Semne de criză? După reculul economic din primul trimestru, luna aprilie aduce și prăbușirea consumului domestic

Marti, 06 Iunie 2023, ora 15:18
3748 citiri
Semne de criză? După reculul economic din primul trimestru, luna aprilie aduce și prăbușirea consumului domestic

Creșterea prețurilor a lăsat urme adânci în puterea de cumpărare a românilor, ce au adus în aprilie prima scădere anuală în doi ani a volumului pentru comerțul cu amănuntul.

În ceea ce privește evoluția lunară, țara noastră se află pe locul doi în Uniunea Europeană în privința contracției.

În România, anul 2021 a adus premiera absolută ca industria să contribuie la formarea PIB mai puțin decât comerțul, iar scăderea volumului comerțului cu amănuntul se va reflecta în evoluția produsului intern brut.

Prima evoluție negativă în doi ani

După ce economia României a consemnat în primele trei luni din 2023 cea mai slabă creștere economică anuală a unui trimestru din ultimii doi ani, luna aprilie a adus un puternic recul al comerțului cu amănuntul, ce se traduce într-o încetinire a consumului domestic.

Consumul domestic reprezintă de ani de zile principalul motor pentru creșterea economică măsurată prin avansul produsului intern brut – PIB.

Deși România este campioana absolută a comerțului cu amănuntul în UE în ultimii șapte ani, reculul a început să se resimtă încă din luna februarie a acestui an, când țara noastră a înregistrat un avans anual de de 3,1%, cel mai mic din ultimele cinci luni, la momentul respectiv.

După un reviriment înregistrat în martie 2023, cu un avans anual de 7,2% pentru comerțul cu amănuntul, aprilie a adus prima evoluție negativă din ultimii doi ani.

Doar în mai 2020, pe fondul situației excepționale generate de pandemia de coronavirus, evoluția anuală a comerțului cu amănuntul a mai fost negativă: minus 4,2%.

Aprilie 2023 a adus în schimb o restrângere a comerțului cu amănuntul cu 0,7%, în comparație cu aprilie 2022, potrivit Eurostat.

La nivelul Uniunii Europene, evoluția anuală în aprilie a fost de minus 2,9%, iar în zona euro de minus 2,6%.

În rândul statelor membre ale blocului comunitar pentru care există date statistice, cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul a avut loc în aprilie 2023 în Cipru: + 9,4%, Spania: +7,8% și Luxemburg: +6%.

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Ungaria: minus 12,6%, Estonia: minus 10% și Slovacia: minus 9,8%.

Prăbușire față da luna anterioară

România face parte în schimb dintre primele trei țări din Uniunea Europeană cu cea mai mare scădere a comerțului cu amănuntul în aprilie 2023 față de luna anterioară, martie 2023.

Pe primul loc se află Slovacia, cu minus 5,8%, urmează România cu minus 3,7% și Slovenia, cu minus 2,4%.

Cele mai mari creșteri lunare (aprilie 2023/martie 2023) au avut loc în Croația: +3,4%, Luxemburg: +3,3% și Suedia: +3,2%.

La nivelul Uniunii Europene, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,1% în aprilie 2023 față de martie 2023, iar în zona euro a stagnat în aceeași perioadă.

În România, regresul de minus 3,7% vine după o creștere lunară (raportată la luna precedentă) de 1,7% în martie și de 0,4% în februarie 2023.

În ianuarie 2023 a fost consemnat un minus 0,1%, după creșterea de 1,3% înregistrată pe fondul Sărbătorilor de iarnă.

Eveniment Quarterly Report

Managerii din economie anunță noi creșteri de prețuri în ultima parte a anului
Managerii din economie anunță noi creșteri de prețuri în ultima parte a anului
Prețurile din cele mai importante domenii de activitate din economie vor continua să crească, cel puțin până în luna noiembrie, potrivit estimărilor realizate de managerii care activează...
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană a publicat pagini de internet actualizate pentru fiecare țară ce a aplicat pentru fonduri de redresare și reziliență. În cazul României, Comisia Europeană prezintă 7...
#economie , #economie politica