilor cu energia electrică și gazele naturale:

”Energia electrică şi gazele pentru populaţie nu au niciun motiv să fie scumpite nici de la 1 ianuarie 2020 şi nici în iulie anul viitor, când preţul gazelor la producător va fi liberalizat”, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres, în data de 18 decembrie 2019.

Popescu a arătat că Guvernul liberal a luat deja măsuri pentru abrogarea OUG 114/2018 pe partea de energie, astfel încât preţul gazelor la producător să fie din nou liberalizat la 1 iulie 2020, iar plafonul de 68 de lei pe MWh să fie ridicat.

”La acea dată, volumul de gaze care va ajunge pe piaţă va fi mai mare, astfel că preţurile nu au niciun motiv să crească.”, spunea atunci Popescu.

Având în vedere că nu poate exista producție industrială fără utilizarea energiei, prețurile producției industriale au crescut foarte mult în 2022, România situându-se constant pe tot parcursul anului în primele trei-patru poziții în privința avansului inflației la poarta fabricii.

Printre cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană

Creșterea prețurilor pentru producția firmelor românești mai mult decât în cazul competitoarelor de pe piața externă le-a făcut să nu mai poată rezista concureței și 2022 a adus un val de falimente pentru companiile din România.

Chiar dacă avansul anual al prețurilor producției industriale își redusese din amploare în decembrie 2022, în comparație cu lunile de vară, România și-a păstrat poziția între primele trei țări UE, cu o scumpire aproape dublă în comparație cu media europeană.

Potrivit datelor Eurostat, avansul anual al prețurilor producției industriale în România a fost de 67,3% în iulie 2022 (cel mai mare din UE), 70,9% în august 2022 (locul 2 în UE după Irlanda), 62,9% în septembrie 2022 (locul 4 în UE, după Bulgaria, Ungaria și Letonia), 53,8% în octombrie 2022 (locul 5 în UE, după Ungaria, Slovacia, Bulgaria și Letonia), 44,8% în noiembrie 2022 (locul 3 în UE, după Ungaria și Letonia), respectiv 41,9% în decembrie 2022 (locul 3 în UE, după Ungaria și Letonia).

Pentru comparație, media europeană a avansului anual al inflației la poarta fabricii a fost de 38,1% în iulie 2022, 43,2% în august 2022, 41,4% în septembrie 2022, 31,1% în octombrie 2022, 27,4% în noiembrie 2022 și 25,2% în decembrie 2022.

Citește și:
Bancherii americani au identificat cauza actualei crize: Rețelele sociale răspândesc neîncrederea în bănci!
Bancherii americani au identificat cauza actualei crize: Rețelele sociale răspândesc neîncrederea în bănci!
Jucători pe piețe și instituții de reglementare deopotrivă dau asigurări peste asigurări că sistemul bancar este solid și că va rezista turbulențelor majore cu care se confruntă. Este...
Românii au avut același nivel de trai ca portughezii și ungurii în 2022. Bulgarii, ultimii din UE
Românii au avut același nivel de trai ca portughezii și ungurii în 2022. Bulgarii, ultimii din UE
România s-a aflat în 2022 la egalitate cu Portugalia și Ungaria în ceea ce privește nivelul de trai al populației, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat. Discrepanțele între...
#economie , #stiri economice
Comentarii
V
vasile_stanescu
rank 5
Economia Romaniei iti vine sa o pupi zilnic.