115 proiecte depuse pentru prima etapa a programului Casa Verde

Vineri, 14 August 2009, ora 17:24
896 citiri
115 proiecte depuse pentru prima etapa a programului Casa Verde

Autoritatile locale au depus, pana vineri la pranz, 115 proiecte pentru programul Casa Verde, iar extinderea cu doua saptamani a perioadei de depunere a proiectelor a permis cresterea numarului acestora de 4,6 ori, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

Prima etapa, care trebuia initial sa se deruleze in perioada 15-31 iulie, are alocate 150 milioane lei, dar la 31 iulie AFM avea inregistrate numai 25 de proiecte. Astfel, AFM a extins perioada initiala de doua ori, mai intai pana pe 6 august, iar apoi pana pe 14 august.

"Proiectele depuse pana acum au depasit asteptarile noastre, in conditiile in care ne asteptam la depunerea a circa 80 de asemenea solicitari. Este un lucru imbucurator ca exista atat de mult interes", au spus reprezentantii biroului de presa al AFM, pentru NewsIn.

Potrivit datelor AFM, au fost depuse proiecte "pentru cele doua categorii de beneficiari, conform Ordinului nr. 565/2009", respectiv pentru cladiri publice si pentru asociatiile de proprietari sau locatari.

AFM va admite si proiectele ajunse in cursul saptamanii viitoare care poarta data postei 14 august 2009.

Banii pentru acest program sunt administrati de autoritatile locale, de aceea, persoanele care doresc sa monteze panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene trebuie sa se adreseze mai intai asociatiei de locatari, care apoi poate sa faca demersuri la autoritatile publice locale pentru includerea in program. De asemenea, primariile si consiliile locale pot depune proiecte pentru unitatile publice (camine de copii si de batrani, scoli, gradinite etc.) pe care le au in administrare sau in proprietate.

Finantarea nerambursabila, asigurata de Administratia Fondului pentru Mediu, se acorda in procent de pana la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara recent, ca numai asociatiile de locatari care sunt bransate la sistemul centralizat de incalzire pot beneficia de finantari prin programul Casa Verde pentru montarea de panouri solare pe bloc, iar cei care s-au debransat se pot racorda din nou.

Dupa incheierea perioadei de depunere a proiectelor, presedintele AFM va numi Comisia de analiza, care va verifica documentele prezentate de solicitant si va spune daca proiectele sunt eligibile sau nu.

"Lista unitatilor administrativ-teritoriale aprobate si lista celor respinse se va publica pe site-ul AFM, dupa finalizarea procedurii de analiza si evaluare. Unitatile administrativ-teritoriale nemultumite de decizia comisiei de avizare pot depune o contestatie la sediul AFM, in termen de 3 zile de la data afisarii pe pagina de internet a listelor cu proiectele aprobate si cele respinse. Contestatiile se solutioneaza de catre o comisie constituita prin ordin al ministrului mediului, in termen de 7 zile de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor", a mai anuntat AFM.

A doua etapa a programului de completare sau inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care duc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului va avea loc intre 1 si 15 septembrie si are un buget de 160 milioane lei.

Ministerul Mediului a anuntat ca tinta programului este de imbunatatire a calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante.

Romania va trebui ca in 2020 sa produca 24% din energie din resurse regenerabile, cu 6 puncte procentuale mai mult decat obtine in prezent din hidroenergie si biomasa.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Casa Verde, #program, #Ministerul Mediului , #stiri economice