Se repetă finalul nefericit al bulei dot-com? Asemănări tot mai puternice cu bula tehnologică de azi

Marti, 20 Februarie 2024, ora 16:26
12702 citiri
Se repetă finalul nefericit al bulei dot-com? Asemănări tot mai puternice cu bula tehnologică de azi

”Cei 7 magnifici” (Alphabet - Google, Amazon, Apple, Meta - Facebook, Microsoft, Nvidia și Tesla) au înregistrat anul trecut pe burse câștiguri variind între 50 și 240%.

Capitalizarea bursieră în cazul acestor 7 companii tehnologice reprezintă mai mult de 60% din evoluția indicelui S&P 500 pentru 2023.

Dominanța acestor acțiuni pe piețele bursiere din SUA și la nivel mondial are un aer de deja-vu, amintind de bula dot-com, în care acțiunile tehnologice au crescut foarte puternic, după care au experimentat o scădere dramatică, ce a tras în jos piețele în ansamblul lor.

Se repetă istoria?

La sfârșitul anilor 1990, acțiunile companiilor care activau în domeniul internetului deveniseră esențiale pentru investitori, care cereau ca principalii indici bursieri din SUA să fie înlocuiți cu indici formați pe baza acțiunilor tehnologice.

Ei justificau aceste evaluări proiectând rate de creștere foarte mari, pe parcursul a mulți ani de zile. Proiecțiile s-au dovedit a fi însă mult prea optimiste și a urmat spargerea bulei dot.com, care s-a resimțit inclusiv la nivelul economiei reale.

Aproape 25 de ani mai târziu, istoria pare să se repete. Evoluția puternic ascendentă a inteligenței artificiale sugerează cheltuieli enorme pe servere, semiconductori sau ”platforme” precum Meta.

Fenomenul de concentrare a pieței este chiar mai accentuat astăzi decât la începutul secolului. Dacă cele mai mari 5 acțiuni din indice reprezentau 18% din S&P 500 la începutul anilor 2000, ”top 5” cântăresc acum 25% în indice, ceea ce constituie un maxim istoric, arată Charles-Henry Monchau, șeful direcției de investiții a grupului bancar elvețian SYZ, într-un articol publicat pentru allnews.ch.

Teama de dezamăgire

Această concentrare extremă prezintă un risc semnificativ de scădere pentru indicele S&P 500, dacă amintim faptul că acțiuni majore ale unor companii din zona internet nu au reușit la începutul anilor 2000 să răspundă așteptărilor pieței cu privire la rata de creștere a profitului.

Iar aceste dezamăgiri au condus la o scădere bruscă a prețului acestor acțiuni și, ca urmare, la o scădere drastică a S&P 500.

În ultimele luni, ”Cei 7 magnifici” au înmulțit anunțurile vizând reducerea locurilor de muncă, ceea ce ridică îndoieli cu privire la adevărata dinamică de creștere a acestora.

Mulți investitori se tem acum că orice dezamăgire legată companii precum Nvidia va precipita întreaga piață bursieră în cădere. Paralela dintre liderul cipurilor AI de astăzi și comportamentul Cisco la bursa de la acea vreme este izbitoare.

Traiectoria actuală a industriei tehnologiei, caracterizată prin creștere mare, concentrare a pieței și investiții speculative, seamănă puternic cu cea a bulei dot-com.

Riscurile de dezamăgire în ceea ce privește creșterea, creșterea dobânzilor pe termen lung dar și posibila sosire a unei noi administrații la Washington trebuie luate în considerare de investitori, prin urmare grupul SYZ își încurajează clienții să mențină o expunere moderată pe ”Cei 7 magnifici”.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#economie , #economie politica