Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 15:08
8313 citiri
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România.

Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost stopată în februarie 2024, zona clădirilor rezidențiale este în cădere totală.

Lucrările în construcții au fost una din componentele care mai susținea avansul economic în România.

Prăbușire de peste 10% în doar două luni

În primele două luni ale anului în curs, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 10,8% (minus 11,8%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), în comparație cu perioada similară a anului trecut, potrivit INS.

Pe elemente de structură, pot fi remarcate scăderile care au avut loc la lucrările de construcţii noi, de minus 15,1% (minus 17,6%, serie ajustată).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut de asemenea, dar doar cu minus 3,2% (plus 4,3%, serie ajustată).

Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,2% (plus 7%, serie ajustată).

Clădirile rezidențiale, minus 40%

Pe obiecte de construcţii, lucrările la clădirile rezidenţiale au scăzut puternic în comparație cu primele două luni din 2023: minus 41,2% (minus 36,9%, serie ajustată).

Construcţiile inginereşti au scăzut de asemenea, minus 1% (plus 3,1%, serie ajustată).

Creştere a avut loc în schimb la clădirile nerezidenţiale: plus 6% (plus 6,7%, serie ajustată).

Trebuie arătat că, dacă partea de clădiri rezidențiale este în general asimilată investițiilor private, construcțiile inginerești sunt identificate cu investițiile publice.

Două luni consecutive de cădere

În luna februarie 2024, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 5,5% (minus 5,9%, serie ajustată), în comparație cu februarie 2023.

De amintit faptul că, faţă de luna ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în prima lună din 2024 ca serie brută, cu 14,7% (minus 15%, serie ajustată).

Se poate remarca deci o tendință de restrângere puternică a lucrărilor de construcții, în comparație cu 2023, deși reculul din februarie este la scară mai mică în comparație cu cel consemnat în ianuarie.

Construcțiile inginerești, în revenire ușoară

Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, la lucrările de construcţii noi: minus 7,8% (minus 10,9%, serie ajustată) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente: minus 4,5% (plus 5,5%, serie ajustată).

Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,6% (plus 13,3%, serie ajustată).

Pe obiecte de construcţii, scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale: minus 30,6% (minus 19,2%, serie ajustată). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginerești au crescut cu 7,7%, respectiv cu 2,2%.

Iar declinul anual major de peste 30% consemnat în dreptul clădirilor rezidențiale vine după prăbușirea din ianuarie, de 53,1%, în serie brută, respectiv 53,2% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - Editia 4

Ocupate să finanțeze Guvernul, băncile autohtone nu răspund nevoii de finanțare din ce în ce mai mare a companiilor
Ocupate să finanțeze Guvernul, băncile autohtone nu răspund nevoii de finanțare din ce în ce mai mare a companiilor
Deși cererea de credite este din ce în ce mai mare, atât din partea companiilor, cât și a populației, băncile autohtone au relaxat semnificativ standardele de creditare în prima parte a...
Pe măsură ce dezvoltă mașini electrice, francezii de la Citroen vor face și mașini clasice, pe benzină
Pe măsură ce dezvoltă mașini electrice, francezii de la Citroen vor face și mașini clasice, pe benzină
Citroen este pe cale să atingă o cotă de piață europeană de 5%, a spus CEO-ul Thierry Koskas, în timp ce marca Stellantis se pregătește să revizuiască majoritatea gamei sale în anul...
#economie , #economie politica