Discriminare economica in Germania: veniturile femeilor sunt pe jumatate cat ale barbatilor

Duminica, 31 August 2014, ora 08:01
4058 citiri
Discriminare economica in Germania: veniturile femeilor sunt pe jumatate cat ale barbatilor
Foto: Manager

Un studiu intocmit de Institutul German pentru Cercetari Economice din Berlin (DIW) arata ca adevaratele venituri ale femeilor nu sunt reflectate corect in nivelurile salariilor, asa cum le prezinta datele statistice si, daca luam in considerare veniturile totale, se constata ca femeile castiga cu 49% mai putin decat barbatii.

Cu prilejul celor studiate, Institutul DIW a constatat un detaliu care le scapa statisticienilor: decalajul este mai mic in cazul femeilor casatorite. Explicatia consta in fapul ca, in conformitate cu legislatia germana, in anumite conditii, sarcina medie fiscala pentru femeile casatorite este mai mica decat cea pentru barbatii casatoriti.

Studiul are in vedere atat veniturile rezultatele din activitatea de munca - salariale sau de alta atura - cat si cele de capital sau imobiliare.

Autorul a constatat acest decalaj, studiind declaratiile de impozit pe venit aferente anului 2007, cel mai recent pe care l-a avut la dispozitie. Conform Oficiului German pentru Statistica, aici veniturile femeilor sunt inregistrate a fi cu numai 22% mai mici decat ale barbatilor.

Conform DIW, veniturile femeilor sunt in medie numai pe jumatate cat ale barbatilor, dar mai mult decat atat, pe masura ce barbatul si femeia avanseaza in profesie, decalajul creste.

Autorul studiului, Stefan Bach, mai constata deasemeni ca locurile de munca slab platite sunt mai frecvent acceptate de femei, decat de barbati, ceea ce presupune ca, la activitatile prospere, angajatorii sunt predispusi la o anumita discriminare.

O alta cauza care determina venituri scazute la femei este si faptul ca acestea se angajeaza frecvent in activitati de tipul part-time, fie pentru a face fata concomitent si obligatiilor familiale, fie pentru motivul ca nu gasesc altfel de angajament.

Dar activitatile part-time au dezavantajul puternic de a se reflecta negativ in nivelul pensiilor, al ajutorului de somaj si altor sustineri de asistenta sociala.

Deasemeni, angajatul care a lucrat intr-o perioada prin sistemul part-time, daca doreste sa se angajeze cu norma intreaga, are dezavantajul ca angajatorul il apreciaza din start dupa "ultimul venit".

El va tine seama fireste de faptul ca activitatea anterioara era cu norma partiala, dar va fi tentat sa nu-i ofere initial decat un salariu minim, spre deosebire de un angajat care vine din start cu un nivel mai ridicat, pe care il va aprecia ca atare.

Singurul domeniu unde studiul DIW a aratat ca femeile depasesc venitul barbatilor este cel din sectorul de capital si de imobiliare. Acesta se situeaza la nivel de 66% din venitul barbatilor.

Faptul nu este lipsit de semnificatie. El dovedeste capacitatea femeilor de a actiona in domeniul afacerilor, de a manui capitalul si de a avea initiative in domenii delicate si pretentioase.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#afaceri imobiliare, #afaceri capital, #remunerare femei, #venituri femei , #statistici
Comentarii