Românii au avut în 2023 cele mai mici salarii medii nete din Uniunea Europeană, cu excepția bulgarilor

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 14:11
1128 citiri
Românii au avut în 2023 cele mai mici salarii medii nete din Uniunea Europeană, cu excepția bulgarilor

România a avut în 2023 cel mai mic câștig salarial mediu anual net din Uniunea Europeană, cu excepția Bulgariei.

Țara nostră se aliniază regiunii din care face parte, Europa de Sud-Est stând cel mai prost în cadrul blocului comunitar la acest capitol.

Elveția este performeră absolută în Europa în privința salariilor medii nete, fiind urmată la distanță destul de mare de țările membre UE din nordul și vestul continentului.

Diferențe foarte mari între salariile medii nete

Salariile medii nete sunt influențate semnificativ de piața și legislația muncii, de dezvoltarea economică și de gradul de industrializare al fiecărei țări și pot varia destul de mult în funcție de situația familială.

Între primele cinci țări în Europa în privința salariilor medii nete anuale, prima din UE se află abia pe locul 3, aceasta fiind Luxemburg. Urmează Norvegia, o altă țară ce nu face parte din blocul comunitar și abia pe locul 5 se află Olanda.

Câștigul salarial mediu anual net se calculează scăzând impozitele pe venit și contribuțiile la asigurările sociale din câștigul anual brut și apoi adăugând diferitele alocații de familie.

Luxemburghezii și olandezii, cei mai bine plătiți din UE

Atunci când vine vorba de o persoană singură, fără copii, salariul mediu net anual al unui elvețian este de 85.582 de euro, semnificativ mai mare decât orice altă țară din regiune, potrivit Euronews.

După Elveția, Islanda și Luxemburg au raportat în 2023 câștiguri medii de 53.885 de euro și, respectiv, 49.035 euro. Norvegia și Olanda au înregistrat, de asemenea, câștiguri nete de peste 45.000 de euro.

Media UE, servind drept punct de referință pentru comparație, este de 28.217 euro, aproape jumătate din nivelul salariului mediu net anual din Luxemburg.

Țări precum Franța (31.481 euro) și Suedia (33.926 euro) depășesc ușor media UE, în timp ce altele, inclusiv Italia (24.207 euro) și Spania (23.568 euro) se află sub aceasta.

Dintre economiile de top ale UE, Germania a avut cel mai mare câștig net în 2023, de 38.086 euro.

România, la coada clasamentului

La celălalt capăt al spectrului, țări precum Bulgaria și România raportează cel mai mic câștig net mediu anual, de 9.355 euro și, respectiv, 11.105 euro.

Și alte țări din Europa de Est, cum ar fi Croația (12.330 euro) și Ungaria (12.456 euro), se încadrează, de asemenea, în partea de jos a scalei câștigurilor. În Letonia, de asemenea, salariul mediu net anual este de 13.522 euro.

Câștiguri departe de media UE, dar mai mari decât în cele mai sărace nații europene încasează grecii (17.707 euro), slovenii (17.548 euro), estonienii (17.524 euro), cehii (17.168 euro), lituanienii (14.557 euro) și polonezii (14.425 euro).

Trebuie precizat că și în alte situații familiale, respectiv un cuplu cu doi copii în care doar un părinte este remunerat sau cupluri cu sau fără copii în care ambii membri au un salariu, situația în ceea ce privește ultimele două țări din clasamentul UE nu se schimbă, acestea fiind Bulgaria și România în toate cazurile prezentate.

Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
România și Bulgaria au devenit recent membre parțiale ale spațiului Schengen, cu frontierele aeriene și maritime. Cele două țări țintesc intrarea deplină în zona fără control vamal....
Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat
Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA deschide miercuri, 24 iulie, ofertele pentru proiectarea și execuția lotului montan Pipirig – Leghin. Săptămâna...
#economie , #economie politica
  1. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  2. Un patron din Horeca reclamă apariția ”mafiei gunoaielor” odată cu sistemul returnare-garanție. ”Ne umplem de gândaci și șobolani”
  3. Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat
  4. România, în topul țărilor europene unde prețurile apartamentelor s-au majorat substanțial
  5. Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
  6. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  7. Proiectul mini-reactoarelor de la Doicești merge înainte. Ultimul pas înainte de a se lua decizia finală de investiție
  8. Recordul global de temperatură, doborât în doar 24 de ore. Care este cea mai caldă zi din istorie
  9. Șoferii, atenționați prin SMS când le expiră permisul de conducere. De când se aplică
  10. Sebastian Burduja: „În următorii 3-5 ani, România va avea cu 10.000 de MW mai mult din energie solară și eoliană”