Senatorul Florin Citu, acuzatii grave: Valcov le cere angajatilor de la Finante sa masluiasca datele din executia bugetara

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 12:51
11031 citiri
Senatorul Florin Citu, acuzatii grave: Valcov le cere angajatilor de la Finante sa masluiasca datele din executia bugetara
Foto: Facebook Florin Citu

Senatorul PNL Florin Citu face acuzatii foarte grave, intr-o postare pe Facebook. El sustine ca cifrele din executia bugetara pe 2018, care va aparea in ianuarie, sunt false si ca Darius Valcov cere angajatilor de la Finante sa masluiasca datele.

"Darius Valcov confirma criza! Cifrele prezentate de Darius Valcov sunt masluite. #fakenews", sustine senatorul PNL, in postarea pe Facebook.

El povesteste ca a fost sunat de cineva din Ministerul Finantelor, care i-a spus ca Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, le cere angajatilor de acolo sa masluiasca cifrele, pentru ca rezultatul sa iasa asa cum vrea el.

"Datele OFICIALE despre executia bugetului in 2018 apar dupa 25 ianuarie 2019. Doar atunci MFP are situatia EXACTA si FINALA a executiei bugetare.

Aseara tarziu am fost sunat din MFP si mi s-a spus ca aceste cifre nu sunt reale.

Mai mult, si asta este foarte grav, Darius Valcov le cere angajatilor de la finante sa masluiasca datele in asa fel incat executia finala sa arate exact asa cum a anuntat el. Adica sub 3%", spune senatorul PNL.

Florin Citu anunta si ce va face pentru a-i opri si pedepsi pe cei care vor sa masluiasca datele oficiale:

"Pentru a-i opri si a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri:

- alo institutiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratura, CSAT...)

- Ii cer public lui Teodorovici sa permita ca o echipa de experti ai opozitiei sa verifice corectitudinea executiei bugetare. Suntem pregatiti.

- voi informa EUROSTAT de manipularea indicatorilor economici in Romania in scopul manipularii pietelor de capital, financiare si bancare.

In cazul in care nu vom reusi, vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se intampla in gradina celui care pentru 6 luni de zile va prezida sedintele ECOFIN".

Pe 31 decembrie, Darius Valcov anuntase triumfalist, pe Facebook: "Deficit (cash) 2018 = 2,92%. Felicitari valoroasei echipe de la Ministerul Finantelor Publice!"

Tema deficitului bugetar este des pusa in discutie, in conditiile in care Romania s-a angajat, prin Tratatul de la Maastricht, sa mentina un deficit bugetar 3% din PIB, in anii de criza, si de 1% in anii de crestere economica. Totusi, procedura de deficit excesiv se aplica doar in cazul in care deficitul bugetar trece de 3%. In plus, datoria publica trebuie sa fie de 60% din PIB, iar Romania este la aproximativ 35%, informeaza Mediafax.

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primele unsprezece luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,7% din PIB, arata datele MFP. Spre comparatie, executia bugetului general consolidat la finele lunii noiembrie ale anului trecut s-a incheiat cu un deficit de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. Astfel, deficitul bugetar era, la 11 luni, de 2,25 de ori mai mare ca pondere in PIB si de 2,6 ori mai ridicat ca valoare nominala, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Executia bugetului general consolidat pentru 2017 s-a incheiat cu un deficit cash de 24,29 miliarde lei, respectiv 2,83% din PIB, sub tinta stabilita, respectiv un deficit anual prevazut de 24,97 miliarde lei, potrivit datelor afisate de MFP. "Comparativ cu anul anterior deficitul bugetului general consolidat in anul 2017, in baza cash, a crescut, ca procent in PIB, cu 0,43 puncte procentuale de la 2,40% in 2016 la 2,83%", scrie in executia bugetara pentru 2017.

Deficitul bugetar pe cash a fost de 18,3 miliarde lei in 2016, respectiv 2,4% din PIB, fata de un deficit anual prevazut de 20,9 miliarde lei. "Comparativ cu anul anterior, deficitul bugetului general consolidat in anul 2016, in baza cash, a crescut ca procent in PIB cu 1,05 puncte procentuale, de la 1,35% in 2015 (n.red. - 9,6 miliarde de lei) la 2,4%", arata datele MFP.

In schimb, deficitul rezultat conform metodologiei ESA 2010 a fost de 2,9% din PIB in 2017, de 25 miliarde de lei. "Comparativ cu anul 2016 deficitul calculat conform metodologiei ESA 2010 in anul 2017 a scazut cu 0,1 pp, de la 3,0% din PIB in 2016 (n.red. - aproape 22,7 miliarde de lei) la 2,9% din PIB in 2017", mai mentioneaza documentele prezentate de Finante.

Anterior acestei explozii, deficitul ESA a fost mentinut sub 3% din PIB, cativa ani, respectiv de: 0,8% din PIB (aproape 5,4 miliarde de lei) in 2015; 1,4% (9,1 miliarde de lei) in 2014; 2,1% din PIB (13,3 miliarde de lei) in 2013; 2,8% din PIB in 2012 (aproape 16,5 miliarde de lei); 5,7% din PIB in 2011 (32 miliarde de lei); 6,8% din PIB in 2010 (35,7 miliarde de lei); 9% din PIB (45,1 miliarde de lei) in 2009; 5,7% din PIB (29,2 miliarde de lei) in 2008.

Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
Proprietarii mașinilor electrice s-au confruntat cu unele provocări în ultima perioadă. Mai mulți factori au contribuit la o scădere a entuziasmului de a conduce un astfel de vehicul. Costul...
Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
Samsung a lansat noul Galaxy A16, un telefon care promite îmbunătățiri semnificative față de predecesorul său, Galaxy A15, atât la nivel de performanță, cât și de design. Modelul nou...
#Florin Citu Valcov masluire cifre oficiale, #executia bugetara 2018 cifre false , #statistici
  1. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  2. Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
  3. HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
  4. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian
  5. Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
  6. Smart TV-urile devin "sisteme de supraveghere" în beneficiul companiilor de publicitate, arată un studiu CDD
  7. Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
  8. ”România încă este o ţară a cash-ului. Există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte”, susține un director din BNR
  9. Trei asocieri au depus oferte pentru extinderea Magistralei M4 de metrou. Când va fi desemnat câștigătorul
  10. O eroare majoră din Microsoft Word șterge documentele în loc să le salveze. Cum se poate rezolva