Institutul National de Statistica: "Productia industriala a scazut cu 11% in primele zece luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut"

Luni, 14 Decembrie 2020, ora 09:48
1701 citiri
Institutul National de Statistica: "Productia industriala a scazut cu 11% in primele zece luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut"

Productia industriala a scazut cu 11% ca serie bruta in primele zece luni ale anului si cu 11,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, fata de perioada similara a anului trecut, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

"In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 11%, din cauza scaderilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-12%), industria extractiva (-10,5%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,3%). Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2019, a scazut cu 11,5%, ca urmare a scaderilor dinindustria prelucratoare (-12,4%), industria extractiva (-10%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,9%)", arata datele INS.

In luna octombrie 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare fata de luna precedenta cu 3,2%, ca efect al cresterilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,8%), industria prelucratoare (+3%) si industria extractiva (+1,4%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut fata de luna precedenta cu 2,1%.

Industria prelucratoare a crescut cu 2,6%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 3,2%, respectiv cu 1%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 1,3%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria extractiva (-9%), industria prelucratoare (-1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,4%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,2%, datorita cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+1,6%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%).

Industria extractiva a scazut cu 9%.

Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum simasoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta. Indicii productiei industriale descriu evolutia industriei pe total, sectiuni (industria extractiva, prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum si pe marile grupe industriale.

Citeste si:
Peste 100.000 de firme din România riscă să pună lacătul pe uşă. "Trecerea în 2022 va fi o adevărată misiune imposibilă" ANALIZĂ
Peste 100.000 de firme din România riscă să pună lacătul pe uşă. "Trecerea în 2022 va fi o adevărată misiune imposibilă" ANALIZĂ
Peste 100.000 de firme din România se află, în prezent, într-o situaţie de risc, pe fondul creşterii semnificative a costurilor operaţionale, extinderii blocajului financiar, accesului tot...
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Sursa: Ziare.com