Top 10 tari la care SUA sunt indatorate

Sambata, 12 Martie 2011, ora 18:53
19612 citiri
Top 10 tari la care SUA sunt indatorate

Trezoreria americana a anuntat in urma cu ceva vreme ca datoria publica a Statelor Unite a sarit de 14 trilioane de dolari, atingand un record istoric. Iar ultimul trilion s-a adaugat in numai sapte luni.

Din total, 4,4 trilioane de dolari sunt datorii catre guvernele straine. Datoria nu consta in sume lichide imprumutate, ci s-a creat in urma emiterii de certificate de trezorerie, ce au fost cumparate de respectivele tari.

Daca intr-o buna zi, guvernele acestor tari si-ar revendica sumele, Statele Unite ar ajunge sa fie fragmentate si fie care sa ia un stat american a carui PIB ar fi echivalent cu datoria in sine.

Pentru a ne face o parere asupra situatiei, Yahoo! a facut o lista cu tarile care r putea "castiga" parti din SUA.

1. China - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 891,6 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 20,4%. China este de departe tara la care Statele Unite ale Americii sunt cele mai indatorate. Datoria este aproape eagala cu PIB-ul din 2009 al statului Illinois (630,4 miliarde dolari) si Indiana (262.6 miliarde dolari).

2. Japonia - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 883,6 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 20,2%. Datoria catre Japonia reprezinta peste o cincime din totalul datoriei SUA, adica PIB-ul adunat al statului Minnesota (260,7 miliarde de dolari), Wisconsin (244,4 miliarde de dolari), Iowa (142,3 miliarde de dolari) si Missouri (239.8 miliarde de dolari).

3. Marea Britanie - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 541,3 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 12,4%. Marea Britanie detine 541,3 miliarde de dolari din datoria externa a Statelor Unite. Aceasta suma este echivalenta cu PIB-ul combinat al celor doua centre de productie pe Coasta de Est: Delaware (60,6 miliarde de dolari) si New Jersey (483 miliarde de dolari).

4. Exportatorii de petrol. SUA au datorii catre aceste state in valoare de 218 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 5%. Exportatorii de petrol formeaza un alt bloc international aparte in ceea ce priveste datoria pe care statele americane le au la ele. Grupul include 15 tari: Ecuador, Venezuela, Indonezia, Bahrein, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Gabon, Libia si Nigeria.

Datoria avuta este aproximativ echivalenta cu PIB-ul din 2009 al statelor Nebraska (86,4 miliarde de dolari) si Kansas (124,9 miliarde de dolari). Cele doua state produc cereale pentru export, iar multi dintre producatorii de petrol sunt interesati de bartere cu aceste state

5. Brazilia - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 180,8 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind 4,1%. SUA au o datorie la aceasta tara, cunoscuta pentru plajele sale, Carnavalul de la Rio si hedonismul neinfranat, de nu mai putin de 180,8 miliarde de dolari. Suma este aproape egala cu PIB-ul Idaho (54 miliarde de dolari) si Nevada (126,5 miliarde de dolari), un stat care nu este strain de hedonismul in sine.

6. Centrul Bancar Caraibian. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 155,6 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,6%. Mai exact, Bahamas, Bermuda, Insulele Cayman, Antilele Olandeze, Panama si Insulele Virgine Britanice au investit 155,6 miliarde de dolari in titluri de trezorerie americane. Aceasta suma este echivalenta cu PIB-ul Kentucky (156.6 miliarde dolari), astat ce ar putea deveni intr-o zi o extensie a unui paradis a unei insule din Caraibe.

7. Hong Kong. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 138,2 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,2%. Enclava capitalista a Chinei ar putea revendica la Yellowstone Park, avand in vedere ca datoria ar putea insemna PIB-ul combinat al Wyoming (37,5 miliarde dolari) si Washington DC (99,1 miliarde de dolari).

8. Canada. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 134,6 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,1%. Daca prietenul ar deveni dusman si Canada ar dori sa-si anexeze unele terenuri din SUA pentru a acoperi datoria, aceasta ar putea lua state importante. Datoria face cat PIB-ul combinat al statelor Maine (51,3 miliarde dolari), New Hampshire (59,4 miliarde dolari) si Vermont (25,4 miliarde dolari). Practic, locuitorii din trei state din nord-estul extrem al SUA ar putea sa incepe sa invete limba franceza.

9. Taiwan. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 131,9 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 3,0%. Insula, care are 160 de km, se afla in sudul Chinei si este revendicata de catre Republica Populara Chineza, in ciuda faptului ca are propriul guvern si relatii economice cu lumea exterioara.

O parte din aceste relatii economice include si o datorie de 131,9 miliarde dolari pe care SUA le au catre aceasta tara, adica aproximativ echivalentul PIB-ului combinat al West Virginia (63,3 miliarde de dolari) si Hawaii (66,4 miliarde de dolari).

10. Rusia. SUA au datorii catre acest stat in valoare de 106,2 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 2,4%. Datoria pe care SUA o au catre acest stat este echivalenta cu productia combinata a Dakota de Nord (31,9 miliarde dolari), Dakota de Sud (38,3 miliarde dolari) si Montana (36 miliarde dolari).

Citește și:
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
#datorie SUA, #tari datorie SUA, #indatorare SUA , #statistici
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, pai nu sa poate o veste mai buna ca asta! Adica americanii sa recunoasca iei insusi, fara sai puie nimeni, ca ie datori vanduti! Sia doua veste buna e ca noi romanii, asa prapaditi si saraci cum suntem, navem datorii asa ca cum are americanii!