2009 - negru cum l-a zugravit CE sau gri cum l-a colorat Boc?

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 18:50
1378 citiri
2009 - negru cum l-a zugravit CE sau gri cum l-a colorat Boc?

In timp ce Comisia Europeana nu ne vede cu ochi buni, anticipand pentru acest an o crestere economica insignifianta si un deficit bugetar record din 2000 incoace, autoritatile de la Bucuresti sustin ca aceste prognoze nu corespund realitatii.

Dupa ce Comisia Europeana a recunoscut, prin vocea purtatorului de cuvant Amelia Torres, ca estimarile au fost facute in pripa, fara a include masurile anuntate de Guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, am putea fi tentati sa dam crezare cifrelor inaintate de autoritatile de la Bucuresti: deficit bugetar de 2% din produsul intern brut si crestere economica de 2,5%.

Din pacate, orice am crede noi, agentiile de evaluare isi stabilesc ratingurile in functie de previziunile sumbre ale Bruxelles-ului, iar ratingurile cantaresc foarte mult in deciziile marilor companii de a investi intr-o tara sau alta.

In acelasi timp, o astfel de prognoza pune presiune si pe investitorii deja prezenti pe piata autohtona, influentandu-le semnificativ deciziile pentru intreg anul 2009, mai ales ca in aceasta perioada sunt elaborate strategiile anuale.

De ce ar crede investitorii ce spun oficialii europeni si nu cei de la Bucuresti? In primul rand, estimarile facute de guvernanti au la baza si rationamente politice, care afecteaza fundamentele economice. In plus, nu de putine ori, politicienii au demonstrat ca nu pot sa-si indeplineasca promisiunile, asa cum se intampla acum cu majorarile salariale si ajutoarele pentru categoriile defavorizate.

In alta ordine de idei, investitorul stie ca pentru a exista crestere economica este nevoie sa se produca sau sa se consume. Sectoarele in care s-a produs pana acum sunt cele auto si siderurgic, ambele aflate in declin pe fondul scaderii cererii la nivel mondial, precum si constructiile, blocate de lipsa de lichiditati.

Cat priveste agricultura, aceasta nu a fost niciodata suficient de performanta pentru a reprezenta un motor de crestere economica.

La randul lor, serviciile au inregistrat cresteri semnificative in anii trecuti pe fondul accesului facil al populatiei la finantarile bancare, acum restrictionat de neincrederea existenta in piata si de normele BNR.

Fara crestere, fara incasari bugetare

Daca nu exista crestere economica semnificativa, nu exista nici incasari bugetare similare cu cele din anii precedenti. Fiind restanta la multe capitole, in special infrastructura, Romania trebuie sa aloce fonduri importante pentru dezvoltare.

Daca nu ai bani, trebuie sa te imprumuti, dar si creditorul se uita la profilul de tara, care prezinta riscuri mult mai mari decat alte state, precum Spania sau Marea Britanie, care au si ele nevoie de finantari internationale.

Ar mai fi si fondurile europene cu care s-ar putea rezolva o parte din investitile planificate pentru acest an, dar si aici exista niste probleme.

Oficialii de la Bruxelles stiu cel mai bine cat de capabili suntem sa accesam acesti bani, precum si cat de birocratic este sistemul de finantare.

In cazul in care ar exista proiecte pentru care sa se solicite finantare, perioada dintre depunerea dosarului si data la care se fac platile pentru cheltuielile eligibile tot se intinde pe un an de zile.

Altfel spus, oricat de bine intentionat si capabil ar fi Guvernul, tot nu se va putea folosi, in proportie prea mare, de banii europeni in acest an.

In concluzie, chiar daca prognozele Comisiei Europene au fost facute pe picior, tot au sanse mai mari sa se adevereasca si sa fie luate in seama decat au cele pe care le elaboreaza Guvernul de la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#Prognoze Comisia Europeana, #deficit bugetar, #crestere economica , #stiri economice