Românii, campionii UE la ponderea cheltuielilor cu alimentele. Pe ce loc se află la băuturile alcoolice

Joi, 02 Februarie 2023, ora 15:55
1875 citiri
Românii, campionii UE la ponderea cheltuielilor cu alimentele. Pe ce loc se află la băuturile alcoolice

Românii alocă cel mai mare procent din Europa din totalul cheltuielilor de consum către cumpărarea de alimente.

Cu cât acest procent este mai mare, literatura economică apreciază că nivelul de trai și calitatea vieții sunt mai scăzute.

În privința ponderii cheltuielilor cu băuturile alcoolice, România nu se află în primele 10 țări membre ale blocului comunitar.

Peste 15% din PIB

În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1.035 de miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) pe ”alimente și băuturi nealcoolice”, reprezentând o pondere de 14,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor.

Comparativ cu 2020 (cota de 14,8%), ponderea a scăzut 0,5 puncte procentuale (pp).

Cele mai mari cote au fost înregistrate în România (24,8%), Lituania (20,4%), Bulgaria (20,1%), Estonia (19,9%), Polonia și Slovacia (ambele 19,6%), potrivit Eurostat.

În schimb, cele mai mici cote au fost în Irlanda (8,3%), Luxemburg (9,0%), Austria (10,9%), Danemarca și Germania (ambele 11,8%).

Comparativ cu 2020, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alimente a scăzut în toate țările UE, cu excepția Poloniei și Slovaciei, unde a crescut (ambele +0,2 pp).

Cele mai mari scăderi au fost în Grecia (-1,7 pp), Lituania (-1,4 pp) și Croația, Estonia și Slovenia (toate -1,3 pp).

Românii alocă de departe cea mai mare pondere a cheltuielilor de consum pentru cumpărarea de alimente și băuturi nealcoolice, cei 24,8% însemnând o sumă concretă de 36,5 miliarde euro, adică 15,1% din PIB.

Dintre cele peste 36 de miliarde de euro, 34,6 miliarde de euro au fost alocate strict pentru alimente, ceea ce înseamnă că piața băuturilor nealcoolice din România se ridică la 1,9 miliarde de euro, adică 0,8% din PIB.

3,6 miliarde euro pentru băuturi alocoolice

Pe de altă parte, gospodăriile din UE au cheltuit în 2021 nu mai puțin de 128 de miliarde EUR (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pe ”băuturi alcoolice”, reprezentând 1,8% din cheltuielile lor totale de consum, aceeași pondere procentuală ca în 2020.

Dintre membrii UE, cele mai mari cote pentru băuturi alcoolice din cheltuielile totale de consum în 2021 au fost înregistrate în Letonia (5,0%), Estonia (4,7%), Polonia (3,7%), Lituania și Cehia (ambele 3,6%).

Dimpotrivă, cele mai mici cote au fost în Grecia și Italia (ambele 1,0%), Țările de Jos (1,3%) și Spania (1,4%).

România se află pe locul 11 în rândul țărilor membre UE, cu un procent de 2,5%, peste media europeană de 1,8%, dar la jumătatea procentului de 5% consemnat în dreptul Letoniei.

În cifre concrete, sumele cheltuite de români pe băuturi alcoolice se s-au ridicat în 2021 la 3,6 miliarde euro, ceea ce reprezintă 1,5% din produsul intern brut.

În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alcool a rămas neschimbată în 10 țări UE (Belgia, Danemarca, Germania, Grecia Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, România, Slovacia) și a crescut doar în Croația (+0,6 pp).

Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!
Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!
Importurile de gaze ale Europei din Rusia au depășit livrările din SUA pentru prima dată în aproape doi ani în luna mai 2024. Inversarea evidențiază realitatea că reducerea în...
Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
Aproximativ 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanţă peste hotare anul acesta şi o treime dintre ei intenţionează să cheltuiască între 201 şi 600 de euro de persoană, în vreme...
#economie , #stiri economice
  1. Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!
  2. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  3. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  4. Potopul scumpirilor de la 1 iulie: cât de mult vor crește prețurile la carburanți și la polițele RCA. Decizia, la mâna premierului Marcel Ciolacu
  5. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  6. A 17-a emisiune Fidelis – TradeVille
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
  9. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  10. Apple face o mutare surpriză. Închide un serviciu extrem de util și le propune clienților împrumuturi în rate