Ziare.com

50.000 euro - noul plafon de garantare a depozitelor bancare pentru firme

de Ana Voicu
Miercuri, 13 Mai 2009, ora 17:12

   

50.000 euro - noul plafon de garantare a depozitelor bancare pentru firme
Plafonul de garantare a depozitelor realizate de persoanele juridice va fi ridicat, din iulie, de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, in conformitate cu prevederile europene in domeniu.

Totodata, in cazul ipotetic al indisponibilizarii depozitelor la o institutie participanta la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), plata compensatiilor, care se face prin banci desemnate, se va face mai repede de 3 luni, cat este in prezent termenul, si anume in 20 de zile lucratoare de la data indisponibilizarii depozitelor.

In prezent FGDSB garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc), inclusiv dobanda aferenta, in limita a 50.000 euro, pentru deponentii garantati persoane fizice si a 20.000 euro pentru persoane juridice.

Fondul garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, constituite atat in moneda nationala cat si in valute convertibile (euro, dolar, lira sterlina, franc elvetian), care sunt cotate de BNR.

De asemenea, Fondul garanteaza rambursarea depozitelor constituite la banci de catre toate persoanele fizice, precum si pe cele ale persoanelor juridice ori entitatilor fara personalitate juridica, in conditiile legii.

Toate institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei fac parte din schema de garantare si sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din Romania. Fondul are 32 de institutii de credit participante, persoane juridice romane.

La finele lunii martie, numarul titularilor de depozite garantate de Fond depasea 17,2 milioane persoane, din care 16,3 milioane persoane fizice si restul juridice. Din numarul total al deponentilor garantati persoane fizice 99,8% aveau depozite mai mici sau egale cu plafonul de garantare, in timp ce aceasta pondere era de 95,2% in cazul persoanelor juridice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce inseamna "garantat"?

Adica, daca eu persoana fizica am 10000 Euro intr-o banca ce devine insolvabila, in cit timp primesc cei 10000 Euro "garantati" inapoi? Asta e intrebarea la care nu raspunde nimeni.

 

Cam atunci cand de 10000

Cam atunci cand de 10000 o sa iti potzi lua un covor persan.
Exact? cam in 20 de ani dupa ce o sa te saturi de procese sis o sa iti dea actiuni la fondul Proprietarea.
Ai 10.000 baga-i in buzunar si spune-i la banca EMU

garantii..

Ce banca e EMU?cum o traduci?Saltea,ciorap?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor