Sărbătorile de Iarnă vin cu noi scumpiri: Prețurile în comerțul cu amănuntul vor exploda!

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 15:08
2259 citiri
Sărbătorile de Iarnă vin cu noi scumpiri: Prețurile în comerțul cu amănuntul vor exploda!

Trecerea dintre ani va aduce în România noi creșteri de prețuri, în cele mai importante sectoare ale economiei.

Scumpirile cele mai mari vor fi în zona vânzărilor cu amănuntul, anticipează managerii societăților comerciale, porivit anchetei de conjunctură realizate de INS.

Tot comerțul cu amănuntul va înregistra o creștere a activității economice, pentru celelalte sectoare ale economiei prognozele arătând o deteriorare a condițiilor economice.

Scumpiri pe linie

Institutul Național de Statistică a publicat tendințele pentru evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, realizate pe baza sondajului întreprins în rândurile managerilor întreprinderilor ce activează în domenii precum industria prelucrătoare, construcții, comerț cu amănuntul și servicii.

Astfel, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează de asemenea o creștere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Conform opiniei managerilor din zona de servicii, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

Iar managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

De precizat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, fără a fi considerat un indicator statisctic.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Lucrările de construcții, în scădere

În ceea ce privește evoluția economiei, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Foarte important, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Iar cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Doar în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

Percepția managerilor asupra condițiilor economice sugerează o frânare a economiei în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, pe fondul condițiilor interne și a contextului internațional dificile.

În ultima minută de ședință monetară a Băncii Naționale se vorbește dealtfel despre o cvasi-stagnare a activității economice în semestrul II 2022, ca fiind foarte probabilă, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate, dar și al restrângerii cererii, pe fondul scăderii puterii de cumpărare.

Citește și:
Cu o inflație uriașă Europa, BCE lansează indicatori experimentali privind riscurile climatice
Cu o inflație uriașă Europa, BCE lansează indicatori experimentali privind riscurile climatice
În timp ce atingerea țintei de inflație de 2% a fost amânată de Banca Centrală Europeană pentru orizontul 2025, instituția se preocupă tot mai mult de riscurile climatice. Președintele...
O nouă tendință arhitecturală: 2023, anul construcțiilor modulare
O nouă tendință arhitecturală: 2023, anul construcțiilor modulare
Maximizarea funcționalității și a eficienței energetice, precum și utilizarea pe scară tot mai largă a construcțiilor modulare sunt tendințele importante din arhitectură și construcții...