Soluția găsită în Grecia pentru economii la energia electrică la iarnă: Cine reduce consumul primește subvenţii mai mari la plata facturilor

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 17:01
2125 citiri
Soluția găsită în Grecia pentru economii la energia electrică la iarnă: Cine reduce consumul primește subvenţii mai mari la plata facturilor
Consumatorii eleni care în timpul lunilor de iarnă îşi reduc consumul de electricitate vor fi recompensaţi FOTO Pixabay

Consumatorii eleni care în timpul lunilor de iarnă îşi reduc consumul de electricitate vor fi recompensaţi cu subvenţii mai mari la plata facturilor la energie, a anunţat marţi, 20 septembrie, premierul Kyriakos Mitsotakis, la postul de radio Sfera, transmite Reuters.

Din 2021, Grecia acordă subvenţii gospodăriilor şi firmelor, în ideea de a reduce povara creată de explozia preţurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor. Din iulie, statul elen a obţinut astfel peste două miliarde de euro.

Mitsotakis a informat că Executivul va oferi cetăţenilor subvenţii graduale pentru a stimula reducerea consumului lor de energie.

"Cu cât mai multă energie veţi economisi, comparativ cu factura de anul trecut, cu atât mai mare va fi subvenţia pe care o veţi primi", a declarat premierul elen.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat săptămâna trecută o propunere legislativă vizând impunerea de taxe pe profiturile excepţionale generate de companiile energetice, într-un moment în care UE se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la gaze şi electricitate care ameninţă economiile şi gospodăriile.

Taxele ar putea pune 140 de miliarde de euro la dispoziţia statelor UE pentru ca acestea să sprijine familiile şi companiile care au dificultăţi, a explicat oficialul CE.

De asemenea, printre propunerile Comisiei Europene se află reducerea folosirii electricităţii în orele de vârf, de către statele membre UE.

Mitsotakis a anunţat că va fi impusă o taxă pe profiturile excepţionale ale rafinăriilor din Grecia, iar banii vor fi folosiţi pentru acordarea de subvenţii celor care folosesc păcură.

Statul elen, care arde peste 40% din gazele sale pentru a genera electricitate, a redus importurile de gaze ruseşti şi şi-a majorat capacitatea de stocare a singurului său terminal de gaze lichefiate, pentru a evita deficitul de gaze.

De asemenea, unele centrale pe gaze testează posibilitatea de a trece luna aceasta la petrol, a anunţat ministrul Energiei, Kostas Skrekas. El a exclus posibilitatea reducerii livrărilor de energie în iarnă.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#economie, #energie electrica, #Grecia, #subventii, #plata, #facturi , #Grecia