Institutul National de Statistica: "Productia industriala a scazut cu 11% in primele zece luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut"

Luni, 14 Decembrie 2020, ora 09:48
1977 citiri
Institutul National de Statistica: "Productia industriala a scazut cu 11% in primele zece luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut"
FOTO Pixabay

Productia industriala a scazut cu 11% ca serie bruta in primele zece luni ale anului si cu 11,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, fata de perioada similara a anului trecut, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

"In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 11%, din cauza scaderilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-12%), industria extractiva (-10,5%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,3%). Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2019, a scazut cu 11,5%, ca urmare a scaderilor dinindustria prelucratoare (-12,4%), industria extractiva (-10%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,9%)", arata datele INS.

In luna octombrie 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare fata de luna precedenta cu 3,2%, ca efect al cresterilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,8%), industria prelucratoare (+3%) si industria extractiva (+1,4%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut fata de luna precedenta cu 2,1%.

Industria prelucratoare a crescut cu 2,6%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 3,2%, respectiv cu 1%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 1,3%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria extractiva (-9%), industria prelucratoare (-1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,4%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,2%, datorita cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+1,6%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%).

Industria extractiva a scazut cu 9%.

Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum simasoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta. Indicii productiei industriale descriu evolutia industriei pe total, sectiuni (industria extractiva, prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum si pe marile grupe industriale.

Cum se invata in Romania, dincolo de informatiile prapastioase. Statistica oficiala cu scenariile in care se afla toate scolile din tara

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...