Cât bacşiş lasă românii la restaurant. Clasamentul dobrogenilor generoşi şi oltenilor strânşi la pungă

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 03:15
5683 citiri
Cât bacşiş lasă românii la restaurant. Clasamentul dobrogenilor generoşi şi oltenilor strânşi la pungă
Dobrogenii (70%) sunt cei mai mulți care lasă bacșiș 10% din valoarea notei finale FOTO Unsplash.com

Cifrele unui studiu arată că majoritatea românilor (55%) sunt clienţi generoși, lăsând bacșiș 10% din valoarea consumației iar 84% lasă frecvent un bacșiș, indiferent de vârstă sau venit.

30% dintre participanții la studiul realizat de echipa Bookingham în colaborare cu specialiștii de la SRD-media au afirmat că lasă 5% sau mai puțin din valoarea notei finale, 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacșișuri de 15% sau mai mult, în timp ce 6% dintre români au declarat că nu lasă bacșiș deloc.

Toate acestea demonstrează că românii sunt binevoitori când trebuie să-și arate aprecierea pentru ospătari, barmani sau bucătari, precum și pentru calitatea serviciilor din localurile pe care le frecventează.

Dintre cei care lasă 5% bacșiș, majoritari sunt cei mai tineri – cu vârste sub 18 ani (60%) – și cei cu venituri sub 1500 lei pe lună (40%).

La cealaltă extremă, printre cei care lasă 15% sau mai mult, se găsesc majoritar persoanele între 18-25 ani și cei cu venituri lunare între 2.500-3.000 lei. Cifrele arată că 60% dintre cei cu venit de peste 5.000 lei lunar lasă bacșiș de fiecare dată la restaurant, în timp ce doar 25% dintre cei cu venituri sub 1.500 lei fac asta.

De câte ori se lasă bacșiș la ieșirea în oraș

Întrebați cât de des lasă bacșiș atunci când ies în oraș, 61% dintre respondenții din Muntenia au răspuns că de fiecare dată. 60% dintre dobrogeni obișnuiesc același lucru și foarte aproape se situează și moldovenii, alături de bucovineni, care, în proporție de 59%, au afirmat că de fiecare dată răsplătesc extra serviciile localurilor pe care le frecventează.

Oltenia se află la polul opus. Doar 36% dintre respondenții din această regiune au declarat ca lasă bacșiș de fiecare dată când ies în oraș. Alături de olteni, sub media pe țară a românilor care lasă bacșiș de fiecare dată (53%), se află și Banat, Crișana (47%) și Transilvania (50%).

De remarcat a fost faptul că dobrogenii (70%) sunt cei mai mulți care lasă bacșiș 10% din valoarea notei finale. Sub media pe țară a românilor din această categorie, se află regiunile Banat, Crișana (46%) și Transilvania (53%).

Muntenii sunt mai generoși decât transilvănenii în ceea ce privește valoarea unui bacșiș

Cifrele arată încă o dată cât de generoși sunt dobrogenii: 20% dintre respondenții la studiu afirmă că lasă bacșiș 15% sau mai mult din valoare consumației.

Spre deosebire de transilvăneni (7%), muntenii (14%) sunt mult mai generoși când vine vorba de lăsarea unui bacșiș de 15% sau mai mare. Încă un lucru care atestă că transilvănenii sunt mai strânși la pungă e faptul că 40% dintre ei lasă un bacșiș de 5% sau mai mic, în timp ce numai 27% dintre munteni fac asta.

Dintre participanții la studiu, cei mai mulți care au afirmat că lasă peste 50 lei la un bacșiș, sunt muntenii. Cifrele arată că numai 16% transilvăneni au spus că cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș a depășit 50 lei, spre deosebire de cei 24% munteni.

Motivele pentru care oamenii nu lasă „tips”

Oferindu-le variante multiple de răspuns, studiul a aflat topul celor 3 lucruri care contează foarte mult pentru români când vine vorba de răsplătirea serviciilor dintr-un restaurant.

94% dintre respondenții la studiu sunt influențați de atitudinea chelnerilor, 57% mizează pe rapiditatea serviciilor, adică pe cât de repede au fost serviți, iar 52% pun accent pe calitatea mâncării și a băuturilor.

Alte aspecte care mai contează în lăsarea unui bacșiș sunt oamenii alături de care stau la masă, prețurile preparatelor, dar și renumele localului și al chef-ului.

Întrebați de ce nu lasă bacșiș, cele 3 motive principale invocate de români au fost: calitatea serviciilor din local (60%), faptul că nu au cash la ei și nu pot să lase bacșiș cu cardul (48%) sau consideră că nu e nevoie (33%).

În acest studiu, echipa Bookingham în colaborare cu specialiștii de la SRD-media și-au propus să analizeze obiceiurile românilor în ceea ce privește lăsarea unui bacșiș pentru serviciile din domeniul HoReCa.

Dacă ar avea posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 1 din 2 români ar face-o mai des

Studiul arată că unul dintre principalele motive pentru care românii nu lasă bacșiș la restaurant este pentru că nu au cash la ei. Probabil, un rol extrem de important l-a jucat și pandemia în acest context, deoarece tot mai mulți dintre noi am renunțat la a mai purta cash la noi și am preferat să facem plățile la restaurant cu cardul.

Întrebați dacă ar vrea să aibă posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 60% dintre respondenții la chestionar au răspuns afirmativ. În plus, 42% din respondenți au spus că în mod sigur ar lăsa bacșiș mai des, dacă ar avea această opțiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#bacsis, #restaurant, #chelneri, #servicii, #munteni, #olteni, #transilvaneni, #dobrogeni, #card , #statistici