Românii, campionii UE la ponderea cheltuielilor cu alimentele. Pe ce loc se află la băuturile alcoolice

Joi, 02 Februarie 2023, ora 15:55
1875 citiri
Românii, campionii UE la ponderea cheltuielilor cu alimentele. Pe ce loc se află la băuturile alcoolice

Românii alocă cel mai mare procent din Europa din totalul cheltuielilor de consum către cumpărarea de alimente.

Cu cât acest procent este mai mare, literatura economică apreciază că nivelul de trai și calitatea vieții sunt mai scăzute.

În privința ponderii cheltuielilor cu băuturile alcoolice, România nu se află în primele 10 țări membre ale blocului comunitar.

Peste 15% din PIB

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1.035 de miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) pe ”alimente și băuturi nealcoolice”, reprezentând o pondere de 14,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor.

Comparativ cu 2020 (cota de 14,8%), ponderea a scăzut 0,5 puncte procentuale (pp).

Cele mai mari cote au fost înregistrate în România (24,8%), Lituania (20,4%), Bulgaria (20,1%), Estonia (19,9%), Polonia și Slovacia (ambele 19,6%), potrivit Eurostat.

În schimb, cele mai mici cote au fost în Irlanda (8,3%), Luxemburg (9,0%), Austria (10,9%), Danemarca și Germania (ambele 11,8%).

Comparativ cu 2020, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alimente a scăzut în toate țările UE, cu excepția Poloniei și Slovaciei, unde a crescut (ambele +0,2 pp).

Cele mai mari scăderi au fost în Grecia (-1,7 pp), Lituania (-1,4 pp) și Croația, Estonia și Slovenia (toate -1,3 pp).

Românii alocă de departe cea mai mare pondere a cheltuielilor de consum pentru cumpărarea de alimente și băuturi nealcoolice, cei 24,8% însemnând o sumă concretă de 36,5 miliarde euro, adică 15,1% din PIB.

Dintre cele peste 36 de miliarde de euro, 34,6 miliarde de euro au fost alocate strict pentru alimente, ceea ce înseamnă că piața băuturilor nealcoolice din România se ridică la 1,9 miliarde de euro, adică 0,8% din PIB.

3,6 miliarde euro pentru băuturi alocoolice

Pe de altă parte, gospodăriile din UE au cheltuit în 2021 nu mai puțin de 128 de miliarde EUR (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pe ”băuturi alcoolice”, reprezentând 1,8% din cheltuielile lor totale de consum, aceeași pondere procentuală ca în 2020.

Dintre membrii UE, cele mai mari cote pentru băuturi alcoolice din cheltuielile totale de consum în 2021 au fost înregistrate în Letonia (5,0%), Estonia (4,7%), Polonia (3,7%), Lituania și Cehia (ambele 3,6%).

Dimpotrivă, cele mai mici cote au fost în Grecia și Italia (ambele 1,0%), Țările de Jos (1,3%) și Spania (1,4%).

România se află pe locul 11 în rândul țărilor membre UE, cu un procent de 2,5%, peste media europeană de 1,8%, dar la jumătatea procentului de 5% consemnat în dreptul Letoniei.

În cifre concrete, sumele cheltuite de români pe băuturi alcoolice se s-au ridicat în 2021 la 3,6 miliarde euro, ceea ce reprezintă 1,5% din produsul intern brut.

În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alcool a rămas neschimbată în 10 țări UE (Belgia, Danemarca, Germania, Grecia Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, România, Slovacia) și a crescut doar în Croația (+0,6 pp).

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie , #stiri economice