Grecia, coplesita de saracie - inca un sfert de secol de austeritate

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 22:29
8886 citiri
Grecia, coplesita de saracie - inca un sfert de secol de austeritate
Foto: La Tribune

Conform Institutului de Statistica al Greciei, in ultimii 4 ani salariile nominale la toate categoriile de angajati au scazut cu 23,8%, fara sa poata prevedea cineva cand si daca sunt sanse de revenire.

Scaderea salariilor cu aproape un sfert a fost aplicata esalonat, cu o medie de circa 5% pe an, ca sa socheze mai putin populatia speriata de spectrul austeritatii, scrie La Tribune.

Practic, Grecia a trebuit sa suporte un asemenea tribut, intrucat n-a avut curajul sa faca aceasta reducere dureroasa integral in 2010, pentru ca, dupa ce efectele ei se vor produce asupra economiei, angajatorii sa poata reveni treptat la salariile initiale.

Astfel, Grecia isi plateste in continuare tributul ei la criza economica. Din 2009 si pana in prezent, Grecia a pierdut 20% din PIB, iar rata somajului a ajuns in medie la 27%, tineretul depasind 40%. Este cea mai mare rata a somajului din OECD.

Un studiu elaboat de comisia pentru buget a Parlamentului si publicat saptamana trecuta evalueaza ca 2,5% din populatiei Greciei traieste astazi sub pragul de saracie, iar alte 3,8 milioane persoane sunt "expuse riscului de saracie".

Adunand cele doua cifre, constatam ca saracia afecteaza sau ameninta mai mult de jumatate din intreaga populatie a tarii, de 11,3 milioane locuitori.

Intrata intr-o puternica recesiune incepand cu anul 2009, Grecia a continuat-o an de an si numai in 2014 prognozele de statistica indraznesc sa prelimine o eventuala revenire, ba chiar si o usoara crestere de 0,6%, care insa urmeaza sa se constate daca se confirma sau se infirma la sfarsitul anului.

Singura solutie economica pe care mizeaza economia Greciei este tot politica de austeritate, pe care populatia a fost nevoita s-o suporte, fara sa apara pana acum ceva din efectele spectaculoase scontate.

Austeritatea, atat in Grecia cat si in alte parti, a dovedit ca produce niste efecte pe termen scurt, dar pe termen mediu sau lung duce la scaderea consumurilor din lipsa de lichiditati si implicit la cresterea somajului, fapt dovedit cu prisosinta in Grecia.

Dar ceea ce ingrozeste in mod deosebit nu este austeritatea propriu zisa, ci perspectiva ei. Astfel, salariul minim in Grecia a fost inghetat pana in anul 2016 la 580 euro pe luna, iar pentru urmatorii 25 de ani la 511 euro pe luna. Un sfert de secol de austeritate nu-i gluma!

In preturile noastre, ar parea rezonabil. Dar acolo se aplica preturile din Grecia, taxele de acolo, costurile de acolo. Singura speranta este revigorarea turismului pentru care Grecia si-a facut planuri inca din primavara, cu oarcari rezulate.

Intrucat agricultura si industria revin cu dificultate, turismul ar putea reanima ceva de economia zdrucinata a tarii. Sunt toate conditiile, baza turistica este mostenita de la stramosi, dar si aici intervine ghinionul: in conditiile actuale, multi turisti au devenit reticenti fata de toate destinatiile Europei, daca nu chiar ale lumii.

Exista o anumita preferinta pentru practicarea turismului in propria tara, ba chiar in propria familie.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Grecia saracire, #Grecia somaj, #somaj tineret, #prag saracie , #statistici