20 milioane lei pentru imbunatatirea raselor de animale

Marti, 16 Februarie 2010, ora 13:22
1874 citiri
20 milioane lei pentru imbunatatirea raselor de animale
Foto: Tribuna.ro

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa introduca anul acesta o schema noua de ajutor de stat in valoare de 20 milioane lei destinata ameliorarii raselor de animale, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern, publicat pe site-ul ministerului de resort.

Schema are ca obiectiv acordarea de ajutoare destinate acoperii costurilor legate de infiintarea si conducerea de registre genealogice, determinarea calitatii genetice ale raselor de animale si introducerea in exploatatii a unor tehnici sau practici inovatoare de reproductie, cu exceptia costurilor pentru introducerea si efectuarea insamantarilor artificiale.

Potrivit proiectului, ajutoarele prevazute sunt furnizate sub forma de servicii subventionate microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de produse agricole.

"Nu se mai acorda sprijin tuturor producatorilor agricoli. Este un ajutor de care beneficiaza fermierii care sunt inregistrati cel putin ca persoane fizice autorizate sau persoanelor juridice. Fermierii nu vor primi banii in mana, li se vor achita facturile aferente actiunilor de ameliorare", au declarat pentru NewsIn, reprezentanti ai MADR.

De asemenea, in proiect se mai arata ca ajutorul de stat se acorda pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline (specie de vite cornute - n.r.), ovine, caprine, porcine si ecvine.

Conform datelor proiectului de hotarare de Guvern, ajutorul de stat prevazut nu trebuie sa depaseasca 100% din costurile eligibile pentru efectuarea serviciilor de infiintare si conducere a registrelor genealogice, cu exceptia celor pentru infiintarea si conducerea registrului genealogic de catre proprietarul animalelor, pentru efectivele proprii.

Pentru aceasta categorie, ajutorul de stat acordat pe cap de animal este in valoare de 22 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline si ecvine si de noua lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine si porcine

De asemenea, potrivit proiectului, ajutor de stat nu trebuie sa fie mai mare de 70% din costurile eligibile pentru efectuarea serviciilor de determinare a calitatii genetice ale raselor de animale (controlul cantitativ si calitativ al performantelor de productie la animale, constituirea bazelor de date, prelucrarea datelor si estimarea valorii de ameliorare a animalelor), cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul animalelor si a controalelor de rutina privind calitatea laptelui.

Pentru aceasta categorie se pot acorda 105 lei in cazul controlului performantelor productiei de lapte si 5 lei in cazul controlului productiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine si bubaline, 12 lei in cazul controlului performantelor productiei de lapte, 2,5 lei in cazul productiilor de lana si pielicele, 5 lei in cazul productiei de carne pentru rasele de animale din speciile ovine si caprine, opt lei in cazul controlului performantelor de productie la rasele de animale din specia porcine.

Totodata, o alta conditie a proiectului este aceea ca pana la data de 31 decembrie 2011 ajutorul nu trebuie sa depaseasca 40% din costurile eligibile pentru introducerea in exploatatii a unor tehnici sau practici inovatoare de reproductie, cu exceptia costurilor pentru introducerea si efectuarea insamantarilor artificiale.

"Ajutorul de stat se acorda pentru producerea, conservarea si implantarea la femele receptoare a embrionilor obtinuti in cadrul programelor de ameliorare ale raselor de animale din speciile taurine, bubaline, ovine si caprine si valoarea acestuia este de maxim 100 lei pe femela receptoare diagnosticata gestanta", se precizeaza in proiect.

In plus, in proiect se mai arata ca schema de ajutor de stat se aplica pe perioada 2010 - 2013, incepand cu data publicarii inregistrarii cererii de exceptare pe site-ul Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene. Valoarea totala a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2010 - 2013 este de maximum 120.000.000 lei. Astfel, in anul 2011 se vor putea acorda pentru ameliorarii raselor de animale 30,5 milioane lei, in 2012 - 31,5 milioane lei, iar in 2013 - 38 milioane lei.

Schimbări la zborurile către Spania. Ce trebuie să știe românii care vor călători în trei mari orașe
Schimbări la zborurile către Spania. Ce trebuie să știe românii care vor călători în trei mari orașe
Operatorul de zboruri low-cost Wizz Air a anunțat că va muta temporar o parte din zborurile de pe Aeroportul Otopeni pe Aeroportul Băneasa, începând din luna iulie. Zborurile pe care Wizz...
Cum poți opri Facebook și Instagram să-ți folosească datele pentru a-și antrena inteligența artificială
Cum poți opri Facebook și Instagram să-ți folosească datele pentru a-și antrena inteligența artificială
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, va utiliza, începând cu 26 iunie, datele utilizatorilor pentru a antrena modelele AI. Aceste date includ postări publice, comentarii publice și...
#imbunatatire rase animale, #fonduri agricultura, #ajutoare stat animale , #stiri economice
  1. Câți români returnează, în realitate, ambalajele SGR. Motivul principal pentru care aceștia accesează sistemul de reciclare
  2. Schimbări la zborurile către Spania. Ce trebuie să știe românii care vor călători în trei mari orașe
  3. Cum poți opri Facebook și Instagram să-ți folosească datele pentru a-și antrena inteligența artificială
  4. e-TVA. Guvernul discută vineri măsurile criticate de mediul de afaceri pentru că ar crește costurile și ar implica mai multă muncă
  5. Uniunea Europeană impune taxe suplimentare pentru importurile de mașini electrice din China
  6. Atenție la ce postezi pe internet! Cum îți poate folosi propaganda rusă imaginile în scopuri proprii VIDEO
  7. Se schimbă bonurile fiscale: Informațiile obligatorii care trebuie tipărite. Cine sunt contribuabilii scutiți de la e-Factura
  8. ASF propune prelungirea plafonării RCA. Ciolacu: "Va împiedica apariția unor dezechilibre pe piață”
  9. Benzina se scumpește din nou. Cum arată prețurile în stațiile de alimentare
  10. Elveția reduce din nou ratele de dobândă – TradeVille