Ziare.com

Top 10 tari la care SUA sunt indatorate

de Alina Bardas
Sambata, 12 Martie 2011, ora 18:53

   

Top 10 tari la care SUA sunt indatorate
Trezoreria americana a anuntat in urma cu ceva vreme ca datoria publica a Statelor Unite a sarit de 14 trilioane de dolari, atingand un record istoric. Iar ultimul trilion s-a adaugat in numai sapte luni.

Din total, 4,4 trilioane de dolari sunt datorii catre guvernele straine. Datoria nu consta in sume lichide imprumutate, ci s-a creat in urma emiterii de certificate de trezorerie, ce au fost cumparate de respectivele tari.

Daca intr-o buna zi, guvernele acestor tari si-ar revendica sumele, Statele Unite ar ajunge sa fie fragmentate si fie care sa ia un stat american a carui PIB ar fi echivalent cu datoria in sine.

Pentru a ne face o parere asupra situatiei, Yahoo! a facut o lista cu tarile care r putea "castiga" parti din SUA.

1. China - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 891,6 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 20,4%. China este de departe tara la care Statele Unite ale Americii sunt cele mai indatorate. Datoria este aproape eagala cu PIB-ul din 2009 al statului Illinois (630,4 miliarde dolari) si Indiana (262.6 miliarde dolari).

2. Japonia - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 883,6 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 20,2%. Datoria catre Japonia reprezinta peste o cincime din totalul datoriei SUA, adica PIB-ul adunat al statului Minnesota (260,7 miliarde de dolari), Wisconsin (244,4 miliarde de dolari), Iowa (142,3 miliarde de dolari) si Missouri (239.8 miliarde de dolari).

3. Marea Britanie - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 541,3 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 12,4%. Marea Britanie detine 541,3 miliarde de dolari din datoria externa a Statelor Unite. Aceasta suma este echivalenta cu PIB-ul combinat al celor doua centre de productie pe Coasta de Est: Delaware (60,6 miliarde de dolari) si New Jersey (483 miliarde de dolari).

4. Exportatorii de petrol. SUA au datorii catre aceste state in valoare de 218 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 5%. Exportatorii de petrol formeaza un alt bloc international aparte in ceea ce priveste datoria pe care statele americane le au la ele. Grupul include 15 tari: Ecuador, Venezuela, Indonezia, Bahrein, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Gabon, Libia si Nigeria.

Datoria avuta este aproximativ echivalenta cu PIB-ul din 2009 al statelor Nebraska (86,4 miliarde de dolari) si Kansas (124,9 miliarde de dolari). Cele doua state produc cereale pentru export, iar multi dintre producatorii de petrol sunt interesati de bartere cu aceste state

5. Brazilia - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 180,8 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind 4,1%. SUA au o datorie la aceasta tara, cunoscuta pentru plajele sale, Carnavalul de la Rio si hedonismul neinfranat, de nu mai putin de 180,8 miliarde de dolari. Suma este aproape egala cu PIB-ul Idaho (54 miliarde de dolari) si Nevada (126,5 miliarde de dolari), un stat care nu este strain de hedonismul in sine.

6. Centrul Bancar Caraibian. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 155,6 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,6%. Mai exact, Bahamas, Bermuda, Insulele Cayman, Antilele Olandeze, Panama si Insulele Virgine Britanice au investit 155,6 miliarde de dolari in titluri de trezorerie americane. Aceasta suma este echivalenta cu PIB-ul Kentucky (156.6 miliarde dolari), astat ce ar putea deveni intr-o zi o extensie a unui paradis a unei insule din Caraibe.

7. Hong Kong. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 138,2 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,2%. Enclava capitalista a Chinei ar putea revendica la Yellowstone Park, avand in vedere ca datoria ar putea insemna PIB-ul combinat al Wyoming (37,5 miliarde dolari) si Washington DC (99,1 miliarde de dolari).

8. Canada. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 134,6 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,1%. Daca prietenul ar deveni dusman si Canada ar dori sa-si anexeze unele terenuri din SUA pentru a acoperi datoria, aceasta ar putea lua state importante. Datoria face cat PIB-ul combinat al statelor Maine (51,3 miliarde dolari), New Hampshire (59,4 miliarde dolari) si Vermont (25,4 miliarde dolari). Practic, locuitorii din trei state din nord-estul extrem al SUA ar putea sa incepe sa invete limba franceza.

9. Taiwan. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 131,9 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,0%. Insula, care are 160 de km, se afla in sudul Chinei si este revendicata de catre Republica Populara Chineza, in ciuda faptului ca are propriul guvern si relatii economice cu lumea exterioara.

O parte din aceste relatii economice include si o datorie de 131,9 miliarde dolari pe care SUA le au catre aceasta tara, adica aproximativ echivalentul PIB-ului combinat al West Virginia (63,3 miliarde de dolari) si Hawaii (66,4 miliarde de dolari).

10. Rusia. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 106,2 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 2,4%. Datoria pe care SUA o au catre acest stat este echivalenta cu productia combinata a Dakota de Nord (31,9 miliarde dolari), Dakota de Sud (38,3 miliarde dolari) si Montana (36 miliarde dolari).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11961 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, pai nu sa poate o veste mai buna ca asta! Adica americanii sa recunoasca iei insusi, fara sai puie nimeni, ca ie datori vanduti! Sia doua veste buna e ca noi romanii, asa prapaditi si saraci cum suntem, navem datorii asa ca cum are americanii!

Ca daca sa pune aia toti si le cere sa le dea banii napoi, americanii o sa zica ca nare si atuncea vine chinejii peste iei sii da afara din America pa toti americanii sio sa sa mute iei chinejiin locu lor, ca sa sa termine odata si cu aglomeratia aia din China!

Si cum noi ie preteni cu fratii nostri chineji, neom lipi si noi da iei ca sa ne primeasca si pa noi in aglomeratia aia lor ca sa ne fie bine si noo, nu numa lor!
Iar pa malagambisti, ii lasam in Romania ca sa plateasca iei toate datoriile, filear datoriile mamii lor aledracu sa le fie!

Jos saracismu!
Jos malagambismu!
Jos imperalismu angloamerican si de alte nationalitati!

Traiasca poporu chinez frate cu poporu roman!

Traiasca Mache Psderie
Vice
Asociatia de Hingheri No.5 Buc.

 

SUA nu poate plati datoria,

iar tradatorii ei stiu asta, de fapt asta e si planul. Vor distruge economia si moneda ca sa poata propuna noua moneda internationala ca inlocuitor. Cand vor reusi asta, si vor reusi, totul va fi practic sub controlul unor oameni putini la numar. Guvernele sunt nesimnificative, cine detine controlul asupra monedei, acela e stapanul. Marea majoritate se vor inchina lor, dar va mai exista un grup de oameni care vor parasi sistemul si vor face tot posibilul sa-l distruga.
Nu asteptati dupa povesti si minuni ca nu vor fi, ei v-au dat speranta aia pt aceste timpuri ca sa stati in camerele voastre, sa asteptati "salvarea", si nu va fi nici una, pt ca ei sunt cei care v-au dat speranta. Singura scapare este in voi. Mesajul asta nu e pt "adormiti" ci pt cei care au ochi sa vada si sa inteleaga ce am scris.

 

14.000 de miliarde $ !!!!!! doar aparent !

Da ! Dar asta este doar din imprumut, prin bonurile de trezorerie. *** este moa-rta in cotet inca de pe timpu lui W.Bush.Acele imprumuturi consta in plata esalonata la bancile americane s-au direct la marile companii producatoare de ARMAMENT si FARMACEUTICE.Razboiul a costat in fiecare an... cam de doua ori bugetul USA. In plus,USA nu se retrage din focarele Irak,Iran,Afganistan si contribue la presiunea asupra Rusiei prin NATO. Aberant ? Si da si nu ! Comportamentul belicos este o nesabuinta ,dar PRESTIGIUL ......nu are limita. Asa se face ca in realitate USA se gaseste intr-o GAURA NEAGRA de peste 30.000 miliarde. Cum va iesi din asta ? Printr-un razboi TERIBIL acsat pe supravietuire.Nici un creditor nu va fi platit,ci va fi lovit in toate chipurile.
Culmea este faptul ca Statele din interiorul USA nu au responsabilitatea acestor imprumuturi,si pasul urmator poate fi distrugerea Uniunii Statelor Americane.O America cu 52 state ,fara federal ,poate lua fiinta.Fiecare pentru el !
Dar si aici este o problema,MILIARDARII care chiar in stare de CRIZA se inbogatesc,si vor cere PARTEA LEULUI....se va ciocni de populatia saracita.Concluzia ? Simpla ! Se va produce exact ceea ce intimpla astazi in Tarile Arabe. O revolutie a saracimii impotriva coruptilor si profitorilor ( vezi Miliardarii din petrol,armament si farmaceutice ,cei mai grasi !).Si atunci efectul de Domino se va transmite din stat in stat pina ce va cuprinde toata America.

Frumoasa perspectiva !? Deocamdata este doar o speculatie,dar........diavolul ? Credeti ca sta degeaba ?

ba, ....iote minune !

bai ! sa fie , iote un ,, moldovean ,, dastept , io cred ca-ai facut scolile piste , Prut , a-ba , ai vre-o tadula la mina ? Ca daca ai te pun astia de una buna , peste vro , organizatie , democrato-socialista .

Moldovene , azi am citit la tine 2 postari BUNE rau . Tine-o tot asa , mie imi place .

Place , place , place .

In afara de ce zicem noi .... "specialistii" ce spun ?
Aia de la facultati .
Aia din Guvernoiu lor .

Hopa de trei ori !

Pai daca statele nu sunt responsabile pt. datoria angajata de guvernul federal si fiecare din ele se poate separa in mod legal de federatia SUA, inseamna ca daca "baietzii e isteti" trag o dezafiliere in grup, lasa creditorii cu ochii-n soare dupe care se afiliaza din nou, le trag niste "bombardoane" in cap creditorilor si totul e reglat. Hai ca nici tu nici eu nu le prea stim pe toate, treaba asta cu datoria SUA e o chestie pentru economisti ,nicidecum pt. baietzi cu cultura generala.

Bai baieti !

Eu incerc sa va spun "vulgarizat" ceea ce ciripesc economistii lui peste prajit din Canada. Ca asti-a au si ei vre-o 150 miliarde in bonuri de la Unchiu Sam. Si le titie bucile ca nu vor recupera suma.Si uite asa fac si ei speculatii de liceeni cu " cultura generala " ca altceva ..ce sa faca ?
Gluma ,gluma,dar s.c.r.o.a.f.a. e moarta in cotet,mliardarii si-au luat baneii si ia investit in China si India.Unde mai pui ca au impins guvernu lui Obama sa ia bani imprumut in numele contribuabilului,si sa-i dea Bancilor Vagaboande.Haiducie pe invers,sa iei de la saraci si sa dai la bogati ! Manufacturile s-au inchis in toata america,industria HI-TECH e pe nasalie,populatia nu mai are decit minimum necesar, daca mai lucreaza ,bineinteles. Guvernu ...nu aduna din taxe atit cit sa-si mai tina si o armata care cheltue 1 miliard pe zi,fara razboi. Deci la o socoteala BABEASCA de clasa 3-ea elementara.....ori fac faliment ,ori lasa libera inflatia. Cu un dolar ce se va deprecia de la o ora la alta ( si rominii au trecut prin asta ),cine va mai da doua copeici pe USA ? Le ramine doar doua solutii. Una sa declanseze un razboi mondial dupa care nu va mai ramine creditori,s-au dezmembrarea in state independente economic cu o moneda propie in functie de Produsul Intern Brut. Bineinteles ca ceea ce incerc sa va spun ,este doar o vulgarizare redusa la numitorul cel mai simplu.Inca din momentul de inceput al Globalizarii,au fost economisti care au prevazut prabusirea Imperiului American. Ca e asa s-au un pic schimbat....nu am de unde sa stiu,dar USA sa condamnat singura atunci cind a inceput razboaiele din Irak si Afganistan,plus scoaterea de capital din tara ,capital pe care l-au investit aiurea in China si India cu precadere. Fiecare dintre voi are cap pe umeri si poate judeca singur.Eu nu sint GURU dar bunul simt da acest verdict ! Arivederci !

POVESTI

Daca cer toti bani in acelasi timp cu dobinda aferenta nu se intimpla nimic pentru America,findca datoria este in moneda americana,vor taia niste copaci vor transforma copaci in hirtie si vor tipari niste dolari fara acoperire,iar valaoarea lor ar scadea brusc,si cine va pierde cel mai mult?,cine vor primi bani inapoi.Ce timpeni ca se duce China sau Japonia sa-si inparta state Americane.Asta se intimpla cind oameni sint calici de bani(pentru dobinzi)si au inprumutat SUA si acum au ajuns dependenti total de dolari americani,orice devalorizare a dolarului ii afecteaza pe creditori.China au muncit ca sclavi sa cumpere dolari si poate vor primi vreodata niste hirti,iar ei au trimes in State oteluri si tot felul de lucruri adevarate iar americani le dau hirti de promisiuni.America fiid tara cu cea mai inalta tehnologie din lume mereu vor avea tari care vor face si barter(in scial cu materie prima) la nevoie cu SUA pentru tehnologie.

 

habar nu ai de economie.

Ai auzit de inflatie, sti care e mecanismul? Sunt sigur ca nu, altfel nu scriai aberatiile.

Cine sunt proprietarii Imperiului Satanei - 'Jewnaitad Steits ov Hamerika'

Acesta a fost titlul articolului publicat acum cateva zile, de un jurnalist adevarat, om curajos, de altfel.

Jurnalistul revela sociopatia-dementiala a "capitalismului" jewnglishtanez - strainii in frunte cu Chinezii, de fapt, tin in antiviata, artificial, Imperiul Satanei, ii ocrotesc pe elirabiatorii mondiali, militianul planetar, demoncratizatorii gnomilor ce'mput Terra.

Si sa nu razi de infantilii'astia Jewnglishtanezi, Coane Fanica! Comunistii Chinezi ii ajuta sa terorizeze pseudolumea. Daca mentionam ca Zsidanii "destepti" sunt "creierul" financiar-economic al Imperiului-Sclav al comunistilor, Japonezilor si coloratilor din Golf, avem tabloul complet al unei farse-diabolice jucate de niste schizoizi GENETICI(Zsidano-Englezii) ce'mbolnavesc toata pseudolumea.

E bine ca ii informati si pe Rromarlani, ce...tatic, ce papasha si'au gasit dupa ce l'au eutanasiat pe fratele mai mare...

http://finance.yahoo.com/banking-budgeting/article/112189/who-owns-the-us?mod=bb-debtmanagement

 

SUA are datorii de miliarde Romaniei

de asta Boc va prelua conducerea FMI pentru a recupera banii care ne sunt datori

 

Nashpa copii ai durerii ...

ca si RSR avea mari datorii ... Le-a platit insa s-au intamplat unele mici evenimete.
RP Polona si Ungaria au avut si ele datorii . Ceva datorii avea si URSS ... RFSI avea si ea ....
Sa nu-mi ziceti ca SUA au arsenal nuclear. Ca au. Da vea si URSS ceva bombe acolo (nu cat ca SUA dar oricum capacitate de overkill .. cam de 3 ori cat sa ucida pto pamantu)
Deci asteptam cu interes cel de-al cinspelea congres ...

 

Doua solutii ptr SUA :

1) sa recunoasca suveranitatea Majestattii Sale Britanice
2) sa puna in aplicare amandamentu jackson-Vannick si sa favorizeze emigrarea cetatenilor RPC in SUA ! Asa vreo 200 milionaer in urmatorii 15 ani!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor