Romania are sanse mai mici sa intre in faliment decat Portugalia, Irlanda sau Ungaria

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:54
2402 citiri
Romania are sanse mai mici sa intre in faliment decat Portugalia, Irlanda sau Ungaria
Foto: Arhiva

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului roman impotriva riscului de intrare in incapacitate de plata au scazut, in primul trimestru din 2012.

Astfel, tara noastra a coborat cinci locuri in topul tarilor cu datorii riscante, pana pe pozitia 21, si se situeaza mai bine decat Portugalia, Irlanda sau Ungaria, dupa ce costul asigurarii datoriei de stat impotriva riscului de intrare in incapacitate de plata (credit default swap - CDS) a scazut, potrivit datelor CMA.

In cazul titlurilor de stat cu maturitate la cinci ani, CDS-ul tarii noastre a scazut de la 4,45% in trimestrul al patrulea din 2011, la 3,14%.

Acest lucru inseamna ca asigurarea in caz de faliment a 10 milioane de euro investiti in titluri de stat costa acum 314.200 de euro, in scadere de la 445.000 de euro.

CDS-ul statului influenteaza dobanzile cerute de investitorii straini pentru a imprumuta guvernul, cat si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Cel mai redus CDS pe datoriile Romaniei a fost inregistrat in luna aprilie a anului trecut, la 212 puncte de baza (2,12 puncte procentuale), potrivit datelor furnizate de CMA.

Probabilitatea cumulativa de default (CPD) a Romaniei a scazut de la 27,3% in trimestrul al patrulea, la 20%, in primele trei luni din 2012.

Grecia a parasit topul in primul trimestru al acestui, an dupa ce a restructurat datoriile, masura considerata echivalenta cu intrarea in incapacitatea de plata.

Cipru a luat locul statului elen in fruntea clasamentului, cu un CDS la 5 ani de 11,59 puncte procentuale si o probabilitate de default de 63,7%.

Pe pozitia a doua este Portugalia, cu un CDS de 11,35 puncte, urmata de Pakistan (8,29 puncte), Argentina (8,12 puncte) si ucraina (8,5 puncte).

Ungaria ocupa pozitia a noua, cu un CDS de 5,44 puncte procentuale si o probabilitate cumulativa de default de 32,2%, urmata de Spania (4,3 puncte, 32,1%), si Italia (3,9 puncte, 29,7%).

Bulgaria sta mai bine la acest capitol decat tara noastra, clasandu-se pe locul 23, cu un CDS de 2,62 puncte procentuale si o probabilitate de default de 17,3%.

Tarile cu datoriile cele mai putin riscante sunt Norvegia (2,2 puncte procentuale), SUA (3 puncte) si Elvetia 4,1 (puncte).

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania intrare incapacitate plata, #top tari datorii riscante, #risc incapacitate plata Romania, #faliment Romania, #CDS Romania, #tari intrare incapacitate de plata , #statistici