INS: Activitatea economica va scadea in trimestrul trei

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:01
1133 citiri
INS: Activitatea economica va scadea in trimestrul trei

Activitatea economica si numarul de angajati vor scadea in toate domeniile in trimestrul al treilea, in timp ce preturile vor creste, afirma managerii societatilor comerciale care au participat la un studiu realizat de Institutul National de Statistica.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de INS, managerii preconizeaza, in urmatoarele trei luni, o scadere cu sase la suta a volumului productiei din industria prelucratoare, in aceasta perioada estimandu-se si o scadere a numarului de salariati. Soldul conjunctural este de minus 13 la suta pe total industrie prelucratoare, atingand minus 16 la suta la intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste.

Conform analizei conjuncturale, pentru unele activitati, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata (solduri conjuncturale de minus 45 la suta, minus 40 la suta si, respectiv, minus 32 la suta).

Preturile produselor industriale sunt prognozate sa creasca in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 21 la suta).

Volumul productiei in activitatea din constructii va scadea in urmatoarele trei luni, conform estimarilor managerilor, urmand a se inregistra un sold conjunctural de minus 10 la suta si o scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural minus 17 la suta).

Numarul salariatilor din constructii se va reduce

Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati din constructii in T3 2010 (sold conjunctural minus 17 la suta), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste.

In acelasi interval, preturile lucrarilor de constructii vor inregistra o crestere cu 20 la suta, in opinia managerilor din domeniu.

Si in comertul cu amanuntul, liderii societatilor comerciale se asteapta la o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural minus 24 la suta).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural minus 15 la suta), iar volumul comenzilor adresate de unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor scadea cu 16 la suta.

In aceste conditii, spun managerii, este de asteptat ca numarul de salariati sa se diminueze in perioada iulie-septembrie (sold conjunctural minus 14 la suta), in timp ce previziunile indica o crestere a preturilor accentuata (sold conjunctural plus 51 la suta).

Si cererea de servicii va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural minus 10 la suta), numarul de salariati urmand sa scada (sold conjunctural minus 16 la suta) in special intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural minus 27 la suta).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de crestere (sold conjunctural plus 13 la suta).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#activitate economica scadere, #INS activitate economica, #economie constructii , #statistici