România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 14:04
1576 citiri
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii

După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană!

Mai mult decât atât, decalajul față de inflația medie europeană se menține pe o tendință crescătoare, semn că în alte membre ale blocului comunitar inflația scade mult mai rapid decât la noi.

În ultima ședință de politică monetară a Consiliului de administrație, reprezentanții Băncii Naționale a României au arătat că ”preocupante din perspectiva inflației (...) au fost considerate ritmul de creștere a salariilor și a costurilor cu forța de muncă”.

Inflația scade, dar nu suficient

România a avut în martie, potrivit Eurostat, o inflația anuală IAPC (calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, metodologia europeană) de 6,7%, în scădere de la nivelul de 7,1% înregistrat în februarie, respectiv 7,3% consemnat în ianuarie.

Deși în scădere, inflația din România a fost în martie cea mai mare din UE. Au urmat Croația, cu o inflație de 4,9% alături de Estonia și Austria, ambele cu 4,1%.

Cele mai mici rate anuale ale inflației au fost consemnate în martie în Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) și Danemarca (0,8%).

Comparativ cu februarie, inflația anuală a scăzut în treisprezece state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în zece.

Decalajul se mărește

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 2,4% în martie 2024, în scădere de la 2,6% în februarie. Cu un an mai devreme, rata era de 6,9%.

Inflația anuală a UE a fost de 2,6% în martie 2024, în scădere de la 2,8% în februarie. Cu un an mai devreme, rata era de 8,3%.

În martie 2024, rata anuală a inflației de 6,7% înregistrată în România a fost de 2,6 ori mai mare decât media europeană, în condițiile în care decalajul a fost de 2,5 în februarie și 2,3 în ianuarie 2024.

BNR: Ritmul de scădere va încetini

”În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit față de anul 2023 și pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024”, se arată în ultima ședință de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR.

Balanța riscurilor la adresa perspectivei inflației induse de factorii pe partea ofertei rămâne înclinată în sens ascendent, au apreciat membrii Consiliului, făcând referiri la măsurile fiscale aplicate recent, dar posibil și în perspectivă, în scopul susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și la măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.

În același timp, incertitudinile și riscurile ce decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri sunt amplificate pe termen scurt de rezultatul execuției bugetare (...), precum și de dinamica salariilor din sectorul public și de implicațiile noii legi a pensiilor, au arătat în numeroase intervenții membrii Consiliului.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - Editia 4

Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Gigantul bancar HSBC s-a angajat de curând în tokenizarea aurului, permițând ca metalul prețios să fie investit și tranzacționat digital. Prin tokenizarea aurului, HSBC reduce decalajul...
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a acestui an consta in tinerea sub control a cheltuielilor bugetare, a transmis presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, care a mentionat, si faptul ca in executia bugetara...
#economie , #economie politica