Cosmarul demografic al Germaniei

Vineri, 01 Mai 2015, ora 12:36
18894 citiri
Cosmarul demografic al Germaniei

In prezent motorul economic al Europei, Germania, este amenintat de un adevarat cosmar demografic.

Potrivit celor mai recente proiectii ale Institutului german de statistica privind evolutiile demografice, populatia tarii, de 81,1 milioane in 2014, va cunoaste in curand un declin implacabil, arata Quartz.

In functie de scenariile legate de evolutia numarului imigrantilor, populatia Germaniei va creste foarte usor in urmatorii ani, inainte de a intra pe o panta descendenta. Pana in 2060, populatia se va reduce la 68-73 de milioane de oameni, ceea ce inseamna o scadere de 8 pana la 18 milioane de locuitori fata de situatia din prezent.

Ar trebui sa muncim pentru totdeauna?

Pe termen lung, declinul demografic este inevitabil in Germania, sustin specialistii. Numarul deceselor il va depasi din ce in ce mai mult pe cel al nasterilor, iar imigratia nu va inchide definitiv acest decalaj.

Implicatiile pentru forta de munca sunt sumbre, in conditiile in care se asteapta ca ponderea germanilor cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani sa scada de la 60% in prezent la 50% in 2060.

In pofida unei cresteri recente a imigratiei, numarul nou-sositilor nu a reusit sa tina pasul cu declinul natalitatii, care reprezinta o problema in mare parte a Europei.

In plus, in Germania, la fel ca in alte tari europene, au existat ample miscari impotriva imigrantilor, care exercita presiuni pentru inasprirea politicilor privind granitele.

In acelasi timp, lipsa investitiilor in proiecte publice pe o perioada intinsa este de rau augur in ceea ce priveste productivitatea Germaniei pe termen lung, care va fi cruciala pentru mentinerea cresterii economice pe fondul imbatranirii populatiei.

In 2060, Germania va avea peste 180.000 de centenari, fata de aproximativ 16.000 in prezent. De asemenea, numarul persoanelor de peste 65 de ani va depasi 20 de milioane, fata de circa 17 milioane in prezent.

In comparatie cu vecinii din zona euro, economia Germaniei, bazata pe exporturi, este considerata pilonul regiunii. Dar din punct de vedere demografic situatia este ingrijoratoare, dupa cum arata graficul de mai jos, realizat de Institutul german de Statistica:

Vezi detaliat aici.

O problema globala

Intreaga Europa, in cuvintele papei Francisc adresandu-se Parlamentului European in noiembrie, nu mai este "fertila si vibranta", ci mai degraba o "bunicuta".

Situatia este grava in special in Europa Occidentala, unde 1 din 5 locuitori avea cel putin 65 de ani in 2014. Pana in 2030 raportul va ajunge la 1 din 4, potrivit New York Times.

La nivel global, multe tari se lovesc de aceeasi intrebare: cum poate fi gestionata situatia in care numarul varstnicilor il depaseste pe cel al persoanelor care alcatuiesc forta de munca.

In SUA, de exemplu, in doar 15 ani, mai mult de 20% din populatie va avea peste 65 de ani, dublu fata de 1970, conform The Atlantic.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Germania scadere populatie, #economie Germania , #statistici