Economia mondiala, coplesita inca de vulcanul islandez

Joi, 06 Mai 2010, ora 07:01
2027 citiri
Economia mondiala, coplesita inca de vulcanul islandez
Foto: Arhiva

Au trecut aproape doua saptamani de la redeschiderea traficului aerian in Europa, dar costul total al crizei se ridica, in continuare, la miliarde de euro. Mai mult, sansele ca pierderile sa fie recuperate sunt relativ mici, atat timp cat vulcanul erupe in continuare.

Potrivit IATA (International Air Transport Association), pierderile la nivel mondial in sectorul transportului aerian sunt de 1,3 miliarde de euro. In plus, din cauza zborurilor anulate, unele companii aeriene au fost nevoite sa acorde masa si cazare clientilor lor sau sa le gaseaca rute alternative de transport. Costurile acestor servicii au costat enorm companiile si asa aflate intr-un declin total.

Aeroporturile din Scotia si Irlanda, inchise din cauza unui alt nor de cenusa

Numai in Franta, secretarul de stat pentru Turism, Comert si Industrie, Herve Novelli, a estimat ca pierderile au ajuns la 188 milioane euro. Pentru o industrie care a inregistrat pierderi de 9,4 miliarde dolari in 2009, acest lucru ar putea fi devastator.

In urma inchiderii traficului aerian, Air France a inregistrat o pierdere medie de 35 de milioane de euro pe zi. Air Algeria a estimat pierderile sale zilnice la 300 milioane de dinari, adica 3 milioane de euro. Compania aeriana a anulat mai mult de 70 de zboruri.

Cu probeleme similare s-au confruntat si agentiile de turism. Organizarea repatrierii, cazare pentru clientii blocati in strainatate, amanarea tuturor sejururilor din cauza traficului paralizat, toate au avut un impact semnificativ asupra cifrei de afaceri a sectorului. Criza a costat agentiile de turism mai mult de 70 de milioane de euro, potrivit France Soir.

Oprirea traficului aerian a adus probeleme si in aprovizionarea unor companii. In consecinta, unele multinationae s-au vazut nevoite sa opreasca liniile de productie pentru mai multe zile.

BMW, de exemplu, a trebuit sa suspende productia de X5 si X6 in SUA si Germania. Cu o astfel de problema s-a confruntat si PSA. Furnizorul Citroen s-a aflat in imposibilitatea de a produce componentele necesare pentru productia de anumite vehicule. In aceste cazuri nu exista insa cifre concrete in ceea ce priveste pierderile.

"Impactul a fost foarte important, iar intarzierile vor fi rezolvate rapid", spune un reprezentant PSA, care a trimis fortat in concediu 1.000 de angajati.

Cenusa vulcanica pune inca in pericol cursele aeriene?

Alianta Renault- Nissan, care a suspendat mai multe linii de asamblare in Japonia pentru trei dintre modelele sale, a oprit productia a aproape 2.000 de vehicule pe zi, ca urmare a blocarii unor senzori de presiune in Irlanda.

Si Africa a avut de suferit din cauza norului de cenusa islandez. Exporturile de produse perisabile au fost cele mai afectate. Camerunul a pierdut 91.000 de euro pe zi din cauza blocarii exporturilor de fructe si legume. Senegal, un exportator major de peste proaspat, a pierdut 300.000 de dolari pe saptamana, din aceleasi motive.

Pierderile economice cauzate de norul de cenusa nu se vor opri insa aici, caci vulcanul islandez continua sa erupa. Mai multe aeroporturi din Scotia si Irlanda au fost inchise miercuri din cauza unor riscuri aparute in urma unui alt nor de cenusa vulcanica, prin urmare multe domenii comerciale si nu numai vor avea in continuare de suferit.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#economia mondiala, #vulcan Islanda, #pierderi economice nor cenusa , #statistici