Semnal de alarmă legat de nivelul de pregătire al angajaților români: Ultimii din UE la folosirea dispozitivelor digitale

Marti, 27 Iunie 2023, ora 14:13
2000 citiri
Semnal de alarmă legat de nivelul de pregătire al angajaților români: Ultimii din UE la folosirea dispozitivelor digitale

Angajații români, alături de cei greci și bulgari, folosesc dispozitive digitale la locul de muncă în cea mai mică proporție din Uniunea Europeană.

Iar gradul de folosire a acestor dispozitive digitale este direct proporțional cu nivelul de educație al angajaților.

Trebuie amintit și faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale, potrivit statisticilor oficiale.

Luxemburghezii, pe primul loc

Aproape 30% dintre angajații Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani au declarat că în 2022 au folosit dispozitive digitale pentru pentru cea mai mare parte sau întregul timp de lucru.

Dintre țările UE, cele mai mari rate pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15-74 de ani s-au înregistrat în Luxemburg (47% dintre angajați), Olanda și Suedia (ambele 41%).

La polul opus, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în România, Bulgaria și Grecia, toate 12%. Iar proporția angajaților care folosesc dispozitive digitale în cea mai mare parte sau în tot timpul de lucru a crescut odată cu nivelul lor de educație, notează Eurostat.

Prin urmare, se poate trage concluzia că angajații din România, alături de cei din Grecia și Bulgaria, au cel mai scăzut nivel de educație din Uniunea Europeană.

Femeile utilizează mai mult decât bărbații dispozitive digitale

În general, mai multe femei decât bărbați au raportat o astfel de utilizare a dispozitivelor digitale. Această utilizare a atins apogeul pentru ambele sexe în cazul intervalului de vârstă 30-44 de ani.

Astfel, 36% dintre femeile angajate au folosit dispozitive digitale pentru cea mai mare parte sau tot timpul de lucru, față de 29% dintre bărbați.

Proporția scade pentru vârstele cuprinse între 45 și 59 de ani la 31% pentru femei și 23% pentru bărbați, iar pentru intervalul de vârstă 60-74 ani la 24% pentru femei și 19% pentru bărbați.

Gradul de folosire în funcție de studii

În rândul persoanelor cu un nivel de educație scăzut sau mediu, femeile au înregistrat ponderi mai mari decât bărbații: 10% dintre femeile cu studii scăzute și-au petrecut tot timpul sau majoritatea timpului de lucru folosind dispozitive digitale, față de 8% dintre bărbați.

În mod similar, 28% dintre femeile cu studii medii au fost în aceeași situație, față de 16% dintre bărbați.

Tendința s-a inversat în rândul persoanelor cu un nivel ridicat de educație, unde femeile au înregistrat o pondere de 44%, mai mică decât în cazul bărbaților - 47%.

Ultimii din UE la competențe digitale

Utilizarea dispozitivelor digitale face referire la folosirea computerelor, tabletelor și a smartphone-urilor pentru sarcini legate de muncă, cu excepția apelurilor telefonice.

Trebuie amintit că doar 27,8% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau competențe digitale de bază în 2021, un procent care ne plasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană, potrivit statisticilor oficiale.

Deasupra României în această statistică se află țări precum Italia (45,7%), Polonia (42,9%) și Bulgaria (31,2%).

Fost ministru, revoltat de măsurile Guvernului Ciolacu: „Este un producător de inflație!"
Fost ministru, revoltat de măsurile Guvernului Ciolacu: „Este un producător de inflație!"
Măsurile luate de Guvernul PSD+PNL au generat și vor crea, mai departe, noi valuri inflaționiste, avertizează economistul Mircea Coșea. Potrivit fostului ministru, inflația ridicată este...
Prețul aurului a ajuns la un maxim istoric, iar moneda euro s-a depreciat
Prețul aurului a ajuns la un maxim istoric, iar moneda euro s-a depreciat
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 2,3241 lei (0,63%), ajungând la o cotaţie de 373,3536 lei, de la 371,0295 lei, cât anunţase joi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o...
#economie , #economie politica
  1. Fost ministru, revoltat de măsurile Guvernului Ciolacu: „Este un producător de inflație!"
  2. Prețul aurului a ajuns la un maxim istoric, iar moneda euro s-a depreciat
  3. Apple a lansat iPhone 16 cu îmbunătățiri în materie de încărcare și autonomie, fără detalii tehnice clare. Acum s-au aflat!
  4. Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană și Ucraina se pregătesc pentru iarnă împreună
  5. Beatrice Dumitrașcu (One) la The Real Estate Event: "Ne dorim foarte mult să avem portofolii din ce în ce mai mari"
  6. WhatsApp vine cu o actualizare importantă pentru utilizatorii Android. Ce puteți face în curând
  7. Rivalul Google Maps și Waze care vă ajută să evitați ambuteiajele în trafic. Despre ce aplicație este vorba
  8. Câți bani publici plătește an de an Armata României pentru fotbal, deși performanțele sunt modeste. Buget consistent la MApN
  9. Banca Angliei menține rata dobânzii – TradeVille
  10. Strategia chinezilor care lovește dur Tesla. Prețul fără concurență al rivalilor de la Nio