Ritmul de temperare a inflației din România, mai mic decât evoluția la nivel european

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 15:25
1351 citiri
Ritmul de temperare a inflației din România, mai mic decât evoluția la nivel european

Prețurile din zona de energie au adus un aport negativ la avansul general al prețurilor în martie, la nivel european, dar în România pun în continuare probleme.

Dacă inflația anuală a scăzut în martie 2023 cu 1,6 puncte procentuale față de februarie 2023 în UE, temperarea avansului prețurilor a fost de doar 1,2 procente în țara țoastră.

Prețurile alimentelor continuă să fie principalul factor care alimentează inflația, atât la nivel european cât și în România, dar în țara nostră o contribuție importantă vine și din zona de energie.

Prețurile cresc mai puțin

Inflația anuală a scăzut la 8,3% în martie 2023 în Uniunea Europeană, de la nivelul de 9,9% consemnat în februarie. Cu un an în urmă, în martie 2022, inflația anuală era de 7,8% în UE, potrivit Eurostat.

În zona euro inflația a scăzut în martie la 6,9%, de la 8,5% în februarie 2023, sub nivelul consemnat în urma cu un an de zile, în martie 2022, când avansul prețurilor a fost de 7,8%.

Cele mai mici rate ale inflației au fost înregistrate în martie 2023 în Luxemburg (2,9%), Spania (3,1%) și Olanda (4,5%).

La polul opus, cele mai mari creșteri anuale de prețuri au avut loc în Ungaria (25,6%), Letonia (17,2%) și Cehia (16,5%)

Cea mai mare contribuție la majorările de prețuri din zona euro a venit în martie 2023 din partea alimentelor, alcoolului și tutunului (+3,12%). Au urmat serviciile (+2,10%) și bunurile industriale non-energie (+1,71%).

În mod remarcabil, energia, care a fost principalul factorul al exploziei inflației în Europa în 2022, a adus în martie 2023 un aport negativ în evoluția prețurilor: minus 0,05%.

Acest lucru se poate datora și faptului că, în urmă cu un an, în martie 2022, prețurile din zona de energie au explodat în Europa, în urma declanșării războiului din Ucraina, la finalul lunii februarie 2022.

România, a opta cea mai mare inflație din UE

Cu o inflație anuală de 12,2%, calculată pe baza metodologiei indicelui armonizat al prețurilor de consum, țara noastră s-a aflat în martie pe locul 8 în UE în privința celor mai mari creșteri de prețuri.

Creșterea anuală de prețuri a înregistrat însă o reducere mai puțin substanțială, în comparație cu media UE și zona euro.

Dacă la nivel european inflația anuală a scăzut în martie 2023 cu 1,6 puncte procentuale față de februarie 2023, în România temperarea a fost de 1,2 puncte procentuale, în condițiile în care rata anuală a inflației a fost de 13,4% în februarie 2023.

Mărfurile nealimentare și serviciile, aport important

Institutul Național de Statistică a anunțat că, pe baza indicelui prețurilor de consum, rata anuală a inflaţiei în luna martie 2023 este de 14,5%.

Mărfurile alimentare au contribuit cu 21,6% la avansul prețurilor, iar aportul celor nealimentare a fost de 11,06% și al serviciilor de 10,83%.

Dacă la nivel european prețurile din zona de energie au venit cu un aport negativ la evoluția inflației anuale, în România prețul energiei electrice a crescut cu 32,95% în martie 2023 față de martie 2022, iar al gazelor naturale cu 40,43%.

Economiștii, avertisment legat de rezultatele la prezidențiale. Ar putea arunca România într-o criză: „Oamenii nu mai vor pomeni, vor soluții”
Economiștii, avertisment legat de rezultatele la prezidențiale. Ar putea arunca România într-o criză: „Oamenii nu mai vor pomeni, vor soluții”
Economiștii avertizează că rezultatele alegerilor prezidențiale a putea avea un impact dezastruos asupra țării noastre, și implicit o criză economică ar putea afecta poporul român. Faptul...
Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să gestioneze o situație dificilă, din punct de vedere economic, pentru România. Statul român cheltuiește prea mult față de cât produce, iar...
#economie , #economie politica
  1. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  2. Cresc datoriile României din cauza haosului politic. Cum a reacționat piața după parlamentare
  3. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  4. Surpriză la un gigant tech. CEO-ul își anunță demisia într-un moment critic pentru companie
  5. Samsung pregătește o tabletă cu ecran rulabil. Revoluție în design și funcționalitate
  6. Smartphone-ul pe care bateria îl ține și trei zile. Ce companie vrea să lanseze dispozitivul
  7. Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate
  8. Vești bune pentru europeni! O companie a testat cu succes mesageria SMS prin satelit în Europa, deschizând noi oportunități pentru comunicațiile de urgență
  9. Microsoft nu vrea să le mai dea de ales utilizatorilor. Cum îi „obligă” să facă migrarea spre noul Windows 11
  10. Care ar urma să fie iPhone-ul cu procesor pe 2nm lansat de Apple. Noi informații despre unul dintre cele mai puternice chipset-uri