Suma astronomică pe care o plătesc românii pe fumat anual. Suntem pe locul 63 în lume la prețul pe pachet

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 22:45
3376 citiri
Suma astronomică pe care o plătesc românii pe fumat anual. Suntem pe locul 63 în lume la prețul pe pachet

Potrivit statisticilor publicate în revista medicală The Lancet, numărul fumătorilor activi a crescut în 2019 la 1,14 miliarde (1.140.000.000) de persoane, de la 967 de milioane de fumători câţi erau în 2012 şi numărul este în creştere, fiind estimate 1,3 miliarde de persoane dependente de tutun până în 2025.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o numește "epidemia de tutun", care ucide 8 milioane de persoane în fiecare an, în acelaşi timp având un efect devastator şi asupra bugetului personal sau al familiei, golind considerabil portofelele fumătorilor.

Pe această cale, analiștii Picodi.com au decis să se concentreze asupra aspectului financiar al fumatului si au verificat cum diferă prețurile țigărilor în peste o sută de țări din întreaga lume și cât cheltuie, în medie, un fumător pe țigări într-un an.

România se află pe locul 63 în clasamentul mondial, cu un preț mediu 4,14 euro pe pachetul de ţigări

Dintre țările incluse în acest studiu, fumătorii din Australia plătesc cel mai mult pentru țigări. Un pachet de 20 de țigări costă aproape 22 euro. Acest preț ridicat este rezultatul politicii guvernului australian de reducere a fumatului. Acciza din această țară a crescut cu 12,5% în anii 2013–2020.

Noua Zeelandă (21 euro per pachet), Irlanda (14 euro) și Canada (10 euro) se regăsesc, de asemenea, printre țările cu cele mai scumpe.

La polul opus se află Nigeria (0,82 euro pe pachet) și Kazahstan (1 euro). Țigările sunt ieftine și în Belarus (1,36 euro), Republica Moldova (1,68 euro) și Ucraina (1,90 euro).

Câți bani cheltuie fumătorii în fiecare an și ce procent din veniturile lor este consumat de această dependență

Potrivit cercetătorilor, numărul anual de țigări fumate ajunge la 7,41 trilioane (7.410.000.000.000.000), ceea ce echivalează cu 18 țigări pe zi pentru fiecare fumător activ. Cantitatea de tutun consumată variază de la o țară la alta, dar, în scopul acestui grafic, am presupus că fumătorul mediu cumpără 365 de pachete pe an.

În România, un fumător care consumă un pachet pe zi va cheltui 7.483 lei pe an pe țigări. Acesta este echivalentul a 22% din venitul mediu anual al țării.

Fumatul are un cost similar în Muntenegru (22%) și Macedonia de Nord (21%). Fumatul în Jamaica (38%), Republica Dominicană (41%) și Uganda (44%) consumă o proporție mai mare din venit.

Oamenii, la nivel global, încep să fumeze de la o vârstă din ce în ce mai mică

Epidemia de consum de tutun este una dintre cele mai proeminente amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial, potrivit ec.europa.eu.

Deși bolile provocate de tutun se manifestă adesea numai după mai multe decenii, se observă o tendință de scădere a vârstei în rândul celor care suferă de boli cauzate de fumat.

Este clar că acest lucru se întâmplă deoarece oamenii încep să fumeze la o vârstă din ce în ce mai mică. OMS menționează că opt din zece fumători încep să consume tutun în timpul adolescenței.

În urma numeroaselor campanii şi politici de încurajare a renunţării la fumat, ponderea fumătorilor din ţările dezvoltate a scăzut.

Totuşi, statisticile spun că, în prezent, 80% dintre fumători trăiesc în ţările cu venituri mici şi mijlocii, adevărate pieţe ale comercializării intensive de tutun, potrivit medichub.ro.

La nivel mondial, aproximativ 780 de milioane de oameni afirmă că vor să renunţe la consumul de tutun, însă doar 30% dintre aceştia au acces la instrumentele care îi pot ajuta să facă acest lucru.

Unu din cinci români fumează

Unu din cinci români fumează, ponderea fiind mai mare în rândul băr­baţilor (22%), decât în rândul femeilor (18,9%) la nivelul anului 2020, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.

La nivel mondial Ro­mânia se află aproape de coada clasamentului, mult departe de maximele înregistrate de Grecia sau Polonia.

„În Grecia şi Polonia circa 40% din populaţie consumă în 2020 cel puţin un produs pe bază de nicotină pe zi, cele două fiind ţările cu cea mai mare pondere de fumători la nivel mondial. La polul opus se găsesc Israel şi Japonia cu doar 19% din populaţie care e fumătoare“, au precizat analiştii studiului Nicotine Survey realizat de către Euromonitor.

Citeste si:
Simona Halep, a treia tenismenă din istorie care a câștigat peste 40 de milioane de dolari. Cine sunt primele două
Simona Halep, a treia tenismenă din istorie care a câștigat peste 40 de milioane de dolari. Cine sunt primele două
Jucătoarea română de tenis Simona Halep a câştigat turneul WTA 1.000 de la Toronto, dotat cu premii totale de 2.527.250 de dolari, duminică, după ce a învins-o în finală pe brazilianca...
Turistă pe litoralul românesc: "Un exemplu de prețuri rezonabile și mâncare bună". Ce a mâncat de 100 de lei
Turistă pe litoralul românesc: "Un exemplu de prețuri rezonabile și mâncare bună". Ce a mâncat de 100 de lei
În timp ce mulți turiști au abandonat litoralul românesc și au ales vacanțele în Bulgaria, Grecia sau Turcia, unii români se declară mulțumiți de prețurile de la noi. Este cazul...