Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se va dubla rata saraciei in Romania?

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 13:05
3140 citiri
Se va dubla rata saraciei in Romania?
Foto: Arhiva

Romania a fost una dintre cele mai sarace tari europene, chiar si in perioada de crestere economica, dar si unul din statele care cheltuie cel mai mic procent din PIB cu protectia sociala, potrivit unei analize facute de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Conform datelor analizate in perioada 2005-2008, 23% din populatia Romaniei inca traia in saracie relativa, Romania ramanand una din tarile cu cea mai ridicata rata a saraciei din Europa.

In ciuda acestui lucru, Romania cheltuie destul de putin cu protectia sociala, fiind, alaturi de Estonia si Letonia, unul dintre statele membre care aloca doar 12,8%, din PIB acestui domeniu, spre deosebire state UE care aloca cel putin 25% din PIB. Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat ponderea cheltuielilor in acest domeniu a scazut in tara noastra in perioada 2005-2008 de la 13,2 la 12,8 la suta.

"Este foare evident ca trebuie cu totii sa tragem un semnal de alarma, mai ales acum cand politicile sociale sunt aproape ignorate de Gurvern, ca rata saraciei va atinge proportii alarmante. Noi, ocupandu-ne de problematica copiilor, am tras un semnal de alarma privind cresterea abandonului scolar. Toate aceste probleme sunt cauzate de saracie.

Avem ajutorul social care este dat unei familii, din care se scad alocatiile pentru copii. Astfel, o familie de trei persoane ramane la doua milioane - doua milioane si un pic (n.red.-lei vechi). In conditille in care nu o sa mai existe nici subventii la caldura ca in anii trecuti, va fi si mai rau", a declarat Magda Gradinaru, Coordonator Comunicare Salvati Copiii, pentru Ziare.com.

Potrivit acesteia, Romania a inasprit politicile sociale pe timp de criza, ceea ce va afecta si mai tare situatia economica a celor incadrati deja ca saraci. In aceste conditii, rata saraciei s-ar putea dubla.

"Pe perioada de criza orice guvern intareste politicile sociale, pentru a nu defavoriza si mai tare famiile defavorizate. Noi vedem cum politicile Guvernului merg contra acestor categorii. Din estimarile noastre, dar care nu se bazeaza pe cifre, ci pe realitatea de pe teren, cel putin in randul copiilor, rata saraciei se va dubla. Avem lunar cu 10-20% mai multe cereri de ajutor social.

Noi am luat pozitie publica si atunci cand indemnizatia pentru mame a fost redusa si atunci cand proiectul legii eductaiei conditiona alocatia pentru copii, ceea ce ar fi defavorizat si mai tare. Noi defasuram in fiecare zi campanie de advocacy si lobby la adresa institutiilor publice si ne-am largit programele pentru aceste categorii defavorizate", a adaugat Magda Gradinaru.

Ceva mai optimist privind modul in care va creste rata saraciei in tara noastra, odata cu implementarea masurilor de austeritate, este Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

"Nu cred ca va fi o crestere dramatica a saraciei. La acest nivel sunt oameni care traiesc cu cativa euro pe zi. Este adevarat ca unii din clasa de mijloc vor saraci. Cei saraci sunt insa de la tara, nu din randul bugetrailor, si nu au credite", a declarat Cristian Ghinea, pentru Ziare.com.

Totodata, ajutoarele de incalzire, care se dadeau pana acum la toata lumea, vor modifica si ele procentul saraciei. In ceea ce priveste procentul din PIB locat pentru protectia sociala, seful CRPE considera ca "Romania nu trebuie sa se compare cu tari precum Germania sau chiar Letonia, ci trebuie comparate mai degraba veniturile din aceste tari".

Ce cheltuieli face statul?

Ce se mai remarca in studiu este ponderea infima (0,26%) alocata din bugetul central serviciilor sociale, preponderenta deci a masurilor pasive, de plata in eforturile din bugetul public pentru incluziunea sociala.

Situatia cheltuielilor publice pentru ocupare este asemanatoare cu cea din domeniul protectiei sociale, atat in ceea ce priveste ponderea acestora din PIB cat si raportul dintre masurile pasive si cele active.

Romania cheltuie numai 0,076% din PIB pentru masuri active de ocupare, de 6 ori mai putin fata de 0,47% media statelor membre UE in 2007, in scadere de la 0,109% din PIB in 2003.

O situatie asemanatoare se regaseste si in cazul masurilor pasive de ocupare pentru care Romania cheltuie 0,228% din PIB, de aproape 5 ori mai putin fata de media europeana de 1,019%.

Conform studiului FDSC, in Romania se constata, de asemenea, preponderenta masurilor pasive - Romania cheltuie de 3 ori mai mult cu masurile pasive decat cu cele active fata de media europeana, cheltuiala totala cu masurile pasive fiind de asemenea mai mica de 2,16 ori fata de media statelor europene membre UE.

Revenind la sistemul de servicii sociale din Romania, viziunea pana acum a fost ca este finantat descentralizat prin transferuri, dar din pacate nu exista nici o modalitate de a controla sau evidentia la nivel central, cheltuielile publice cu asistenta sociala de la nivel local, deci nu se poate realiza nici o evaluare a politicilor locale in acest sens.

Ce fac ONG-urile?

Ponderea ONG-urilor ca furnizor de servicii este si ea in scadere, acesta fiind unul dintre efectele politicilor care au incurajat dezvoltarea unor servicii de stat, finantate integral din surse publice in cadrul autoritatilor publice locale, potrivit raportului FDSR.

Daca in 2006 ONG-urile reprezentau 73,8 la suta dintre furnizorii acreditati, in 2010 ele mai reprezinta doar 48,7 la suta. ONG-urile furnizeaza 25 la suta dintre serviciile alternative de protectia din Romania. Numarul organizatiilor care au organizate astfel de centre si servicii a crescut constant in perioada 2000-2007, in anul 2008 inregistrand prima scadere, dar ponderea ONG-urilor in randul furnizorilor de astfel de servicii scade.

ONG-urile deservesc 41 la suta dintre beneficiarii de servicii de ingrijire si asistenta la domiciliu in fiecare luna prin surse proprii de finantare si peste 58 la suta dintre varstnici.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#saracie Romania, #rata saraciei, #tara saraca , #statistici