Institutul National de Statistica: Volumul lucrarilor de constructii a crescut in 2020, cele mai multe santiere fiind deschise pentru reparatii

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:52
2354 citiri
Institutul National de Statistica: Volumul lucrarilor de constructii a crescut in 2020, cele mai multe santiere fiind deschise pentru reparatii

Volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, majorarea fiind determinata de activitatile de reparatii capitale, respectiv de lucrarile de intretinere si reparatii curente, releva datele publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).

Conform statisticii oficiale, in perioada ianuarie - iulie 2020, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 18,1%, iar pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+48,2%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+48%) si la constructiile noi (+6,2%). Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: la lucrarile de constructii ingineresti (+25,5%), cladirile rezidentiale (+17,2%) si la cladirile nerezidentiale (+8,4%).

In acelasi timp, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a urcat in perioada de referinta cu 20%, fata de intervalul similar din 2019. Cresterea este reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+54,6%), al lucrarilor de reparatii capitale (+44,6%) si al lucrarilor de constructii noi (+8%). De asemenea, pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate evidentiaza cresterea volumului constructiilor ingineresti (+29,1%), cladirilor rezidentiale (+18,2%) si al cladirilor nerezidentiale (+10,9%).

Potrivit sursei citate, in iulie 2020, fata de iulie 2019, lucrarile de constructii au crescut cu 12,2%, ca serie bruta, respectiv cu 12,7% ca serie ajustata.

La nivel comparativ iulie vs iunie 2020, datele INS arata ca volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 4,3%, ca urmare a activitatilor din lucrarile de reparatii capitale (+8,6%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+4,9%) si lucrarile de constructii noi (+3,3%). Pe obiecte de constructii, seria bruta indica cresteri dupa cum urmeaza: cladirile nerezidentiale (+5,6%), cladirile rezidentiale (+4,2%) si la constructiile ingineresti (+3,5%).

In plus, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut in iulie 2020 fata de iunie, cu 4,3%, datorita lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+16,9%), lucrarilor de reparatii capitale (+11,2%) si lucrarilor de constructii noi (+1,5%).

In functie de obiectele de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a indicat cresteri ale volumului constructiilor ingineresti (+6,1%), cladirilor rezidentiale (+4,7%) si cladirilor nerezidentiale (+3,1%).

Citeste si:
România este "campioană" mondială la numărul deceselor provocate de COVID-19. Grafic înfiorător la un milion de locuitori
România este "campioană" mondială la numărul deceselor provocate de COVID-19. Grafic înfiorător la un milion de locuitori
România este pe primul loc în lume la rata deceselor asociate COVID-19. O analiză realizată de John Hopkins University din Maryland, SUA, plasează țara noastră în topul mondial al deceselor...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com