Statul lucrează la o platforma online prin care românii din străinătate vor putea investi în titluri de stat Tezaur

Vineri, 24 Mai 2024, ora 09:11
1370 citiri
Statul lucrează la o platforma online prin care românii din străinătate vor putea investi în titluri de stat Tezaur

Platforma online prin intermediul căreia românii din afara țării vor putea investi în titluri de stat Tezaur, cu dobânzi atractive, creditând astfel statul român, va putea fi utilizată în cea de-a doua jumătate a anului, potrivit ministerului Finanțelor

Planurile pentru noua aplicație au fost anunțate în aprilie, potrivit Profit.ro, de Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului.

Statul vinde, prin programul Tezaur, titluri de stat în lei prin intermediul Trezoreriilor statului și prin sediile Poștei Române, precum și printr-un sistem mai complicat de subscriere online. Este disponibil, de asemenea, și un alt program prin care populația poate credita statul, Fidelis, care presupune vânzarea în fiecare trimestru de titluri listate la Bursa de Valori București.

„Precizăm că în perioada următoare vor fi aduse modificări și completări legislative pentru a reglementa această nouă formă de subscriere și, de asemenea, vor fi necesare testări ale platformei, estimând ca această platformă online va putea fi utilizată în cea de-a doua jumătate a anului. Astfel, menționăm că platforma online corespunde programului de titluri de stat pentru populație Tezaur, ale cărui instrumente sunt emise doar în lei. Cu toate acestea, cumpărarea titlurilor se va putea face cu cardul bancar indiferent de valuta acestuia, astfel că sumele investite vor fi convertite automat în cadrul procesului de subscriere. De asemenea, precizăm că vor fi derulate prin intermediul site-urilor oficiale ale Ministerului Finanțelor și ale Companiei Naționale Poșta Română campanii de comunicare, diaspora fiind la curent cu acest program care funcționează de peste șase ani", susține Ministerul Finanțelor.

Pentru Tezaur s-a lansat la început de 2022 o componentă de subscriere online, dar aceasta este greoaie și nu este accesibilă investitorilor din afara țării, fiind condiționată inclusiv de rezidență.

Potrivit Risco.ro, împrumuturile direct de la populație sunt considerate ca un plus de stabilitate pentru programele de finanțare ale statului, întrucât se consideră că populația reacționează mai puțin volatil în perioade în care investitorii mari își reduc, din varii motive, expunerile pe state precum România.

Pe de altă parte, pentru a atrage populația să crediteze statul, Ministerul Finanțelor a oferit dobânzi mai ridicate decât cele la care se împrumuta de pe piața financiară. Potrivit unor calcule neoficiale, Guvernul a împrumutat anul trecut direct de la populație suma de 21,6 miliarde lei, un nou record.

Împrumuturile totale ale statului au ajuns în primele patru luni din 2024 la 90,69 miliarde de lei

Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie.

Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență). Pentru anul 2024, necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei.

Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar determina, însă, Ministerul Finanțelor să împrumute mai mult decât a programat. Finanțele au împrumutat în mai 3,2 miliarde de euro de pe piețele externe România a împrumutat 3,2 miliarde de euro de pe piața externă, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani.

În aceste condiții, datoria publică a României crește în fiecare an, iar efectele cheltuirii nepotrivite a banilor, ca si guvernarea după ureche, doar pentru a asigura venituri activului de partid, distrug economia, dar și șansele la o viață bună a românilor.

Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
Economia europeană a pierdut puternic teren în competiția cu celelalte mari puteri economice ale lumii, în ultimii 20 de ani. Nu doar PIB-ul realizat de țările europene s-a redus drastic,...
Tinerii români par a-și dori programe de învățare bazate pe practică și mai puțin pe teorie seacă
Tinerii români par a-și dori programe de învățare bazate pe practică și mai puțin pe teorie seacă
Aproape trei sferturi dintre tinerii români (72%) îşi doresc programe de învăţare bazate pe exemple practice, exerciţii şi scenarii reale de viaţă, în timp ce 95% au identificat deja...
#economie , #economie politica
  1. ”Doriți bacon la înghețată?”. Experiențele bizare alea clienților cu inteligența artificială de la Mc Donald's VIDEO
  2. Țara din NATO care cheltuie cel mai puțin din PIB pe apărare. Și România se situează sub media recomandată
  3. Declin puternic pentru economia și corporațiile europene, în ultimii 20 de ani! Viitorul nu oferă motive de optimism
  4. Un nou mod de a urmări știrile! Yahoo News lansează o aplicație inovatoare, alimentată de inteligența artificială
  5. Ce efecte are campania de returnare a ambalajelor: În 6 luni s-au colectat 29.000 de tone de materiale reciclabile
  6. Profit record al BNR în 2023. Banca Națională justifică veniturile ridicate prin deciziile controversate luate de coaliția de guvernare în ultimul an
  7. Întârzieri flagrante pe Centura Bucureștiului. Pro Infrastructura: „V-am zis același lucru de fiecare dată și repetăm: imposibil august sau septembrie”
  8. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  9. Când începe preavizul în cazul în care ești concediat. Decizie importantă pentru angajați
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”